× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Απεργία των δημοσιογράφων για τις συλλογικές συμβάσεις

Πανελλαδική απεργία στα ΜΜΕ την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/2/2025

Απεργία των δημοσιογράφων για τις συλλογικές συμβάσεις
' χρόνος ανάγνωσης

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) ανακοίνωσε την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας για όλους τους δημοσιογράφους, από τις 5 π.μ. της Τρίτης, 18 Φεβρουαρίου 2025, έως τις 5 π.μ. της Τετάρτης, 19 Φεβρουαρίου 2025. Η κινητοποίηση αυτή αφορά όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των έντυπων, διαδικτυακών, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών μέσων, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα.

Κύριο αίτημα της απεργίας είναι η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) σε όλους τους κλάδους των ΜΜΕ. Σύμφωνα με την ΠΟΕΣΥ, έχουν περάσει δεκαπέντε χρόνια από την τελευταία υπογραφή ΣΣΕ, με αποτέλεσμα οι εργασιακές σχέσεις στα μέσα ενημέρωσης να παραμένουν αρρύθμιστες και πολλοί δημοσιογράφοι να εργάζονται υπό ατομικές συμβάσεις που παραβιάζουν θεμελιώδη δικαιώματα και οδηγούν σε εργασιακή ομηρία. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, οι εργοδότες αρνούνται να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέων ΣΣΕ, επικαλούμενοι το γενικότερο κλίμα απορρύθμισης της αγοράς εργασίας που επικρατεί από την προηγούμενη δεκαετία της οικονομικής κρίσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα βασικά αιτήματα της ΠΟΕΣΥ περιλαμβάνουν:

  1. Έναρξη διαπραγματεύσεων για ΣΣΕ: Κάλεσμα προς τους εργοδότες να συμμετάσχουν σε διαπραγματεύσεις, τερματίζοντας την πρακτική των ατομικών συμβάσεων.

    ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  2. Εισαγωγικός μισθός 1.250 ευρώ: Καθιέρωση ελάχιστου μισθού 1.250 ευρώ για όλους τους δημοσιογράφους σε όλα τα ΜΜΕ.

  3. Αυξήσεις 10%: Αναπροσαρμογή των μισθών με αύξηση 10% βάσει των τελευταίων ΣΣΕ.

  4. Αμοιβές για εργασία το Σαββατοκύριακο: Πρόσθετη αμοιβή 25% και ρεπό για εργασία το Σάββατο, και 100% αύξηση για εργασία την Κυριακή.

    ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  5. Αποζημιώσεις για αποστολές: Ημερήσια αποζημίωση 350 ευρώ για αποστολές σε εμπόλεμες ζώνες και 250 ευρώ για περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

  6. Ενσωμάτωση αρχών δεοντολογίας: Συμπερίληψη των αρχών δεοντολογίας στις ΣΣΕ, συμφωνίες για ρυθμίσεις κατά των στρατηγικών αγωγών κατά της συμμετοχής του κοινού (SLAPPs) και δεσμευτικοί κανόνες για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην ενημέρωση.

  7. Δίκαιη αμοιβή για πνευματικά δικαιώματα: Αναγνώριση και δίκαιη αποζημίωση για τα πνευματικά δικαιώματα των δημοσιογράφων σε όλα τα μέσα.

    ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  8. Οικονομική ενίσχυση λόγω ακρίβειας: Παροχή έκτακτης οικονομικής βοήθειας για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ακρίβειας, ανάλογη με αυτή που παρέχεται στα δημόσια ΜΜΕ.

  9. Άρση μνημονιακών περιορισμών στα δημόσια ΜΜΕ: Διεκδίκηση ενιαίας ΣΣΕ με θεσμικούς και οικονομικούς όρους για τα δημόσια μέσα ενημέρωσης.

  10. Μέτρα κατά της ακρίβειας και στήριξη του έντυπου τύπου: Προτάσεις για την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας σε βασικά αγαθά και ενέργεια, καθώς και μέτρα στήριξης του έντυπου τύπου για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

  11. Άρση περιορισμών στη διαιτησία: Κατάργηση των περιορισμών που εμποδίζουν τη μονομερή προσφυγή στη διαιτησία.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εθελοντική αιμοδοσία στο Σκόπελο της Γέρας

Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου από τις 9.30 ως τις 13.30
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Συνάντηση της Ένωσης Στρατιωτικών Λέσβου με τη Μαρία Κομνηνάκα

Η βουλευτίνα του ΚΚΕ ενημερώθηκε από τους συνδικαλιστές στρατιωτικούς για τις θέσεις τους επί του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας
ΥΓΕΙΑ

Η Καλλονή στα ροζ για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν στον Ροζ Περίπατο, στέλνοντας μήνυμα ελπίδας και ενημέρωσης από το θεματικό πάρκο Βασιλειάδη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η «κορδέλα της ψυχραιμίας» προβληματίζει σε ΚΤΕΛ της Λέσβου

Το ΚΤΕΛ λέει ότι τα παιδιά είναι ζωηρά — κι ένας οδηγός έβαλε σχοινί για να κρατήσει την «τάξη» στο λεωφορείο
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Κύκλωμα διακίνησης ξεσκεπάστηκε στη Μυτιλήνη

26χρονος αλλοδαπός συνελήφθη ως μέλος ομάδας οκτώ ατόμων που φέρονται να οργάνωναν μεταφορές μεταναστών από τα τουρκικά παράλια προς τη Λέσβο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μαθητές του Γυμνασίου Καλλονής γνώρισαν τα φθινοπωρινά πουλιά του νησιού

Μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία στον υγρότοπο Καλλονής με δράσεις παρατήρησης και ενημέρωσης από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Συνάντηση των στρατιωτικών της Λέσβου με τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Στο επίκεντρο οι αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Άμυνας και οι επιπτώσεις στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων
ΥΓΕΙΑ

Ενημέρωση για τον καρκίνου του μαστού στη Μυτιλήνη

Δράση στην αγορά της Μυτιλήνης από την 1η ΤΟΜΥ Λέσβου σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης και τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Λέσβου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Παρουσιάζονται στη Μυτιλήνη τα Πολιτιστικά Masterplans του Βορείου Αιγαίου

Την Τρίτη 4 Νοεμβρίου, στις 10:00 το πρωί, στο Επιμελητήριο Λέσβου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο πλευρό της Χίου μετά τις πυρκαγιές

Ο Αντιπεριφερειάρχης Παντελής Μπουρνιάς συνεχάρη την ακαδημαϊκή κοινότητα για τη συμβολή της μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ένα «ταξίδι» στο Βέλγιο στο Δημοτικό Σχολείο Λουτρόπολης Θερμής

Ο Βέλγος σκηνοθέτης Pierre Dherte ταξίδεψε τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Λουτρόπολης Θερμής στη χώρα του μέσα από ένα πρωτότυπο μάθημα Γεωγραφίας, γεμάτο εικόνες, κόμικς και… βελγικές γεύσεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το Βέλγιο… αλλιώς! Ένα μάθημα Γεωγραφίας με γεύση, εικόνα και ιστορία

Στο Δημοτικό Σχολείο Λουτρόπολης Θερμής