× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στη Μυτιλήνη το 17ο Συνέδριο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας

Το μεγαλύτερο και σημαντικότερο συνέδριο για τις Επιστήμες της Γης στην Ελλάδα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/2/2025

Στη Μυτιλήνη το 17ο Συνέδριο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας
' χρόνος ανάγνωσης

Η Μυτιλήνη θα φιλοξενήσει το 17ο Διεθνές Συνέδριό της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας στην Μυτιλήνη από 27 έως 29 Μαΐου 2025 στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Το 17ο Επιστημονικό Συνέδριο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας, που αποτελεί το  μεγαλύτερο και σημαντικότερο συνέδριο για τις Επιστήμες της Γης στην Ελλάδα, διοργανώνεται από το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με την συνδρομή των Ακαδημαϊκών Τμημάτων και Τομέων των Γεωεπιστημών των  Ελληνικών Πανεπιστημίων καθώς επίσης Ερευνητικών, Επιστημονικών και Αναπτυξιακών Φορέων που δραστηριοποιούνται στο Αιγαίο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι εργασίες του συνέδριου θα πραγματοποιηθούν στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου ενώ η τελετή έναρξης του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο συνέδριο το οποίο αποτελεί την μεγαλύτερη εκδήλωση των Επιστημών της Γης στη χώρα μας και διοργανώνεται για πρώτη φορά στο Αιγαίο, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα των ερευνών Ελλήνων και ξένων επιστημόνων που καλύπτουν τα κύρια αντικείμενα των Γεωεπιστημών.

Περισσότεροι από 600 Έλληνες και ξένοι επιστήμονες αναμένεται να συμμετάσχουν στο συνέδριο, που αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για την παρουσίαση των τελευταίων αποτελεσμάτων της επιστημονικές έρευνας σε όλους τους τομείς των Γεωεπιστημών  αλλά ταυτόχρονα  και προβολής των μοναδικών γεωλογικών τοπίων και μνημείων της Λέσβου. Ήδη έχουν κατατεθεί περισσότερες από 320 επιστημονικές ανακοινώσεις και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία κρίσης των εργασιών.

Θεματολογία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενδεικτικές επιστημονικές περιοχές στις οποίες θα παρουσιασθούν επιστημονικές ανακοινώσεις στα πλαίσια του συνεδρίου είναι: Αρχαιομετρία, Αστική Γεωλογία, Βιομηχανικά Ορυκτά και Πετρώματα, Γεω-αρχαιολογία, Γεωμορφολογία, Γεωχημεία, Γεωεπιστήμες και Περιβάλλον, Γεωθερμία,  Γεω-χρονολόγηση, Γεωδυναμική, Γεωλογική Κληρονομιά, Γεωδιατήρηση, Γεωπάρκα, Γεωφυσική, Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών, Γεωπληροφορική, Εκπαίδευση στις Γεωεπιστήμες, Ενεργός Τεκτονική, Εφαρμοσμένη Γεωφυσική, Ενεργειακές Πρώτες Ύλες, Τεχνική Γεωλογία, Ηφαιστειολογία, Θαλάσσια Γεωλογία, Ιζηματολογία, Κλιματολογία, Κλιματική κρίση και Ακραία φαινόμενα, Κοιτασματολογία, Νεοτεκτονική, Ορυκτολογία, Σεισμολογία, Παλαιοντολογία, Παλαιοβοτανική, Στρωματογραφία, Πετρογραφία, Φυσική Γεωγραφία, Παλαιοκλιματολογία, Τεκτονική, Τηλεπισκόπηση, Σπηλαιολογία, Φυσική του Εσωτερικού της Γης,  Φυσικοί Κίνδυνοι, Ωκεανογραφία.

Παράλληλες Εκδηλώσεις

Οι παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνουν:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • 12 Ειδικά Θεματικά Συμπόσια σε θέματα αιχμής για την γεωδυναμική του Ελληνικού χώρου, τους φυσικούς κινδύνους,
  • Θεματικές Συναντήσεις – Workshops  των Επιστημονικών Επιτροπών της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας,
  • Παρουσιάσεις Πόστερ.

Ειδική Θεματική Συνεδρία για την σεισμο-ηφαιστειακή κρίση στην περιοχή της Σαντορίνης

Στα πλαίσια του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί ειδική θεματική συνεδρία για την σεισμο-ηφαιστειακή κρίση στην περιοχή της Σαντορίνης.

Κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες θα αναλύσουν και θα παρουσιάσουν τα δεδομένα από την σεισμο-ηφαιστειακή κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη και απασχολεί τους κατοίκους και τους επισκέπτες του Αιγαίου.

Επισκέψεις στα γεωλογικά μνημεία της Λέσβου

Το Σάββατο 31 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί εκδρομή των συνέδρων στα σημαντικότερα γεωλογικά μνημεία της Λέσβου, τα ενεργά ρήγματα, τις θερμές πηγές, τα ηφαίστεια και το Απολιθωμένο Δάσος. Οι σύνεδροι θα επισκεφθούν επίσης το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι.

Πληροφορίες: www.ege2025lesvos.gr

Γραμματεία Συνεδρίου: 22510-47033

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης
Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρώτος στο Βόρειο Αιγαίο ο Δήμος Μυτιλήνης με εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2026

Ο Παναγιώτης Χριστόφας ευχαριστεί υπηρεσίες και συνεργάτες για τη συλλογική προσπάθεια σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες
Πρώτος στο Βόρειο Αιγαίο ο Δήμος Μυτιλήνης με εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2026
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Σήφης Βαλυράκης, μέσα από τα μάτια του Νίκου Σηφουνάκη

Ο πρώην Υπουργος μίλησε στην εκδήλωση μνήμης για τον Σήφη Βαλυράκη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου στό κτήριο της Ε.Σ.Η.Ε.Α με την ευκαιρία των πέντε χρόνων, από την δολοφονία του.
Ο Σήφης Βαλυράκης, μέσα από τα μάτια του Νίκου Σηφουνάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοιχτή εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στη Λέσβο

Την Τρίτη 27 Ιανουαρίου στο κτίριο Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με ομιλητή τον Βασίλη Πύρρο, μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ
Ανοιχτή εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στη Λέσβο
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης

Η πρώτη συνάντηση με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου, στις 11:00 το πρωί, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.
Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δήλωση Μουτζούρη για τον δάσκαλο Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης αναφέρθηκε στο ήθος και στον χαρακτήρα του εκλιπόντα
Δήλωση Μουτζούρη για τον δάσκαλο Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας

Ο Σύλλογος πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Royal Olympic Hotel στις 11 το πρωί
Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής

Συνεργασία Ομίλου Πειραιώς και Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ευεργέτουλα
Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί μετά το άνοιγμα του Τριωδίου
Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο
ΑΤΖΕΝΤΑ

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ

Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στη Μυτιλήνη
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Κοινότητα Μανταμάδου
Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης

Ένας σπουδαίος παιδαγωγός και πνευματικός άνθρωπος που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στον τόπο
Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης