× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο καφές έγινε χρυσός ‑ «Πάγωσαν» οι παραγγελίες, σε σοκ η αγορά

Το ράλι στις τιμές «παγώνει» τις παραγγελίες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/3/2025

Ο καφές έγινε χρυσός ‑ «Πάγωσαν» οι παραγγελίες, σε σοκ η αγορά
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Στα ελάχιστα απαραίτητα επίπεδα έχουν περιορίσει τις παραγγελίες του οι έμποροι καφέ σε όλον τον κόσμο, καθώς τα αλλεπάλληλα ρεκόρ στις τιμές δεν περνούν εύκολα στα καταστήματα λιανικής.

Η ξηρασία και η αποψίλωση των δασών σε μεγάλες χώρες παραγωγής καφέ, όπως η Βραζιλία και το Βιετνάμ, έχουν προκαλέσει μείωση των παγκόσμιων εξαγωγών κόκκων καφέ κατά 20,9% από τον Δεκέμβριο του 2023 έως τον Δεκέμβριο του 2024.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενδεικτικό της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος με το ράλι ανατιμήσεων είναι ότι στο ετήσιο συνέδριο της Εθνικής Ένωσης Καφέ των ΗΠΑ στο Χιούστον αυτή την εβδομάδα, οι παρευρισκόμενοι δήλωσαν σοκαρισμένοι από την αύξηση κατά 70% κατά τους τελευταίους 4 μήνες στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ποικιλίας Arabica (αποτελεί περισσότερο από το 70% της παγκόσμιας παραγωγής) στο χρηματιστήριο ICE, το σημείο αναφοράς για τις προσφορές καφέ σε όλο τον κόσμο.

«Κανονικά θα είχαμε ξεπουλήσει μέχρι τώρα, αλλά μέχρι στιγμής πουλήσαμε λιγότερο από το 30% της παραγωγής», είπε χαρακτηριστικά. «Η μεγάλη αύξηση της τιμής “ροκανίζει” τις ταμειακές ροές των πελατών, δεν έχουν όλα τα χρήματα για να αγοράσουν τις ποσότητες που χρειάζονται».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια στιγμή, η JP Morgan αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή της για το έλλειμμα προσφοράς στη σοδειά 2024-2025, από 108.000 τόνους σε 40.000 τόνους, όχι λόγω της αναμενόμενης καλύτερης παραγωγής, αλλά κυρίως εξαιτίας της μείωσης της ζήτησης, η οποία αναμένεται να υποχωρήσει κατά 1,8% φέτος σε σύγκριση με το 2024.

Δεν κλείνουν μελλοντικές παραδόσεις

Οι αυξήσεις της τιμής του καφέ προήλθαν από τη χαμηλότερη παραγωγή σε σημαντικές περιοχές καλλιέργειας καφέ, ιδιαίτερα στην κορυφαία παραγωγό, τη Βραζιλία, μειώνοντας τη διαθεσιμότητα κόκκων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ξηρασία και η αποψίλωση των δασών τόσο στη Βραζιλία όσο και στο Βιετνάμ, έχουν προκαλέσει μείωση των παγκόσμιων εξαγωγών κόκκων καφέ κατά 20,9% από τον Δεκέμβριο του 2023 έως τον Δεκέμβριο του 2024, σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία.

Κανείς δεν θέλει να εκτεθεί, κανείς δεν αγοράζει για μελλοντική παράδοση, όλες οι παραδόσεις αφορούν την κάλυψη άμεσων αναγκών, καθώς οι πελάτες αποφεύγουν τη συσσώρευση αποθεμάτων και πολλές πρόσφατες συμφωνίες στη Βραζιλία ήταν ιδιαιτέρως συντηρητικές.

«Κλείνεις μια συμφωνία και μετά έχεις επτά ημέρες για να πας στο χωράφι ή στην αποθήκη και να πάρεις τον καφέ σου. Ελέγχεις την ποιότητα και αν είναι εντάξει, κάνεις την πληρωμή στο site και φεύγεις με τον καφέ», είπε ενδεικτικά ένας από τους εμπόρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters προέβλεψε ότι οι τιμές του καφέ Arabica θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 30% μέχρι το τέλος του έτους, καθώς οι υψηλές τιμές περιορίζουν τη ζήτηση και τα πρώτα σημάδια δείχνουν ότι η βραζιλιάνικη σοδειά θα αυξηθεί το επόμενο έτος. Επιτροπή Ανταγωνισμού

Ελλείψεις στα ράφια

Μέχρι τότε, όμως, τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ για τον κλάδο.

Ο CEO μεγάλης εταιρείας καφέ στις ΗΠΑ, που κάνουν και τη μεγαλύτερη κατανάλωση καφέ στον κόσμο, επεσήμανε ότι ορισμένοι από τους πελάτες του δεν είναι καν σίγουροι ότι μπορούν να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται.

«Δεν ξέρουν αν θα μπορέσουν να πουλήσουν το προϊόν τους στις νέες τιμές. Κάποιοι δεν τα καταφέρνουν», είπε, διατηρώντας την ανωνυμία του.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα σούπερ μάρκετ δεν δέχονται τις υψηλότερες τιμές που ζητούσαν οι προμηθευτές τους. Οι διαπραγματεύσεις παίρνουν χρόνο και ορισμένα καταστήματα λιανικής άρχισαν να έχουν έλλειψη καφέ στα ράφια. «Είναι ένας εφιάλτης», πρόσθεσε.

Οι αποθήκες καφέ κοντά σε λιμάνια στις ΗΠΑ, που παραλαμβάνουν κόκκους από την Κεντρική και Νότια Αμερική, έχουν αυτήν τη στιγμή το ήμισυ του κανονικού όγκου τους, δήλωσε στέλεχος μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον τομέα αποθήκευσης.

«Ορισμένες εταιρείες αποθήκευσης επιστρέφουν σιλό (σ.σ.: αποθήκες φύλαξης εμπορευμάτων) στους ιδιοκτήτες, ακυρώνοντας νωρίτερα τις συμβάσεις μίσθωσης», είπε.

Ο Michael Von Luehrte, ιδιοκτήτης του broker MVLcoffee, δήλωσε ότι η αγορά καφέ, ιδιαίτερα από την πλευρά των συναλλαγών, μπορεί να δει συγχωνεύσεις και εξαγορές. Οπως εξήγησε, οι εταιρείες με περισσότερα κεφάλαια θα μπορούν να αυξήσουν τον όγκο συναλλαγών, ενώ άλλες θα υποφέρουν με μειωμένη χρηματοδότηση, πρόσθεσε. 

Ανατιμήσεις στη λιανική

«Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση» είπε προ ημερών ο Andrea Illy, πρόεδρος της illy caffè, σχετικά με τις αυξήσεις των τιμών, κάνοντας λόγο για «τέλεια καταιγίδα τιμών». Σχετικά με την άνοδο των προθεσμιακών συμβολαίων του καφέ, πρόσθεσε: «Δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει».

Άλλες εταιρείες εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο αύξησης των τιμών. «Αν κοιτάξετε το 2025, αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός του καφέ θα συνεχίσει να αυξάνεται», είχε προβλέψει στο τέλος του προηγούμενου έτους. Θα προσπαθήσουμε να αντισταθμίσουμε με την τιμολόγηση που θα βγει στην αγορά στις αρχές του έτους» τόνισε πρόσφατα ο Sudhanshu Priyadarshi, CFO της Keurig Dr Pepper, κατά τη διάρκεια των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας τον Οκτώβριο.

Η αισιόδοξη πρόβλεψη

Ο έμπορος commodities Louis Dreyfus είπε, μιλώντας στο συνέδριο, ότι έχουν αυξηθεί οι εκτάσεις καλλιέργειας καφές πέρα από τη Βραζιλία, όπως στην Ινδία, στην Ουγκάντα και στην Αιθιοποία.

Εφόσον, είπε, η Βραζιλία καταφέρει να έχει μια μεγαλύτερη καλλιέργεια, τότε αυτό σε συνδυασμό με τις νέες εκτάσεις θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε κατάρρευση των τιμών.

Σύμφωνα με την Citi, αν και η σοδειά στη Βραζιλία φέτος είναι ελαφρώς μικρότερη από πέρσι, η παραγωγή καφέ σε άλλες χώρες – όπως το Βιετνάμ, η Κολομβία, η Ινδονησία και η Ουγκάντα – αναμένεται να αυξηθεί, οδηγώντας σε παγκόσμιο πλεόνασμα παραγωγής για πρώτη φορά από το 2021.

Αυτό σημαίνει ότι η παγκόσμια παραγωγή καφέ θα ξεπεράσει τη ζήτηση, δημιουργώντας τις συνθήκες για περαιτέρω πτώση τιμών.

Ακόμη, η πιο πρόσφατη πρόβλεψη της Παγκόσμις Τράπεζας περιελάμβανε μείωση στις τιμές των κόκκων arabica και robusta τα επόμενα χρόνια, καθώς η παραγωγή αυξάνεται. Προβλέπει, επίσης, πτώση 13% στις τιμές του κακάο φέτος, αν και το κλίμα θα παραμείνει πηγή αστάθειας.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να σηκώνουν μόνοι τους το βάρος της κρίσης»

Άμεσες αποζημιώσεις, κάλυψη του χαμένου εισοδήματος και ενίσχυση των κτηνιατρικών υπηρεσιών ζητά η Ανεξάρτητη Γεωτεχνική Ενότητα Αιγαίου, εκφράζοντας τη συμπαράστασή της στους παραγωγούς της Λέσβου
«Οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να σηκώνουν μόνοι τους το βάρος της κρίσης»
ΕΛΛΑΔΑ

ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: Κοντά στις πληρωμές για τους γεωργικούς συμβούλους

Εκκρεμότητες στις ανειλημμένες υποχρεώσεις του 2025 και καθυστερήσεις σε μέτρα του Πυλώνα ΙΙ τέθηκαν σε συνάντηση στη ΓΔΕΛΕΠ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Μενέλαο Γαρδικιώτη.
ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: Κοντά στις πληρωμές για τους γεωργικούς συμβούλους
ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης

Δείτε εδώ πότε θα γίνει η πρώτη πληρωμή
Ξεκινούν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κίνηση Μνήμη και Δράση: Πολιτισμός χωρίς γη και ανθρώπους δεν γίνεται

Μήνυμα συμπαράστασης στους κτηνοτρόφους της Λέσβου και κάλεσμα στη συγκέντρωση της Κυριακής, στις 10:00, έξω από την Περιφέρεια, στην προκυμαία της Μυτιλήνης
Κίνηση Μνήμη και Δράση: Πολιτισμός χωρίς γη και ανθρώπους δεν γίνεται
ΕΛΛΑΔΑ

64,5 εκατ. ευρώ σε 59.600 δικαιούχους από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

Οι πληρωμές θα πραγματοποιηθούν από τις 9 έως τις 13 Νοεμβρίου και αφορούν εφάπαξ, επιδόματα ανεργίας, άδειες μητρότητας και προγράμματα απασχόλησης
64,5 εκατ. ευρώ σε 59.600 δικαιούχους από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Από την αγωνία των κτηνοτρόφων στη βία πίσω από τις κλειστές πόρτες

Οι καθυστερήσεις στις ενισχύσεις, η κινητοποίηση της 8ης Νοεμβρίου και τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στη Λέσβο στο επίκεντρο της εκπομπής «Τα παιδία παίζει», με τη Μαρία Χατζηγεωργίου, τον Θράσο Αβραάμ και τη Δέσποινα Φραντζή
Από την αγωνία των κτηνοτρόφων στη βία πίσω από τις κλειστές πόρτες
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μαζί με τους κτηνοτρόφους στον δρόμο και οι τυροπαραγωγοί

Ο Σύλλογος Τυροπαραγωγών Λέσβου καλεί στο συλλαλητήριο της Κυριακής 8 Νοεμβρίου, στις 10 το πρωί, έξω από την Περιφέρεια – Αίτημα η άμεση στήριξη δύο κλάδων ζωτικής σημασίας για το νησί
Μαζί με τους κτηνοτρόφους στον δρόμο και οι τυροπαραγωγοί
ΑΓΡΟΤΕΣ

Με πανό στην παρέλαση η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου

Παρουσία διαμαρτυρίας την Κυριακή 8 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι
Με πανό στην παρέλαση η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σε αναμονή θανάτωσης 6.404 ζώα στη Λέσβο

Το 25% των αιγοπροβάτων του νησιού θανατώθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής παρανοϊκών μέτρων για την αντιμετώπιση του αφθώδους πυρετού
Σε αναμονή θανάτωσης 6.404 ζώα στη Λέσβο
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξετρελάθηκαν οι Αγγλοι με την αγορά της Μυτιλήνης και την έκθεση στο Παλιό Λιμεναρχείο

Οι 921 επιβάτες του Balmoral περιηγήθηκαν στην αγορά, ενώ αρκετοί επισκέφθηκαν την έκθεση απολιθωμάτων στο Παλιό Λιμεναρχείο
Ξετρελάθηκαν οι Αγγλοι με την αγορά της Μυτιλήνης και την έκθεση στο Παλιό Λιμεναρχείο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αύξηση 11,1% στην κατανάλωση κρασιού στην Ελλάδα

Θετική εξέλιξη για τον αμπελοοινικό τομέα της χώρας
Αύξηση 11,1% στην κατανάλωση κρασιού στην Ελλάδα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ποτέ στον Αχλαδόκαμπο λένε οι «Λάμπου Μύλοι»

Την αντίθεση της στην ταφή νεκρών προβάτων στην περιοχή εκφράζει η πρόεδρος του χωριού Αναστασία Παλιβάνη
Ποτέ στον Αχλαδόκαμπο λένε οι «Λάμπου Μύλοι»