× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Γευσιγνωσία ελαιολάδου στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή

Πρωτότυπη πρωτοβουλία σύνδεσης του ελαιολάδου με την τέχνη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/4/2025

Γευσιγνωσία ελαιολάδου στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή
' χρόνος ανάγνωσης

Στα μέσα Μαρτίου, το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή φιλοξένησε μια εκδήλωση γευσιγνωσίας εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου, αντλώντας έμπνευση από το έργο του Vincent van Gogh «Η συγκομιδή της ελιάς». Η δράση, με τίτλο «Η ελιά είναι Delacroix», αποτέλεσε μια εμπειρία, όπου η τέχνη συνάντησε τη γαστρονομία, προσφέροντας στο κοινό μια βαθιά βιωματική γνωριμία με τον κόσμο του ποιοτικού ελληνικού ελαιολάδου.



Με τη συνδρομή του chef Αριστοτέλη Μέγκουλα, οι παρευρισκόμενοι μυήθηκαν στην ελαιογνωσία, δοκιμάζοντας μεταξύ άλλων τα βιολογικά και πλούσια σε πολυφαινόλες ελαιόλαδα της Oleve. Ξεχώρισαν ιδιαίτερα το μονοποικιλιακό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο από ελιές της ποικιλίας Κολοβή με την ισορροπημένη αίσθηση των αρωματικών και γευστικών χαρακτηριστικών από φύλλα ντομάτας, βασιλικό, σέλινο, πράσινο μήλο, ρόκα, μέντα και με τελική επίγευση λευκού πιπεριού καθώς και το πολυβραβευμένο Shine, με χαρακτηριστικές νότες πράσινης ντομάτας και φρέσκου χόρτου.


Στην ομιλία της, η Φωτεινή Τιρπιντήρη, αντιπρόεδρος της εταιρείας τροφίμων Falcon και πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ελαίας Νήσος Λέσβος», ανέδειξε τη σημασία του οικογενειακού «Κτήματος Φάρος» και του επισκέψιμου ελαιοτριβείου Sigri Olive Mill στη Λέσβο. Μια επένδυση 2.000 στρεμμάτων, όπου 50.000 ελαιόδεντρα συνυπάρχουν με 50.000 άλλα φυτά, δημιουργώντας μια όαση βιοποικιλότητας και προάγοντας τις αναγεννητικές καλλιεργητικές πρακτικές που προστατεύουν το οικοσύστημα. Ένα έργο σημείο αναφοράς τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό για την παραγωγή premium ελληνικού εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ



Στο ξεχωριστό αυτό ταξίδι γεύσης και πολιτισμού η εμπειρία ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αφήνοντας έντονα συναισθήματα ενθουσιασμού στους παρευρισκόμενους. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε μια συμμετέχουσα: «Η επιλογή αυτής της εκδήλωσης με εντυπωσίασε, όχι μόνο για την τεχνική της αρτιότητα, αλλά κυρίως για την κατάθεση ψυχής από όλους τους εμπλεκόμενους: του chef Αριστοτέλη Μέγκουλα, της κας Τιρπιντήρη και των παραγωγών, που μοιράστηκαν το όραμά τους και την αγάπη τους για το ελαιόλαδο».



Η συνέργεια του chef Αριστοτέλη Μέγκουλα και της Kατερίνας Μαρκαδάκη, Head Of Business Development στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή απέδειξε ότι το ελληνικό ελαιόλαδο δεν είναι απλώς ένα προϊόν, αλλά ένας δίαυλος πολιτισμού, γαστρονομίας και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Μέσα από αυτή την εκδήλωση, η αξία του συνδέθηκε με την τέχνη, τον μόχθο και το όραμα του παραγωγού, καθώς και με την υψηλή γαστρονομία, ανεβάζοντας τον πήχη των πολιτιστικών και γαστρονομικών δράσεων. Η ελιά, τελικά, είναι τέχνη!

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

600 Αμερικανοί τουρίστες στη Μυτιλήνη

Με το κρουαζιερόπλοιο Explora που ήρθε την Κυριακή 27 Ιουλίου, στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συζήτηση στη βουλή για την ευλογιά των προβάτων

Μετά από επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ και του βουλευτή Γιάννη Δελή
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κρούσματα ευλογιάς των προβάτων στις Σέρρες

Ασταμάτητη συνεχίζει η εξέλιξη της επιζωοτίας στην ηπειρωτική Ελλάδα
ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή της Ισπανίας από χαλαζοπτώσεις

Αυξημένες αποζημιώσεις κατά 7% για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της χώρας.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λέσβος και Σάμος μέτρησαν μείωση των αφίξεων

Μυτιλήνη, Σάμος, Σαντορίνη και Κάρπαθος είδαν στο τέλος του Ιουνίου μείωση των διεθνών αφίξεων στα αεροδρόμια τους
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΚΟΣΜΟΣ

Σε ανοδική τροχιά οι τιμές του ελαιολάδου στην Τουρκία

Νέα δεδομένα δημιουργούν στην αγορά οι άδειες δεξαμενές της Ιταλίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δεν έδεσε στο Καρλόβασι το «Διαγόρας»

Αιτία οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο λιμάνι
ΕΛΛΑΔΑ

Μικρό το ενδιαφέρον για εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου

Το τίμημα της εξαγοράς υπολογίζεται βάσει των αντικειμενικών αξιών, με δυνατότητα εξόφλησης είτε εφάπαξ με έκπτωση 10%, είτε σε έως 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 100 ευρώ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Aκόμη ένας δύσκολος Αύγουστος για τις μεταφορές του Βορείου Αιγαίου

Μόλις δύο δρομολόγιο πλοίου Ro – Ro θα πραγματοποιηθούν κατά την διάρκεια του μήνα προς Χίο και Λέσβο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταβλήθηκαν 28 εκατ. ευρώ σε 23.415 δικαιούχους

Πληρωμή υπολοίπων αγροπεριβαλλοντικών μέτρων του 2024
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως 1η Αυγούστου

Θα καταβληθούν 2,4 δις ευρώ σε 4,36 εκατ. δικαιούχους
ΕΛΛΑΔΑ

Δεκάδες καταγγελίες για εξοντωτικές συνθήκες εργασίας

Λιποθυμούν ακόμη και οι επιθεωρητές εργασίας σημειώνει σε ανακοίνωση της η ΓΣΕΕ