× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Ελλάδα ξανά αντιμέτωπη με εκρηκτικές αυξήσεις

Η ενεργειακή κρίση επιστρέφει δυναμικά, με την Ελλάδα να βρίσκεται ξανά αντιμέτωπη με εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/2/2025

Η Ελλάδα ξανά αντιμέτωπη με εκρηκτικές αυξήσεις
' χρόνος ανάγνωσης

Η εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου στις αρχές της εβδομάδας, φτάνοντας σε υψηλό διετίας στα 58 ευρώ/MWh, συμπαρέσυρε τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να εξετάσουν νέα μέτρα στήριξης.

Στην Ελλάδα, όπου η ηλεκτροπαραγωγή εξαρτάται τουλάχιστον κατά 50% από το φυσικό αέριο, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας ξεπέρασε την Πέμπτη το ψυχολογικό όριο των 200 ευρώ/MWh, όπως και σε άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κυβέρνηση παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις, καθώς αν η κατάσταση δεν σταθεροποιηθεί, η διατήρηση του ενεργειακού κόστους σε ελεγχόμενα επίπεδα μέσω επιδοτήσεων θα αποτελέσει ιδιαίτερα δύσκολη άσκηση.

Έπειτα από ένα πενθήμερο έντονης ανόδου, κατά τη διάρκεια του οποίου η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 81,18%, αγγίζοντας τα 204,82 ευρώ/MWh, την Παρασκευή σημειώθηκε πτώση στα 173,12 ευρώ/MWh. Ωστόσο, η γενικότερη εικόνα στην Ευρώπη δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς η ζήτηση για LNG είναι αυξημένη και οι προμήθειες παραμένουν περιορισμένες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λόγω των αυξημένων τιμών, θεωρείται βέβαιο ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει την πολιτική των επιδοτήσεων, η οποία επανεκκινήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο. Με τη μέση τιμή χονδρικής να διαμορφώνεται στα 137,42 ευρώ/MWh τότε και στα 135,13 ευρώ/MWh τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο καταγράφεται ήδη αύξηση, με τη μέση τιμή να ξεπερνά τα 145 ευρώ/MWh.

Ειδικότερα, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχές ισχύος κάτω των 35 kVA, το πλαίσιο επιδότησης βρίσκεται υπό επεξεργασία και η σχετική απόφαση αναμένεται να υπογραφεί έως τις αρχές Μαρτίου. Ωστόσο, δεν είναι εφικτό να χορηγηθούν επιδοτήσεις στο σύνολο των επαγγελματικών καταναλωτών, λόγω περιορισμένων οικονομικών πόρων.

Καμία ανησυχία για όσους έχουν τα μπλε τιμολόγια

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πλέον οι καταναλωτές στρέφονται στην αναζήτηση λύσεων που θα τους εξασφαλίζουν σταθερούς λογαριασμούς ρεύματος.

Το βασικό είναι ότι τα μπλε τιμολόγια ρεύματος έχουν χρεώσεις που μένουν αμετάβλητες για 12 ή σε κάποιες περιπτώσεις και 24 μήνες.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τα Ψαρά απέκτησαν πλωτό ασθενοφόρο

Ένα σύγχρονο σκάφος, εξοπλισμένο με πλήρη ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, ενισχύει τη διασύνδεση του ακριτικού νησιού με τα νοσοκομεία των μεγάλων νησιών της περιοχής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Παρέμβαση της Περιφέρειας στον δρόμο Μελίντας – Πλωμαρίου μετά την πτώση βράχου

Οι υπηρεσίες προχώρησαν σε θρυμματισμό του βράχου και σε εργασίες αποκατάστασης, ώστε να απομακρυνθεί ο κίνδυνος για την ασφάλεια των διερχόμενων οχημάτων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Μια ιστορία γραμμένη με πάθος και αγώνες για την ελευθερία»

Το μήνυμα του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη για την απελευθέρωση της Λήμνου
ΕΛΛΑΔΑ

Έπεσε εκπαιδευτικό αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας

Στο νοσοκομείο μεταφέρονται οι δύο πιλότοι
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ντοκιμαντέρ για την απελευθέρωση της Λήμνου

Από το πολύτιμο αρχείο του εικονολήπτη Γιώργου Παπαδόπουλου
ΕΛΛΑΔΑ

Σταμάτησε την απεργία πείνας ο Πάνος Ρούτσι

Μετά από 23 ημέρες και χάρη στην συμπαράσταση του Ελληνικού λαού βγαίνει νικητής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αύξηση της παραγωγής κρασοστάφυλων στη Λήμνο

Την ικανοποίηση του από αυτή την εξέλιξη εκφράζει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός του νησιού
ΕΛΛΑΔΑ

H Ελλάδα πρώτη στην Ε.Ε. στις υπερωρίες

Αποκαλυπτικά στοιχεία έδωσε στην δημοσιότητα η Eurostat
ΓΕΥΣΗ

Η Lidl Ελλάς Silver Sponsor στα 18α Βραβεία Ποιότητας του Γαστρονόμου

Το φεστιβάλ προσέφερε μια ολοκληρωμένη εμπειρία γεύσης και πολιτισμού, με δημιουργίες κορυφαίων σεφ, οινογνωσίες, μαγειρικά δρώμενα και την απονομή των Βραβείων Ποιότητας 2025
ΕΛΛΑΔΑ

Στη Λήμνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας

Στις 8 Οκτωβρίου για την επέτειο απελευθέρωσης του νησιού
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχονται οι εμπορικές συναλλαγές με IRIS

Υποχρεωτική η αποδοχή των πληρωμών με το σύστημα άμεσων συναλλαγών από την 1η Νοεμβρίου
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Πάνος Ρούτσι άνοιξε το δρόμο

Η κυβέρνηση αναγκάσθηκε να υποχωρήσει όταν είδε πως εκτός από τους συγγενείς και την κοινωνία σταδιακά χάνει και την κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ.