× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΚΚΕ: Να καταργηθεί η υποχρεωτική ζύγιση των αλιευμάτων για τους μικρούς ψαράδες

Κατατέθηκε ερώτηση στην Βουλή που την υπογράφουν εννέα βουλευτές του κόμματος ανάμεσα τους και η Μαρία Κομνηνάκα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/4/2025

ΚΚΕ: Να καταργηθεί η υποχρεωτική ζύγιση των αλιευμάτων για τους μικρούς ψαράδες
' χρόνος ανάγνωσης

Με ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή το ΚΚΕ ζητά να καταργηθεί η υποχρέωση ζύγισης και καταγραφής των αλιευμάτων από μικρούς ψαράδες της χώρας. Η ερώτηση που υπογράφεται από την Μαρία Κομνηνάκα και άλλους οκτώ βουλευτές του κόμματος απευθύνεται στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Συγκεκριμένα ζητείται η απόσυρση της επίμαχης υπουργικής απόφασης 65/23344/25-1-2024, η οποία – όπως τονίζεται – αποτελεί υλοποίηση του κανονισμού της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της Ε.Ε., προσθέτοντας εξοντωτικά βάρη στους μικρούς επαγγελματίες του κλάδου.

Η παρέμβαση έρχεται λίγες ημέρες μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις των αλιέων σε λιμάνια όλης της χώρας, οι οποίες ανέδειξαν το εύρος της δυσαρέσκειας, αλλά και την αναντιστοιχία ανάμεσα στις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις και την πραγματικότητα που βιώνουν οι επαγγελματίες της θάλασσας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά η ερώτηση αναφέρει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ΚΚΕ πολύ έγκαιρα, τόσο με παρεμβάσεις των βουλευτών του όσο και με την υπ’ αριθμ. 1346/12-03-2025 Κοινοβουλευτική Αναφορά, ανέδειξε τα προβλήματα που δημιουργεί στους βιοπαλαιστές ψαράδες η εφαρμογή της ΥΑ 65/23344/25-1-2024 για την υποχρεωτική ζύγιση και καταγραφή των αλιευμάτων, η οποία αποτελεί ενσωμάτωση του ευρωενωσιακού κανονισμού 1224/2009 της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (Κ.Αλ.Π).

 

Η κυβέρνηση στις απαντήσεις της στις παραπάνω παρεμβάσεις παρουσίαζε τη νέα ρύθμιση ως κάτι που δεν επιφέρει επιπλέον υποχρεώσεις στους ψαράδες και την όλη διαδικασία ως απλή και τυποποιημένη. Ασφαλώς, ο πανελλαδικός ξεσηκωμός των ψαράδων στις 2/4, με κινητοποιήσεις σε όλα τα λιμάνια της χώρας, έδειξε το ανυπόστατο αυτών των ισχυρισμών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Και δικαιολογημένα, αφού με την εφαρμογή των νέων μέτρων υπό την απειλή εξοντωτικών προστίμων, οι αλιείς, που θαλασσοδέρνονται, πρόκειται να επιβαρυνθούν με μια σειρά από επιπλέον απαιτήσεις, δυσβάστακτες ιδιαίτερα για τους αυτοαπασχολούμενους που δεν έχουν βοήθεια και τα μικρότερα σκάφη (π.χ. διαχωρισμός των αλιευμάτων ανά είδος και τοποθέτησή τους σε ξεχωριστά ιχθυοκιβώτια, ζύγιση τους με πιστοποιημένη ζυγαριά, συμπλήρωση εντύπων με καταγραφή τους ένα προς ένα,  με λατινικούς χαρακτήρες – κωδικούς FAO κλπ).

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ώρα που η κυβέρνηση πρωτοκολλά τις αποφάσεις των Βρυξελλών, τις οποίες συναποφασίζει με τους εταίρους της, με τις ευλογίες και των υπόλοιπων κομμάτων που στηρίζουν την Κ.Αλ.Π, δεν παίρνει κανένα μέτρο για σοβαρά προβλήματα των ψαράδων που τα γνωρίζει πολύ καλά.

 

Όπως για τις καθημερινές ζημιές σε σκάφη, δίχτυα και άλλα εργαλεία από φώκιες και άλλα θηλαστικά, οι οποίες ουσιαστικά δεν αποζημιώνονται. Ή για την κατάσταση στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου, όπου υπάρχει σοβαρό ζήτημα με την παράνομη αλιεία Τούρκων ψαράδων, εντός των χωρικών υδάτων του ελληνικού κράτους, με την ανεξέλεγκτη χρήση απαγορευμένων για τους Έλληνες ψαράδες εργαλείων από μηχανότρατες και άλλα αλιευτικά μεγάλης δυναμικότητας. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στο Ιόνιο με τους Ιταλούς ψαράδες, που ανεξέλεγκτα οργώνουν τη θάλασσα στην περιοχή από τα έξι ναυτικά μίλια, με βάση τη Συμφωνία καθορισμού ΑΟΖ με την ιταλική κυβέρνηση.

 

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα που έχουν οι Έλληνες ψαράδες και να αποσύρει το “ευρω - ζύγισμα” της ΥΑ  65/23344/25-1-2024 που τους εξοντώνει.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Κάτω από τα 100 δολάρια το αργό πετρέλαιο

Ισχυρές απώλειες άνω του 5% στις ασιατικές αγορές καθώς ενισχύονται οι ελπίδες για συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν
Κάτω από τα 100 δολάρια το αργό πετρέλαιο
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Αιτία πολέμου» τα νέα μέτρα λένε οι εκπαιδευτικοί της Λήμνου

Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου
«Αιτία πολέμου» τα νέα μέτρα λένε οι εκπαιδευτικοί της Λήμνου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξετελιά 2026 στην Αντισσα

Ο Ελαιουργικός Κτηνοτροφικός Αγροτικός Συνεταιρισμός του χωριού διοργανώνει στις 30 και 31 Μαΐου ένα διήμερο αφιερωμένο στην ελιά, την κτηνοτροφία και τους ανθρώπους της υπαίθρου
Ξετελιά 2026 στην Αντισσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέο κρούσμα αφθώδους πυρετού στα Μυστεγνά

Αρνητικά ήταν τα αποτελέσματα σε ελέγχους που έγιναν σε 47 εκτροφές του νησιού σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
Νέο κρούσμα αφθώδους πυρετού στα Μυστεγνά
ΑΓΡΟΤΕΣ

Με φόντο την κρίση στην κτηνοτροφία η πρώτη συνέλευση του αγροτικού συλλόγου Γέρας

Στις 5 Ιουνίου στις 6 το απόγευμα στο Πολύκεντρο Παπάδου Γέρας «Οδυσσέας Ελύτης»
Με φόντο την κρίση στην κτηνοτροφία η πρώτη συνέλευση του αγροτικού συλλόγου Γέρας
ΑΓΟΡΑ

Παρέμβαση του Γιώργου Ζαφειρίου για τη λειτουργία του Επιμελητηρίου Λέσβου

Σχολιάζοντας δηλώσεις του προέδρου Παναγιώτη Τατάκη στο «Ν» 99 fm, ο Γιώργος Ζαφειρίου αναδεικνύει ζητήματα που αφορούν τα μητρώα και τις συνδρομές των επιχειρήσεων
Παρέμβαση του Γιώργου  Ζαφειρίου για τη λειτουργία του Επιμελητηρίου Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει πολιτική εγκατάλειψης της κτηνοτροφίας στη Λέσβο

Κάνει λόγο για ευθύνες κράτους και Περιφέρειας, ζητώντας άμεσες αποζημιώσεις, ενίσχυση των κτηνιατρικών υπηρεσιών και σχέδιο προστασίας για όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου
Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει πολιτική εγκατάλειψης της κτηνοτροφίας στη Λέσβο
ΑΓΟΡΑ

Κλειστά τα καταστήματα στη Μυτιλήνη του Αγίου Πνεύματος

Με απόφαση της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου
Κλειστά τα καταστήματα στη Μυτιλήνη του Αγίου Πνεύματος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Μυτιλήνη περιμένει τα πρώτα κρουαζιερόπλοια του καλοκαιριού

Από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο οι αφίξεις στο λιμάνι με τη Λέσβο να αναζητά ξανά τη χαμένη τουριστική της δυναμική
Η Μυτιλήνη περιμένει τα πρώτα κρουαζιερόπλοια του καλοκαιριού
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η κτηνοτροφία καταρρέει

Η Λέσβος χάνει το ζωικό της κεφάλαιο και ζητά απαντήσεις
Η κτηνοτροφία καταρρέει
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στο αυτόφωρο για μεταφορά ζωοτροφών

Αναγκαία η ενημέρωση αγροτών και κτηνοτρόφων σχετικά με τα μέτρα καραντίνας
Στο αυτόφωρο για μεταφορά ζωοτροφών
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η κρυφή προώθηση των μεταλλαγμένων στη διατροφή μας

Επιστήμονες, καταναλωτές και οργανώσεις προειδοποίησαν για τις επιπτώσεις των νέων γενετικά τροποποιημένων τροφίμων σε υγεία, περιβάλλον και αγροτική παραγωγή
Η κρυφή προώθηση των μεταλλαγμένων στη διατροφή μας