× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«O κορονοϊός είναι απάτη»

Γράφει ο ΡΑΦΑΗΛ ΚΑΜΠΕΡ

Δημοσίευση 14/5/2020

«O κορονοϊός είναι απάτη»

«O κορονοϊός είναι απάτη» με αυτήν τη φράση με καλημέρισε πελάτης τράπεζας, όταν πρόσεξε πως απολύμαινα τα χέρια μου αφότου είχα χρησιμοποιήσει το ΑΤΜ. Μόλις συνειδητοποίησα τι μου είπε, σοκαρίστηκα, με έπιασε απροετοίμαστο. Αλλά επανήλθα όταν θυμήθηκα πως είμαστε ο λαός που διανύει τη δέκατη συνεχή χρονιά κρίσης και είπα: «so, why not;»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Ωστόσο, αλήθεια τώρα; Μέχρι κι αυτήν τη στιγμή υπάρχει έστω και ένας άνθρωπος -που μακάρι να ήταν ένας- ο οποίος ισχυρίζεται κάτι τέτοιο; Εντάξει, γνωρίζω πως ο πίθηκος στο κεφάλι μας ξύνει τα τοιχία όταν βρισκόμαστε για ένα μήνα στην απομόνωση. Ξέρω, επίσης, πως ο άνθρωπος έχει την τάση να επινοεί θεωρίες συνωμοσίας, για να εξηγήσει πράγματα που ο ίδιος δεν καταλαβαίνει. Αλλά δε γίνεται να καίγεται εδώ ο κόσμος, κυριολεκτικά, και να υποστηρίζει, με πλεονάζουσα ψυχραιμία, ότι όλα είναι ένα ψέμα.

Δηλαδή, θέλει να μου πει πως όλοι οι ηγέτες, οι αρχηγοί κυβερνήσεων και οι αρχηγοί κρατών, μαζεύτηκαν μια ωραία πρωία σε μια αίθουσα και κάποιος από αυτούς είπε «τι λέτε να πλάσουμε μια πανδημία η οποία θα καταποντίσει τα χρηματιστήρια μας, θα ισοπεδώσει το υγειονομικό μας σύστημα και θα μας οδηγήσει σε οικονομική ύφεση με άγνωστη την ημερομηνία εξόδου από αυτήν». Και εκείνοι του απάντησαν ομόφωνα «Ακούγεται θαυμάσια ιδέα». Αυτό θέλει να μου πει;

Θα μπορούσε να ήταν αστείο, αν δε μας έθετε αυτή η «λογική» όλους σε κίνδυνο. Γιατί, προφανώς, κανένας ο οποίος πιστεύει κάτι τέτοιο δεν παίρνει μέτρα αυτοπροστασίας από τον ιό και, έτσι, αυτομάτως, θέτει την κοινωνία σε απειλή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οκ, εντάξει, θα μπορούσε να θεωρήσει κάποιος πως αυτοί είναι μια πολύ μικρή μερίδα της κοινωνίας και επομένως δε θα έπρεπε να ανησυχούμε. Αλλά δεν είναι μόνο αυτοί. Έχουμε και εκείνους που ναι μεν πιστεύουν ότι υπάρχει κορονοϊός, αλλά ταυτόχρονα τον υποτιμούν, θεωρώντας τον σαν ακόμη μια εποχική γρίπη.

Για αυτή την άποψη, όμως, υπάρχει απάντηση. Να δούμε, λοιπόν, τι λένε τα νούμερα.

Ας πάρουμε για παράδειγμα την ήπειρο στην οποία κατοικούμε, την Ευρώπη. Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) στην Ευρώπη το 2019 έχασαν την ζωή τους συνολικά 60.000 άνθρωποι από την εποχική γρίπη. Το 2020 και, συγκεκριμένα από τον Φεβρουάριο έως τις 8 Μαίου, στην ήπειρό μας έχουν καταγραφεί 151.797 θάνατοι λόγω κορονοϊού. Δηλαδή, φέτος μέσα σε περίπου τέσσερις μήνες σημειώθηκαν περισσότεροι από τους διπλάσιους θανάτους σε αντιδιαστολή με την εποχική γρίπη καθ’ όλη τη διάρκεια του περσινού έτους της. Και να υπογραμμίσουμε, όπως μπορούμε να καταλάβουμε και μόνοι μας, πως ο αριθμός τον θυμάτων από covid-19 θα ήταν ακόμη τρομακτικότερος, εάν δεν υπήρχαν αυστηρά μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας και καραντίνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρ’ όλα αυτά, το δράμα της υπόθεσης έγκειται πως αυτοί οι άνθρωποι, αν τύχει και έρθει στα χέρια τους αυτό το κείμενο, θα ισχυριστούν ένα κάρο δικαιολογίες, ώστε να πείσουν τον εαυτό τους πως έχουν δίκιο. Και, πιθανότατα θα καταλήξουν ότι αυτός που συνέγραψε το κείμενο είναι μέρος του κυκλώματος συνωμοσίας των ΜΜΕ.

Δεν ξέρω, ίσως φταίει πως η Ελλάδα στάθηκε τυχερή και ξεπέρασε την πανδημία σχεδόν αναίμακτα. Αν βίωναν την τραγωδία στη γειτονική Ιταλία ή την Ισπανία, που ο στρατός στοιβάζει τα πτώματα το ένα πάνω στο άλλο μέσα σε στρατιωτικά οχήματα, και που οι γιατροί επιλέγουν το ποιους θα σώσουν στα νοσοκομεία ανάλογα με το ποσοστό επιβίωσής τους, ενδεχομένως να άλλαζαν γνώμη.

Εν κατακλείδι, αυτό που έχω να πω είναι: βάλτε τη μάσκα σας, χρησιμοποιείστε το αντισηπτικό σας και σταματήστε να παρακολουθείτε θεωρίες συνωμοσίας στο youtube.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πόλεμος, ειρήνη και ευρωεκλογές

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εφτά δολοφονίες και ύποπτοι θάνατοι συντοπιτών μας

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας θυμούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Πάνω από 6.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που έκανε εύκολο το ταξίδι στο όμορφο νησί σας» δήλωσαν οι επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο Μυτιλήνης, όπου τους περίμενε ούζο!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 11/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας