ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Πάνω από 8.000 τόνοι υλικά ανακύκλωσης από τη Λέσβο το 2024
Σημαντικά στοιχεία για τα σκουπίδια και τα ανακυκλώσιμα που παράγει το νησί, δίνει ο Φώτης Λαμπούσης από την Ανακύκλωση Αιγαίου
Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 14/2/2025

Η ανακύκλωση αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες προστασίας του περιβάλλοντος και περιορισμού των στερεών αποβλήτων που καταλήγουν στη φύση. Ως διαδικασία, έχει εισέλθει δυναμικά στην καθημερινότητά μας εδώ και αρκετές δεκαετίες, συμβάλλοντας στη μείωση της ρύπανσης, στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων και στην ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης.
Στη Λέσβο, η εταιρεία «Ανακύκλωση Αιγαίου» καταβάλλει καθημερινή προσπάθεια για τη συγκέντρωση και επεξεργασία ανακυκλώσιμων υλικών, παρέχοντας μια ολοκληρωμένη υπηρεσία για την καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων του νησιού. Μιλώντας στον «Ν» 99 FM και στην εκπομπή «Μεσημεριανοί Διάλογοι», το στέλεχος της εταιρείας, Φώτης Λαμπούσης, παρουσίασε σημαντικά στοιχεία για την παραγωγή απορριμμάτων και τις ποσότητες που ανακυκλώνονται στη Λέσβο.
Τι ανακυκλώνουμε τελικά;
Κάθε χρόνο, στη Λέσβο ανακυκλώνονται:
- 4.000 τόνοι στερεών αποβλήτων από τους μπλε κάδους των Δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου.
- 3.200 τόνοι ηλεκτρικών συσκευών.
- 105 τόνοι μπαταριών οχημάτων.
- 10 τόνοι κοινών μπαταριών.
- 11 τόνοι τηγανελαίων.
- 3 τόνοι λαμπτήρων.
- 5 τόνοι μελανοδοχείων.
- 350 τόνοι ελαστικών οχημάτων.
- 187 τόνοι γυαλιού.
- 180 τόνοι οχημάτων.
Η αύξηση της παραγωγής απορριμμάτων από το 1995 έως το 2020 έφτασε το 75%, με κάθε κάτοικο της Ελλάδας να παράγει κατά μέσο όρο 550 κιλά αποβλήτων ετησίως. Από αυτά, 17 κιλά είναι ηλεκτρονικά απόβλητα και 80 κιλά είναι πλαστικά.
Η ρύπανση πληρώνεται ακριβά
Ο κ. Λαμπούσης τόνισε ότι ο κύριος στόχος είναι η μείωση των απορριμμάτων που καταλήγουν για ταφή στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) ή, ακόμα χειρότερα, στο περιβάλλον. Η πρόκληση αυτή είναι κρίσιμη, καθώς οι Δήμοι πληρώνουν περιβαλλοντικά τέλη 20 ευρώ ανά τόνο απορριμμάτων, ποσό που το 2027 θα φτάσει τα 55 ευρώ ανά τόνο.
Όλα ξεκινούν από τα παιδιά
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην επιμόρφωση και ενημέρωση των παιδιών, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Λαμπούση, η εκπαίδευση των ενηλίκων ξεκινά από τις μικρότερες ηλικίες. Το προηγούμενο έτος, η «Ανακύκλωση Αιγαίου» πραγματοποίησε 55 ενημερωτικές δράσεις σε σχολεία, φορείς και συλλόγους, προσεγγίζοντας περίπου 3.000 άτομα, κυρίως παιδιά.
Για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης των μικρών μαθητών, η εταιρεία έχει δημιουργήσει ένα εικονογραφημένο παραμύθι με σκίτσα του Στάθη, το οποίο θα διανεμηθεί στα παιδιά της Β’ και Γ’ Δημοτικού. Επιπλέον, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, ξεκίνησε ένα πρόγραμμα επιβράβευσης για τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία του νησιού. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, τον Μάιο θα πραγματοποιηθεί κλήρωση επάθλων και δώρων που θα είναι χρήσιμα για τη λειτουργία των σχολείων.
Έρχεται ανακύκλωση ρούχων και καφέ!
Η «Ανακύκλωση Αιγαίου» ετοιμάζει νέες δράσεις για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας. Στο αμέσως επόμενο διάστημα, η εταιρεία θα ξεκινήσει πιλοτικά πρόγραμμα ανακύκλωσης καφέ από καφετέριες. Είναι εντυπωσιακό ότι μια μέση καφετέρια παράγει περίπου 700 κιλά αποβλήτων καφέ κάθε μήνα.
Παράλληλα, σε συνεργασία με τον Δήμο Δυτικής Λέσβου, αρχίζει πρόγραμμα συλλογής και ανακύκλωσης ρούχων, υποδημάτων, υφασμάτινων αξεσουάρ και τσαντών, στοχεύοντας στη μείωση των απορριμμάτων και στην ενίσχυση της επαναχρησιμοποίησης υλικών.
Ανακυκλώνουμε για να ζήσουμε καλύτερα
Η ανακύκλωση δεν αποτελεί απλώς μια διαδικασία διαχείρισης απορριμμάτων, αλλά έναν τρόπο ζωής που επηρεάζει το παρόν και το μέλλον του πλανήτη. Οι δράσεις της «Ανακύκλωσης Αιγαίου» στη Λέσβο δείχνουν ότι η περιβαλλοντική συνείδηση μπορεί να καλλιεργηθεί μέσα από την ενημέρωση, την εκπαίδευση και την οργάνωση. Η μείωση των αποβλήτων και η αύξηση της ανακύκλωσης αποτελούν ευθύνη όλων μας, ώστε να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές.