× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μεγαλύτερες οι εισαγωγές κρασιού από τις εξαγωγές

Νέο καμπανάκι κινδύνου για τον αμπελοοινικό τομέα κρούει η ΚΕΟΣΟΕ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/2/2025

Μεγαλύτερες οι εισαγωγές κρασιού από τις εξαγωγές
' χρόνος ανάγνωσης

Τον κίνδυνο περαιτέρω συρρίκνωσης του ελληνικού αμπελώνα, εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης των εισαγωγών φθηνών οίνων κατά 40%, επισημαίνει η  ΚΕΟΣΟΕ μετά την επεξεργασία των στατιστικών δεδομένων της ΕΛΣΤΑΤ, το 2024.

Για πρώτη φορά στα ιστορικά δεδομένα του αμπελοοινικού  κλάδου της χώρας, οι εισαγόμενες ποσότητες οίνων (25.512 tn) ξεπερνούν τις αντίστοιχες εξαγόμενες ποσότητες (25.165 tn), δημιουργώντας δυσοίωνες προοπτικές και για το εμπορικό ισοζύγιο οίνου της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων οίνων από την Βουλγαρία και την Ισπανία σε μέσες τιμές οίνων στα 0,42 ευρώ/κιλό και 1,09ευρώ/κιλό ανταγωνίζονται όχι πλέον τις αντίστοιχες τιμές παραγόμενων οίνων στην Ελλάδα, αλλά και τις τιμές εξαγοράς σταφυλιών που παράγονται στη χώρα.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί εύλογους φόβους για την βιωσιμότητα των νόμιμων οινοποιείων και ιδιαίτερα των συνεταιριστικών, αλλά και  για τη συνέχιση της αμπελοκαλλιέργειας, με δεδομένο ότι κανένας έλεγχος δεν πραγματοποιείται από τον κρατικό μηχανισμό για την προέλευση που οφείλεται να αναγράφεται στις συσκευασίες, όταν οι οίνοι φτάνουν στον τελικό καταναλωτή.

Να τονισθεί ότι οι συσκευασμένοι οίνοι οφείλουν να μην αναγράφουν την ένδειξη «Ελληνικό προϊόν», ακόμη και αν είναι αποτέλεσμα ανάμειξης εισαγόμενων με ελληνικούς οίνους και ότι κατά την κατανάλωσή τους στα σημεία εστίασης οι τιμοκατάλογοι υποχρεωτικά οφείλουν να αναγράφουν την προέλευση ακόμη και προσφερόμενοι σε καράφα.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καθίσταται προφανές ότι οι εξελίξεις αυτές επηρεάζουν αρνητικά μέσω της παραπληροφόρησης του καταναλωτή την κατανάλωση των εγχωρίως παραγομένων οίνων, αλλά  και  το εισόδημα των Ελλήνων αμπελουργών, το οποίο δέχεται ισχυρές πιέσεις από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Ταυτόχρονα ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η διακίνηση εγχωρίως παραγόμενων οίνων σε τιμές κάτω του κόστους παραγωγής, που δεν δικαιολογούν, ούτε το κόστος αγοράς της πρώτης ύλης, ούτε τα παραγωγικά και λειτουργικά έξοδα των οινοποιείων, ούτε βέβαια το υποτιθέμενο περιθώριο κέρδους αυτών, γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα. Ερωτήματα , τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν από τους αρμόδιους φορείς ελέγχου της αγοράς και τους αντίστοιχους προστασίας του καταναλωτή.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά τις διαπιστώσεις αυτές καλούμε την ελληνική πολιτεία να ενεργοποιήσει έστω και τώρα τους μηχανισμούς ελέγχου σε κάθε επίπεδο, ώστε να αποφευχθούν τα φαινόμενα ελληνοποιήσεων, γεγονός που θα συμβάλει στην προστασία της ελληνικής οινοπαραγωγής και του εισοδήματος των Ελλήνων αμπελοκαλλιεργητών, οι οποίοι περισσότερο από τους υπόλοιπους παράγοντες του αμπελοοινικού κλάδου (οινοποιεία, εμπόριο), υφίστανται το βαρύτατο τίμημα της παραοικονομίας.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συζήτηση στη βουλή για την ευλογιά των προβάτων

Μετά από επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ και του βουλευτή Γιάννη Δελή
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κρούσματα ευλογιάς των προβάτων στις Σέρρες

Ασταμάτητη συνεχίζει η εξέλιξη της επιζωοτίας στην ηπειρωτική Ελλάδα
ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή της Ισπανίας από χαλαζοπτώσεις

Αυξημένες αποζημιώσεις κατά 7% για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της χώρας.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λέσβος και Σάμος μέτρησαν μείωση των αφίξεων

Μυτιλήνη, Σάμος, Σαντορίνη και Κάρπαθος είδαν στο τέλος του Ιουνίου μείωση των διεθνών αφίξεων στα αεροδρόμια τους
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΚΟΣΜΟΣ

Σε ανοδική τροχιά οι τιμές του ελαιολάδου στην Τουρκία

Νέα δεδομένα δημιουργούν στην αγορά οι άδειες δεξαμενές της Ιταλίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δεν έδεσε στο Καρλόβασι το «Διαγόρας»

Αιτία οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο λιμάνι
ΕΛΛΑΔΑ

Μικρό το ενδιαφέρον για εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου

Το τίμημα της εξαγοράς υπολογίζεται βάσει των αντικειμενικών αξιών, με δυνατότητα εξόφλησης είτε εφάπαξ με έκπτωση 10%, είτε σε έως 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 100 ευρώ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Aκόμη ένας δύσκολος Αύγουστος για τις μεταφορές του Βορείου Αιγαίου

Μόλις δύο δρομολόγιο πλοίου Ro – Ro θα πραγματοποιηθούν κατά την διάρκεια του μήνα προς Χίο και Λέσβο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταβλήθηκαν 28 εκατ. ευρώ σε 23.415 δικαιούχους

Πληρωμή υπολοίπων αγροπεριβαλλοντικών μέτρων του 2024
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως 1η Αυγούστου

Θα καταβληθούν 2,4 δις ευρώ σε 4,36 εκατ. δικαιούχους
ΕΛΛΑΔΑ

Δεκάδες καταγγελίες για εξοντωτικές συνθήκες εργασίας

Λιποθυμούν ακόμη και οι επιθεωρητές εργασίας σημειώνει σε ανακοίνωση της η ΓΣΕΕ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Μεγάλες οι ελλείψεις προσωπικού στην Πυροσβεστική

Ο συνδικαλιστής Χριστόφορος Ζερδελής μίλησε στους ΠΕΚ-τες για τα προβλήματα των πυροσβεστών