ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Στη Λέσβο ο πρόεδρος του Animasyros για επαφές με στόχο νέες συνεργασίες
Ο Βασίλης Καραμητσάνης μίλησε στον «Ν» για τον πολιτισμό, την ταυτότητα των νησιών και τις προοπτικές συνεργασίας
Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 9/4/2025

Στη Μυτιλήνη βρέθηκε ο Βασίλης Καραμητσάνης, πρόεδρος και συνιδρυτής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων AnimaSyros, με αφορμή τις επαφές του στο νησί για μελλοντικές συνεργασίες πολιτιστικού χαρακτήρα. Ο κ. Καραμητσάνης, δικηγόρος Αστικού Δικαίου και εμπνευστής ενός από τα πιο επιτυχημένα φεστιβάλ animation στην Ελλάδα, παραχώρησε συνέντευξη στον ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm, εκφράζοντας τη χαρά του για την επίσκεψή του και μιλώντας με θερμά λόγια για τη Λέσβο.
Ο ίδιος συναντήθηκε με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Δημήτρη Παπαγεωργίου – έναν από τους βασικούς χορηγούς του φεστιβάλ – καθώς και με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη. Όπως είπε, επρόκειτο να έχει επαφές και με τους αντιδημάρχους Πολιτισμού τόσο της Μυτιλήνης όσο και της Δυτικής Λέσβου.
«Είμαι διπλά καλά γιατί βρίσκομαι μαζί σας», δήλωσε στην έναρξη της συνέντευξής του, ενώ εξομολογήθηκε ότι έχει επισκεφθεί τη Λέσβο πολλές φορές, τόσο ως τουρίστας όσο και στο πλαίσιο της επαγγελματικής του ιδιότητας: «Έχω περιηγηθεί σε όλα τα σημεία του νησιού, και δυτικά και ανατολικά, και στα βουνά σας. Είμαι δικηγόρος, αυτό είναι το βιοποριστικό μου επάγγελμα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στη φυσιογνωμία της Λέσβου, τόνισε τη μοναδικότητά της:
«Τα νησιά είναι πλούτος, και ο πλούτος σημαίνει διαφορετικότητα. Η Λέσβος, ως νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου, μεταφέρει πολιτισμικές επιρροές από την ηπειρωτική χώρα. Έχει τεράστια συμβολή στη διαμόρφωση της σύγχρονης ελληνικής ταυτότητας. Είναι ένα νησί με βιομηχανική και πολιτιστική εξάπλωση που άλλα νησιά δεν έχουν γνωρίσει».
Παρότι, όπως ο ίδιος παραδέχεται, «στην καρδιά μου είναι η Σύρος», δεν δίστασε να εκφράσει τη βαθιά εκτίμησή του για τη Λέσβο, την οποία επισκέφθηκε για πρώτη φορά την περίοδο του κορονοϊού:
«Με εντυπωσίασε το πώς συνδυάζει φυσική καλλονή και μοναδικό ανθρωπογενές περιβάλλον. Έκτοτε έχω έρθει άλλες έξι φορές, κυρίως λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Είναι ένα νησί με ελκυστικές τιμές, ιδιαίτερη ελληνική κουζίνα και ποιοτικά τοπικά προϊόντα».
Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, αναφέρθηκε στη διττή του φύση, επισημαίνοντας τη θετική συμβολή του στην οικονομία, αλλά και τις πιέσεις που μπορεί να ασκεί στις τοπικές κοινωνίες:
«Ο τουρισμός είναι η δεύτερη βασικότερη βιομηχανία της χώρας, μετά την ναυτιλία. Αλλά έχει και την άλλη όψη: την περιβαλλοντική επιβάρυνση, την εποχικότητα, την αλλοίωση της καθημερινότητας. Όσο πιο τουριστική γίνεται η Λέσβος, τόσο περισσότερα μαγαζιά θα λειτουργούν εποχιακά αντί για όλο τον χρόνο».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στον ρόλο της Λέσβου στο προσφυγικό, μιλώντας με σεβασμό για τη στάση των κατοίκων:
«Οι Λέσβιοι στάθηκαν στο ύψος τους ως Έλληνες και ως Ευρωπαίοι, όπως τους επιβάλλει η ιστορία και η κουλτούρα τους. Ασχέτως της πολιτικής τοποθέτησης για το μεταναστευτικό, η στάση αυτή ήταν παγκόσμιο πρότυπο ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».
Ερωτηθείς πώς από τη νομική πέρασε στον πολιτισμό και στη δημιουργία ενός φεστιβάλ όπως το AnimaSyros, εξομολογήθηκε πως τα πρώτα του βήματα έγιναν στη Θεσσαλονίκη:
«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Με τις Πανελλήνιες βρέθηκα στη Νομική Θεσσαλονίκης. Στην αρχή ένιωθα αποτυχημένος γιατί όλοι οι φίλοι μου είχαν μείνει στην Αθήνα, αλλά αυτό ξεπεράστηκε. Και ένα από τα στοιχεία που με βοήθησαν ήταν ακριβώς η επαφή μου με τον πολιτισμό και τις τέχνες».
Το AnimaSyros, το οποίο φέτος κλείνει 19 χρόνια ζωής, έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο πολιτιστικό θεσμό με διεθνή απήχηση και έχει συμβάλει στην προώθηση της τέχνης του animation στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Όπως άφησε να εννοηθεί, η Λέσβος ενδέχεται να βρεθεί στο επίκεντρο νέων πολιτιστικών δράσεων με τη σφραγίδα του AnimaSyros – γεγονός που θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση του νησιού στον χάρτη του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.