× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Προληπτικά μέτρα μείωσης των αποθεμάτων του κρασιού

Σειρά μέτρων για την στήριξη του αμπελοινικού τομέα προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/3/2025

Προληπτικά μέτρα μείωσης των αποθεμάτων του κρασιού
' χρόνος ανάγνωσης

Σειρά μέτρων για να διασφαλίσει ότι ο αμπελοοινικός κλάδος της Ευρώπης θα παραμείνει ανταγωνιστικός, ανθεκτικός και ζωτικής σημασίας οικονομική δύναμη τις επόμενες δεκαετίες, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως έκανε γνωστό σήμερα Μαρτίου

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, ο «τομέας αντιμετωπίζει διάφορες προκλήσεις, όπως οι μεταβαλλόμενες καταναλωτικές τάσεις, η κλιματική αλλαγή και οι αβεβαιότητες της αγοράς», με την πρόταση να εστιάζει σε μέτρα που θα βοηθήσουν τον τομέα να διαχειριστεί τις αλλαγές στην παραγωγή, στις προτιμήσεις των καταναλωτών αλλά και στην αγορά, ενώ παράλληλα «θα συμβάλουν επίσης στη διατήρηση της ζωτικότητας πολλών αγροτικών περιοχών που εξαρτώνται από τις θέσεις εργασίας στον αμπελοοινικό τομέα και στη διατήρηση της κοινωνικής σημασίας του αμπελοοινικού τομέα της Ε.Ε.».

Βασικές αλλαγές

Βασική αλλαγή αποτελεί η πρόληψη πλεονασμάτων, όπου τα κράτη-μέλη θα εξουσιοδοτηθούν να λαμβάνουν μέτρα που θα διευκολύνουν τις διαδικασίες, όπως είναι ο πράσινος τρύγος για την πρόληψη της πλεονάζουσας παραγωγής, η σταθεροποίηση της αγοράς και η προστασία των παραγωγών από την οικονομική πίεση. Ένα ακόμα μέτρο αποτελεί η ευελιξία φύτευσης, με την Επιτροπή να στοχεύει στην πρόσθετη ευελιξία στο καθεστώς αδειών αναφύτευσης.

Επιπλέον, «ο τομέας θα λάβει ισχυρότερη στήριξη για να γίνει πιο ανθεκτικός στην κλιματική αλλαγή, με τη χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης να φτάνει το 80% του επιλέξιμου επενδυτικού κόστους για επενδύσεις που αποσκοπούν στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή σε αυτήν», όπως αναφέρει η ανακοίνωση.

Στις αλλαγές που προωθεί η Επιτροπή είναι η αλλαγή των κανόνων με στόχο να γίνουν σαφέστεροι και ευκολότεροι, με κοινές ονομασίες προϊόντων για τα αμπελοοινικά προϊόντα με χαμηλότερο αλκοόλ σε όλη την ενιαία αγορά. Στον σχεδιασμό βρίσκεται και η εναρμονισμένη επισήμανση, με τους επιχειρηματίες να επωφελούνται από μια πιο εναρμονισμένη προσέγγιση για την επισήμανση των οίνων, μειώνοντας το κόστος και απλοποιώντας το εμπόριο στα σύνορα της Ε.Ε., παρέχοντας παράλληλα στους καταναλωτές εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες.

Τέλος, οι ομάδες παραγωγών που διαχειρίζονται οίνους που προστατεύονται με γεωγραφικές ενδείξεις σύμφωνα με την Επιτροπή «θα λάβουν βοήθεια για την ανάπτυξη του οινοτουρισμού», ενώ η διάρκεια των χρηματοδοτούμενων από την Ε.Ε. εκστρατειών προώθησης για την εδραίωση της αγοράς σε τρίτες χώρες θα παραταθεί.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συζήτηση στη βουλή για την ευλογιά των προβάτων

Μετά από επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ και του βουλευτή Γιάννη Δελή
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κρούσματα ευλογιάς των προβάτων στις Σέρρες

Ασταμάτητη συνεχίζει η εξέλιξη της επιζωοτίας στην ηπειρωτική Ελλάδα
ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή της Ισπανίας από χαλαζοπτώσεις

Αυξημένες αποζημιώσεις κατά 7% για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της χώρας.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λέσβος και Σάμος μέτρησαν μείωση των αφίξεων

Μυτιλήνη, Σάμος, Σαντορίνη και Κάρπαθος είδαν στο τέλος του Ιουνίου μείωση των διεθνών αφίξεων στα αεροδρόμια τους
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΚΟΣΜΟΣ

Σε ανοδική τροχιά οι τιμές του ελαιολάδου στην Τουρκία

Νέα δεδομένα δημιουργούν στην αγορά οι άδειες δεξαμενές της Ιταλίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δεν έδεσε στο Καρλόβασι το «Διαγόρας»

Αιτία οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο λιμάνι
ΕΛΛΑΔΑ

Μικρό το ενδιαφέρον για εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου

Το τίμημα της εξαγοράς υπολογίζεται βάσει των αντικειμενικών αξιών, με δυνατότητα εξόφλησης είτε εφάπαξ με έκπτωση 10%, είτε σε έως 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 100 ευρώ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Aκόμη ένας δύσκολος Αύγουστος για τις μεταφορές του Βορείου Αιγαίου

Μόλις δύο δρομολόγιο πλοίου Ro – Ro θα πραγματοποιηθούν κατά την διάρκεια του μήνα προς Χίο και Λέσβο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταβλήθηκαν 28 εκατ. ευρώ σε 23.415 δικαιούχους

Πληρωμή υπολοίπων αγροπεριβαλλοντικών μέτρων του 2024
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως 1η Αυγούστου

Θα καταβληθούν 2,4 δις ευρώ σε 4,36 εκατ. δικαιούχους
ΕΛΛΑΔΑ

Δεκάδες καταγγελίες για εξοντωτικές συνθήκες εργασίας

Λιποθυμούν ακόμη και οι επιθεωρητές εργασίας σημειώνει σε ανακοίνωση της η ΓΣΕΕ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Μεγάλες οι ελλείψεις προσωπικού στην Πυροσβεστική

Ο συνδικαλιστής Χριστόφορος Ζερδελής μίλησε στους ΠΕΚ-τες για τα προβλήματα των πυροσβεστών