× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Λήμνος‑ Κάσπακας: Παιδιά ενός κατώτερου θεού;

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ *

Δημοσίευση 29/3/2025

Λήμνος‑ Κάσπακας: Παιδιά ενός κατώτερου θεού;
' χρόνος ανάγνωσης

« Όσον αφορά το νερό υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου θα είναι εντονότερο». Αυτά είπε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του ο περιφερειάρχης μας κύριος Κώστας Μουτζούρης, και επειδή είναι έτσι η κατάσταση με το νερό υποσχέθηκε πως θα χρηματοδοτήσει - η Περιφέρεια - τον ταχυδιυλιστήρα της Ερεσού, θα επιλύσει το πρόβλημα νερού στο Πλωμάρι, όπως επίσης, και αυτό της Πλαγιάς.

Συνεχίζοντας, δε, το ψάξιμο - διάβασμα στο διαδίκτυο είδα πως ο κ Περιφερειάρχης μας ανακοίνωσε και άλλα έργα ύψους 19.038.048  ευρώ, ενισχύοντας, όπως λέει, υποδομές υγείας, περιβάλλοντος και καινοτομίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλα ωραία και καλά, λοιπόν, αυτά που είπε ο κ Περιφερειάρχης και θα είναι ακόμα καλύτερα αν γίνουν, κιόλας, πράξη.

 Επειδή, όμως, με το νερό  θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, όχι μόνο στην Ερεσό και στα Πλωμάρια, ή μόνο στη Λέσβο, αλλά και σε όλο το Βόρειο Αιγαίο, σκέφτηκα:  Να δεις, κάπου κάτι θα λέει και για τη Λήμνο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έψαξα, λοιπόν, μέσα στα έργα που ανακοίνωσε, μήπως δω και ένα άλλο έργο που θα έλυνε το πρόβλημα ύδρευσης σχεδόν μισού νησιού. Μιλώ για τη Λήμνο και για το φράγμα του Κάσπακα που θα έλυνε το πρόβλημα υδροδότησης  του ίδιου του Κάσπακα, του συνεχώς αναπτυσσόμενου τουριστικά και οικιστικά  Αγ. Γιάννη, του Κορνού, θα συμπλήρωνε στην ύδρευση της Μύρινας και θα έφτανε μέχρι και τον Πλατύ.

Και όχι μόνο αυτά, αλλά θα βοηθούσε και στην αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων στο ρέμα του Ραγκαβά και θα εξάλειπτε ή θα μείωνε τις καταστροφές, λόγω πλημμυρών, στον Αγ, Γιάννη.

 Άδικος κόπος. Το φράγμα του Κάσπακα δεν ήταν ούτε αυτή τη φορά μέσα στις εξαγγελίες του κ. Περιφερειάρχη. Φαίνεται, είπα, δεν βρήκαν ακόμα τη μελέτη, ή το στικάκι με τη μελέτη που χάθηκε στα συρτάρια της Περιφέρειας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έτσι, για την ιστορία να πούμε πως η, περί ου ο λόγος, μελέτη ξεκίνησε τι 1991, ολοκληρώθηκε το 1996, εγκρίθηκε, επικαιροποιήθηκε, «χάθηκε» ή ότι άλλο μπορεί να φαντασθεί κανείς, όμως, αν και οι πάντες ομολογούν πως είναι ένα έργο πολύτιμο για το νησί, 34 χρόνια - ναι καλά διαβάσατε, τριάντα τέσσερα χρόνια - από το ξεκίνημα της μελέτης ακόμα την ψάχνουν για να την... επικαιροποιήσουν.

 Ε, λέω, αφού δεν είναι το φράγμα μέσα στις εξαγγελίες του κυρίου Περιφερειάρχη μας,  θα είναι μέσα, το γεφύρι του Αυλώνα.

Δεν μπορεί, κάπου θα είναι χωμένο, θα είναι κάποιο «υποέργο»  κάποιου «υπερέργου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βλέπετε, εκεί, στο γεφύρι της Αυλώνας έχει πάει και ο ίδιος ο κύριος Περιφερειάρχης μας. Έχει δει πόσο επικίνδυνο είναι, έβγαλε κιόλας και φωτογραφίες με την επικινδυνότητά του. Βέβαια, αυτό έγινε την πλειστόκαινο εποχή, μπορεί να το έχει ξεχάσει, αλλά, έλεγα πάλι, θα του το θυμίζουν τα τόσα ατυχήματα που γίνονται συνέχεια.

 Μπορεί εγώ να έλεγα και να ξέλεγα, όμως ούτε και το γεφύρι του Αυλώνα ήταν - είναι πουθενά ενταγμένο...( και μη μου πει κανείς για μελέτες, για επικαιροποιήσεις και τα παρόμοια γιατί φοβάμαι πως θα ξεχάσω την καλή μου αγωγή...)

Και, τελικά, μένω με ένα σωρό αναπάντητα «γιατί» και, βέβαια, με το αναφαίρετο και ιδιαίτερα επικαιροποιημένο δικαίωμά μου να δίνω στα γιατί μου, όποιες απαντήσεις θέλω εγώ. Και όχι μόνο εγώ, αλλά, και το κυριότερο, οι ίδιοι οι κάτοικοι του Κάσπακα, του Αγ. Γιάννη, της Μύρινας και των άλλων χωριών. Στα δικά τους '' γιατί '' ποιος θα απαντήσει; Αλλά μάλλον δεν χρειάζονται άλλες απαντήσεις. Τους φτάνουν αυτές που παίρνουν επί 34 χρόνια συνέχεια...

*O Παναγιώτης Κλαδίτης είναι πρώην διευθυντής της ΔΕΥΑΜ και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 16/6/2025

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ο αντιμιλιταριστής Έρμαν Έσσε

Γράφειο ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Serial Killer

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Μοντέρνα γυναίκα, αρχαίος άνδρας

Γράφει η Φωτεινή Τζουβελέκη, φοιτήτρια Φιλοσοφίας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Επιστολή καταγγελία για την οδό Βερναρδάκη

Γράφει η ΙΩΑΝΝΑ ΒΑΛΛΙΝΑ* Αρχιτέκτων Μηχανικός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 10/6/2025

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το βόρειο Αιγαίο ως θεραπευτικός κόμβος θερμαλισμού

Γράφει η Αναστασία Ζήση, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Παν/μιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Οργή

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ένα απόγευμα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με τα παιδιά Ρομά

Γράφει η Αναστασία Ζήση, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ο δόκτωρ Σνακ στο Σινά...

Γράφει ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι.ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, Θεολόγου Καθηγητή DEA Εκκλησιαστικής Ιστορίας Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, Δρ. Θεολογίας ΑΠΘ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

5.000 Τούρκοι από 5 έως 10 Ιουνίου στη Λέσβο

Με αφορμή την θρησκευτική γιορτή του Μπαϊραμιού. Μειωμένη μέχρι στιγμής εμφανίζεται η ροή τουριστών από τα απέναντι παράλια. Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει μετά τις 15 Ιουνίου δηλώνουν οι πράκτορες
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ