Διαρκής φτώχεια για τους νησιώτες του Βορείου Αιγαίου
Άλλη μια χρονιά τα νησιά της Περιφέρειας βρέθηκαν μεταξύ των φτωχότερων περιφερειών της Ευρώπης και κατατάσσεται μεταξύ των υπανάπτυκτων Γαλλικών κτήσεων και των φτωχοποιημένων περιφερειών της Βουλγαρίας
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 27/2/2025

Το Φεβρουάριο του 2022 γράφαμε πως το κατά κεφαλή ΑΕΠ των νησιών του Βορείου Αιγαίου το 2020, εκφρασμένο σε μονάδες αγοραστικής δύναμης, ήταν στο 41% του κοινοτικού μέσου όρου (Βλέπε: Φτωχοί συγγενείς στην Ευρώπη των 27). Εκείνη την χρονιά σε οριακά χειρότερη θέση βρέθηκαν ορισμένες περιφέρειες της Βουλγαρίας με το κατά κεφαλή ΑΕΠ τους σε μονάδες αγοραστικής δύναμης να κυμαίνεται από 36 – 40% του κοινοτικού μέσου όρου.
Τρία χρόνια μετά, το 2023, τα στοιχεία της Εurostat, που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, δείχνουν πως στην τελευταία θέση, με κατά κεφαλή ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης στο 27,6% βρίσκεται η Γαλλική Περιφέρεια του Μαγιότ, μια αποικιακή κτήση κοντά στις ακτές της νοτιοανατολικής Αφρικής. αργυρό μετάλλιο στην φτώχεια πήρε η Περιφέρεια Yuzhen Tsentralen στη Βουλγαρία (41,3% του μέσου όρου της ΕΕ), χάλκινό μετάλλιο στην φτώχεια καταλαμβάνει το Βόρειο Αιγαίο με 42,3% του κοινοτικού μέσου όρου (κατά κεφαλή ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης. Σε οριακά καλύτερη θέση βρέθηκε άλλη μια Γαλλική υπερπόντια κτήση η Γουιάνα στη Γαλλία και το Severozapadnoe στη Βουλγαρία (42,5%).
Το πρόβλημα δεν εμφανίστηκε το 2020, ούτε κορυφώθηκε το 2023 το Βόρειο Αιγαίο ήταν και παραμένει επί δεκαετίες μια από τις φτωχότερες περιφέρειες της Ε.Ε. Μετά την οικονομική κρίση του 2008 η κατάσταση έγινε πολύ χειρότερη για όλη την χώρα και φυσικά για τα νησιά της Περιφέρειας. Κι ενώ η κατάσταση έχει βελτιωθεί στην Αττική δεν συμβαίνει το ίδιο με τις υπόλοιπες Περιφέρειες.
Όμως το Βόρειο Αιγαίο είναι σταθερά η φτωχότερη περιφέρεια της χώρας και κατατάσσεται μεταξύ των υπανάπτυκτων Γαλλικών κτήσεων και των φτωχοποιημένων περιφερειών της Βουλγαρίας.
Τί δείχνει το κατά κεφαλή ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης
Το κατά κεφαλή ΑΕΠ εκφρασμένο σε μονάδες αγοραστικής δύναμης (ΜΑΔ) είναι μια μέτρηση του κατά κεφαλήν ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) που διορθώνεται για τις διαφορές στα επίπεδα τιμών μεταξύ χωρών ή περιοχών. Χρησιμοποιείται για να γίνει πιο ακριβής σύγκριση του βιοτικού επιπέδου και της οικονομικής ανάπτυξης σε διεθνές επίπεδο, καθώς εξαλείφει τις παραμορφώσεις που προκαλούνται από τις διαφορές στις τιμές αγαθών και υπηρεσιών.
Για παράδειγμα, το ΑΕΠ μιας χώρας ή μιας περιφέρειας μπορεί να είναι υψηλότερο από το ΑΕΠ μιας άλλης, αλλά αν οι τιμές των αγαθών και υπηρεσιών σε αυτή τη χώρα είναι επίσης υψηλότερες, το πραγματικό «αγοραστικό» εισόδημα των κατοίκων της μπορεί να μην είναι αντίστοιχα υψηλότερο. Με τη χρήση των μονάδων αγοραστικής δύναμης (ΜΑΔ), οι συγκρίσεις μεταξύ χωρών γίνονται πιο ακριβείς, καθώς προσαρμόζουν τα δεδομένα ώστε να αντανακλούν την πραγματική αγοραστική ικανότητα των ανθρώπων στην κάθε περιοχή.
Οι ΜΑΔ δείχνουν πόσο αξίζει το ΑΕΠ μιας περιοχής σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου το 100 αντιστοιχεί στον μέσο όρο της ΕΕ (ΕΕ27 = 100). Αν μια περιοχή έχει ΜΑΔ 120, αυτό σημαίνει ότι το κατά κεφαλή ΑΕΠ της περιοχής είναι 20% υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ. Αν έχει ΜΑΔ 80, τότε είναι 20% χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Όταν μια περιοχή έχει ΜΑΔ 40% του κοινοτικού μέσου όρου, σημαίνει ότι το κατά κεφαλή ΑΕΠ της περιοχής αυτής είναι μόλις το 40% του μέσου όρου του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Αυτό υποδηλώνει ότι οι κάτοικοι της περιοχής έχουν σημαντικά χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα σε σχέση με τον μέσο πολίτη της ΕΕ.
Για παράδειγμα, αν το μέσο κατά κεφαλή ΑΕΠ στην ΕΕ είναι 30.000 ευρώ, μια περιοχή με ΜΑΔ 40% θα έχει κατά κεφαλήν ΑΕΠ περίπου 12.000 ευρώ. Αυτό δείχνει μια περιοχή με σημαντικά πιο περιορισμένα οικονομικά μεγέθη και χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο, συγκριτικά με άλλες περιοχές της ΕΕ.