× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Νέα κινητοποίηση και επιστολή στον Πρωθυπουργό από τον Δήμο Λήμνου

Μεγάλη ζημιά για τον τουρισμό του νησιού η μη έγκαιρη ανακοίνωση των θερινών δρομολογίων της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με Λαύριο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/3/2025

Νέα κινητοποίηση και επιστολή στον Πρωθυπουργό από τον Δήμο Λήμνου
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Τις καταστροφικές επιπτώσεις που έχει για την οικονομία της Λήμνου η υφιστάμενη κατάσταση στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις του νησιού περιγράφει η επιστολή που στέλνει οι Λημνιοί στον Πρωθυπουργό. Η επιστολή θα σταλεί αφού γίνει συλλογή υπογραφών. Παράλληλα όμως θα προχωρήσουν και σε νέα κινητοποίηση. Τα παραπάνω αποφάσισε το Δ.Σ. της Λήμνου στη συνεδρίαση που πραγματοποίησε την Τρίτη 4 Μαρτίου (βλέπε ρεπορτάζ του «Ν»: Νέες κινητοποιήσεις για το ακτοπλοϊκό στη Λήμνο).

Ο Δήμος και οι φορείς της Λήμνου θα επιδιώξουν να έχουν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ελπίζοντας αυτός να δώσει λύσει στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί με τις ακτοπλοϊκές του συνδέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Αναλυτικά η επιστολή προς τον Πρωθυπουργό αναφέρει:

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη Λήμνο, το 8ο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, με τη σημαντική γεωστρατηγική θέση, κατοικούμε πλέον των 16.000 πολιτών, οι οποίοι έχουμε να αντιμετωπίσουμε συνθήκες υποστελέχωσης των Δημόσιων Υπηρεσιών και του Νοσοκομείου, πραγματικότητα που αυξάνει ακόμη περισσότερο τη ζωτικής σημασίας ανάγκη τακτικής ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την ηπειρωτική χώρα. Μεταξύ αυτών, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, στρατιωτικοί, ιατροί κ.ά.

Παράλληλα, το νησί μας παρουσιάζει σημαντική παραγωγική διαδικασία – κυρίως στον πρωτογενή τομέα και τη μεταποιητική δραστηριότητα – τα αγαθά και τα προϊόντα των οποίων χρήζουν διακίνησης σε τακτική βάση για την προώθησή τους σε αγορές στην ηπειρωτική χώρα και το εξωτερικό. Επιπλέον, η Λήμνος τα τελευταία χρόνια, σημειώνει μια σημαντική ανάπτυξη στον τομέα του τουρισμού τόσο από πλευράς επενδύσεων όσο και από πλευράς  επισκεψιμότητας.

Είναι προφανές ότι οι δύο αυτοί πυλώνες της ανάπτυξης του τόπου μας – ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός – στηρίζονται στην τακτική ακτοπλοϊκή σύνδεση με σύγχρονα πλοία. Η ανάπτυξη αυτή, όμως, παρεμποδίζεται αιφνίδια και βίαια λόγω της αδυναμίας ολοκλήρωσης του διαγωνισμού για την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού μας με την πρωτεύουσα και τη Βόρεια Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η γραμμή, η οποία παραδοσιακά εξυπηρετούσε αυτή τη σύνδεση ήταν η Λαύριο – Άγιος Ευστράτιος – Λήμνος – Καβάλα με τρία δρομολόγια εβδομαδιαίως.

Η εναλλακτική γραμμή που προκρίθηκε από το ΣΑΣ και το αρμόδιο Υπουργείο συνδέει τη Λήμνο με την Αλεξανδρούπολη δύο φορές τη βδομάδα, γραμμή που δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες πολιτών , επιχειρήσεων και επισκεπτών ,  ανεβάζει μάλιστα κατακόρυφα το κόστος τροφοδοσίας του νησιού από τις αποθήκες της Θεσσαλονίκης.

Σας γνωρίζουμε περεταίρω ότι, η έλλειψη προγραμματισμού  των θερινών δρομολογίων, εξαιτίας της μη ολοκλήρωσης του διαγωνισμού δημόσιας υπηρεσίας, λειτουργεί αποτρεπτικά στους δυνητικούς επισκέπτες της Λήμνου, που καταλήγουν να επιλέγουν άλλους προορισμούς με τις συνακόλουθες δυσμενείς συνέπειες στο σύνολο των τουριστικών επαγγελμάτων και δραστηριοτήτων στο νησί .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κε Πρωθυπουργέ

Οι κάτοικοι της Λήμνου που συνυπογράφουμε αυτή την επιστολή, θεωρούμε ότι η παρούσα κατάσταση υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής μας με ευθύνη και ολιγωρία της Κυβέρνησης και γι’ αυτό ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας, ώστε να αποκατασταθεί η κανονικότητα και να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν το Υπουργείο σε απευθείας ανάθεση της γραμμής Λαύριο – Άγιος Ευστράτιος – Λήμνος – Καβάλα ως το τέλος Οκτωβρίου. Τέλος, ζητάμε την ενίσχυση της επιδότησης της γραμμής δημόσιας υπηρεσίας, έτσι ώστε να ενισχύεται το ενδιαφέρον των ακτοπλοϊκών εταιρειών και η ανταγωνιστικότητα στην διαγωνιστική διαδικασία, με την κατάρτιση τουλάχιστον τετραετών συμβάσεων που θα διασφαλίζουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια σε πολίτες και οικονομική δραστηριότητα».

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στις 25 Ιουνίου οι βαθμολογίες των πανελλήνιων εξετάσεων

Μέσω διαδικτύου και SMS η ενημέρωση των υποψηφίων – Στις αρχές Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρμα για τα Μηχανογραφικά
Στις 25 Ιουνίου οι βαθμολογίες των πανελλήνιων εξετάσεων
ΚΟΣΜΟΣ

Πτωτικές πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου

Εκτιμήσεις για υποχώρηση της τιμής ως τα 55 δολάρια το βαρέλι για το 2027
Πτωτικές πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοιξε η πλατφόρμα για τους ηλεκτρονικούς βώλους στα αιγοπρόβατα

Πιλοτική εφαρμογή για εκμεταλλεύσεις με περισσότερα από 900 ζώα το 2026 – Υποχρεωτική η ηλεκτρονική σήμανση για τη λήψη ενισχύσεων από το 2027
Ανοιξε η πλατφόρμα για τους ηλεκτρονικούς βώλους στα αιγοπρόβατα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Με παρουσίες από το Βόρειο Αιγαίο το πρώτο Δ.Σ. του ΣΥΠΕΤΕΕΛ

Επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα ενώνουν δυνάμεις για την παραγωγή, εμπορία και τυποποίηση του ελληνικού ελαιολάδου
Με παρουσίες από το Βόρειο Αιγαίο το πρώτο Δ.Σ. του ΣΥΠΕΤΕΕΛ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέο κρούσμα αφθώδους πυρετού στην Αγία Παρασκευή

30 αρνητικές εκτροφές και 1 θετική ανακοίνωσε η Κτηνιατρική Υπηρεσία Λέσβου από τους σημερινούς ελέγχους
Νέο κρούσμα αφθώδους πυρετού στην Αγία Παρασκευή
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πάνω από 1.300 τόνοι τυριών έφυγαν από τη Λέσβο

Μετά τη σταδιακή άρση των περιορισμών
Πάνω από 1.300 τόνοι τυριών έφυγαν από τη Λέσβο
ΑΓΟΡΑ

Stay Salty και το καλοκαίρι αποκτά το δικό του στυλ στη Σκάλα Ερεσού

Από beachwear και λινά ρούχα μέχρι αξεσουάρ παραλίας, camping και ξεχωριστά αναμνηστικά από τη Λέσβο, το αγαπημένο summerspot συνδυάζει αγορές και διακοπές
Stay Salty και το καλοκαίρι αποκτά το δικό του στυλ στη Σκάλα Ερεσού
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις στο Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λέσβου

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση από 19 έως 29 Ιουνίου 2026
Προσλήψεις στο Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στο πλευρό των πληγέντων η κυβέρνηση δηλώνει ο Ιάσων Πιπίνης

Μετέφερε στην Αθήνα τα αιτήματα των κτηνοτρόφων της Λέσβου και προανήγγειλε νέες παρεμβάσεις για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας
Στο πλευρό των πληγέντων η κυβέρνηση δηλώνει ο Ιάσων Πιπίνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αφθώδης πυρετός: Πολιτική αλητεία με τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων

Οι εξαγγελθείσες ενισχύσεις για τις συνέπειες του αφθώδους πυρετού κινδυνεύουν να χαθούν μέσα από συμψηφισμούς και δεσμεύσεις λογαριασμών, αφήνοντας κτηνοτρόφους και τυροκόμους χωρίς την ουσιαστική στήριξη που είχαν υποσχεθεί οι αρμόδιοι
Αφθώδης πυρετός: Πολιτική αλητεία με τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΟΡΑ

Ηλεκτρικά λεωφορεία, νέο πάρκινγκ και ένα ιστορικό κέντρο must visit

Το σχέδιο του Εμπορικού Συλλόγου για την επανεκκίνηση της αγοράς της Μυτιλήνης.-Προβληματισμός για μείωση του τζίρου το πρώτο εξάμηνο του 2026 κατά 30%
Ηλεκτρικά λεωφορεία, νέο πάρκινγκ και ένα ιστορικό κέντρο must visit
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συνελήφθη κτηνοτρόφος στον Μανταμάδο

Κατηγορείται για παραβίαση των μέτρων κατά του αφθώδους πυρετού
Συνελήφθη κτηνοτρόφος στον Μανταμάδο