× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Διάκριση για τα σχολεία της Λέσβου στο 13ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ «Cineμάθεια»

Το 2ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης και το Γενικό Λύκειο Πέτρας τίμησαν με τις δημιουργίες τους την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/10/2025

Διάκριση για τα σχολεία της Λέσβου στο 13ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ «Cineμάθεια»
' χρόνος ανάγνωσης

Τουλάχιστον δύο σχολεία της Λέσβου, το 2ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης και το Γενικό Λύκειο Πέτρας, ξεχώρισαν στο φετινό 13ο Διανησιωτικό Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Αιγαίου Cineμάθεια 2025, αποσπώντας διακρίσεις για τις κινηματογραφικές τους δημιουργίες, που συνδυάζουν μνήμη, γνώση και αγάπη για τον τόπο.


Το 2ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης κατέκτησε το τρίτο βραβείο με το ντοκιμαντέρ «Στα χνάρια του 2ου Γυμνασίου Μυτιλήνης» και τον Β΄ Έπαινο για τη δημιουργία αφίσας με συναφές περιεχόμενο. Το ντοκιμαντέρ αποτελεί ένα ταξίδι στον χρόνο, όπου οι μαθητές επιχειρούν να γεφυρώσουν το παρελθόν του σχολείου –ως Παρθεναγωγείου– με το παρόν, μέσα από ασπρόμαυρες εικόνες και σύγχρονες μαρτυρίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Σημαντική στιγμή του έργου είναι οι συνεντεύξεις 12 παλαιών μαθητριών, που μοιράστηκαν με τους δημιουργούς σπαράγματα από τη σχολική τους ζωή, καταθέτοντας προσωπικές μνήμες και βιώματα. Οι μαρτυρίες αυτές, συνολικής διάρκειας 20 ωρών, συμπυκνώθηκαν σε ένα δεκάλεπτο βίντεο που αποτυπώνει τη διαχρονική ιστορία της λεσβιακής εκπαίδευσης και τον ρόλο του σχολείου ως φορέα πολιτισμού και μνήμης.


«Το ντοκιμαντέρ δεν αποτελεί μόνο μια μαρτυρία του παρελθόντος στο παρόν, αλλά και μια υπόσχεση συνέχειας στο μέλλον», τονίζεται στην ανακοίνωση του σχολείου, που ευχαριστεί θερμά τις παλιές μαθήτριες για την εμπιστοσύνη και την προσφορά τους στην τοπική ιστορία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Στην ταινία συμμετείχαν οι μαθήτριες Μαρία Νίκου, Ειρήνη Μπαλλή, Αθηνά Ψαρρού, Αλίκη Κουκάκη, Ρένια Χωριατέλλη, Ζωγραφιά Μακρή, Ελεάννα Κέρρη, Μεργκίτα Ισούφη και Μιχαέλα Βουτσή, με μουσική επένδυση της Μελπομένης Μοσχονησιώτου. Υπεύθυνοι καθηγητές ήταν η Κλεάνθη Μολυβιάτου και ο Στρατής Δουμούζης.
Την αφίσα δημιούργησαν οι μαθητές Ειρήνη Σαραντίδου, Χρήστος Σάλτας, Άρτεμη Τασιούλη και Ζωή Πετροπούλου, με υπεύθυνο καθηγητή τον Γεώργιο Κατσαρό.


Ανάλογη επιτυχία σημείωσε και το Γενικό Λύκειο Πέτρας, το οποίο απέσπασε Τιμητική Διάκριση για την ταινία «Λογοτεχνικοί περίπατοι στη Λέσβο, από τη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Μηθύμνης ‘Αργύρης Εφταλιώτης’», καθώς και έπαινο για την αφίσα της. Η ταινία, που διαγωνίσθηκε στη θεματική «Κεντώντας το δέντρο της Μνήμης, της Ευαισθησίας και της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς», προσκαλεί τους θεατές σε έναν κινηματογραφικό περίπατο στη λογοτεχνική παράδοση της Λέσβου, μέσα από κείμενα των Σαπφώ, Εφταλιώτη, Μυριβήλη, Βενέζη, Ελύτη και Φραγκούλη.


Η σκηνοθεσία και το σενάριο φέρουν την υπογραφή της καθηγήτριας Παναγιώτας Ι. Θηβαίου, η οποία έχει τιμηθεί από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (IBBY) με το βραβείο «Βασίλης Αναγνωστόπουλος» για την προώθηση της φιλαναγνωσίας.
Με μουσική του Μιλτιάδη Παπαθεράπων και συμμετοχή μαθητών και μαθητριών που «έντυσαν» με αφήγηση και εικόνα τη μαγεία της λογοτεχνικής Λέσβου, το Λύκειο Πέτρας συνέχισε την περσινή του επιτυχημένη πορεία στη Cineμάθεια, αναδεικνύοντας τη ζωντανή σχέση του νησιού με τον πολιτισμό και τη γραφή.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Μυτιλήνης για τα Τέμπη

Κάλεσμα για δικαιοσύνη και διαρκή εγρήγορση με αφορμή την επέτειο της 28ης Φεβρουαρίου 2023
Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Μυτιλήνης για τα Τέμπη
ΕΛΛΑΔΑ

Συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας για την ανεύρεση δικτύου διακινητών προσφύγων

Ταυτοποιήθηκαν οκτώ άτομα που κατηγορούνται πως ήταν μέλη κυκλώματος διακίνησης μεταναστών και συνελήφθησαν πέντε εξ αυτών. Όλοι τους εμπλέκονται στην μεταφορά των προσφύγων που σκοτώθηκαν στα ανοιχτά της Χίου στις 3 Φεβρουαρίου
Συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας για την ανεύρεση δικτύου διακινητών προσφύγων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Οι μαθητές της Πέτρας στέλνουν το δικό τους μήνυμα για τα 57 θύματα των Τεμπών

Μαθητές του Γενικού Λυκείου και του Γυμνασίου Πέτρας ανάρτησαν πανό για τα τρία χρόνια από την τραγωδία της 28/2/23 ζητώντας δικαιοσύνη και να μην ξεχαστεί το έγκλημα
Οι μαθητές της Πέτρας στέλνουν το δικό τους μήνυμα  για τα 57 θύματα των Τεμπών
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Παρέμβαση της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Κάλεσμα σε συγκέντρωση στις 28 Φεβρουαρίου
Παρέμβαση της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Συνάντηση Βέρρου με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ

Συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν την περαιτέρω ενίσχυση των υπηρεσιών επείγουσας φροντίδας στη Δυτική Λέσβο
Συνάντηση Βέρρου με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παρέμβαση Παρασκευαΐδη για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς

Ο βουλευτής Λέσβου κατέθεσε ερώτηση για την μείωση του χρόνου της υποχρεωτικής διετούς υπηρέτησης νεοδιόριστων εκπαιδευτικών Δημόσιας Εκπαίδευσης
Παρέμβαση Παρασκευαΐδη για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εισαγγελική παρέμβαση για τις κινητοποιήσεις μαθητών της Λήμνου

«Οι μαθητές δεν είναι παραβάτες» λένε ΑΔΕΔΥ, ΕΛΜΕ και Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου
Εισαγγελική παρέμβαση για τις κινητοποιήσεις μαθητών της Λήμνου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εκλογές για τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Λέσβου

Την Δευτέρα 9 Μαρτίου στις 6 το απόγευμα στο BLOCK CAFÉ στο πάρκινγκ Μυτιλήνης
Εκλογές για τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Λέσβου
ΑΓΟΡΑ

Κλειστός ο «Φραγκουλάκης» στις 28 Φεβρουαρίου για τα Τέμπη

Συμβολική αποχή από την εξυπηρέτηση του κοινού τρία χρόνια μετά την τραγωδία
Κλειστός ο «Φραγκουλάκης» στις 28 Φεβρουαρίου για τα Τέμπη
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Και οι εργαζόμενοι στην εστίαση στην κινητοποίηση για τα Τέμπη

Το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου καλεί το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτιστικών & Τουριστικών Επαγγελμάτων Λέσβου
Και οι εργαζόμενοι στην εστίαση στην κινητοποίηση για τα Τέμπη
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Μήνυμα από το λιμάνι για ασφαλείς θαλάσσιες συγκοινωνίες

Από τα Τέμπη στην ακτοπλοΐα το αίτημα για ασφάλεια -Παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου στο λιμάνι ενόψει της απεργίας της 28/2 για τα τρία χρόνια από την τραγωδία
Μήνυμα από το λιμάνι για ασφαλείς θαλάσσιες συγκοινωνίες