× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Έσπασε η σιωπή» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Έφηβες και έφηβοι στο προσκήνιο της μάχης κατά της έμφυλης βίας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/11/2025

«Έσπασε η σιωπή» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Με μια δυνατή, συγκινητική και ταυτόχρονα αισιόδοξη εκδήλωση, ο Δήμος Μυτιλήνης τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, το βράδυ της Τετάρτης, στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο. Στη σκηνή, δεκάδες έφηβες και έφηβοι έδωσαν σάρκα και οστά στο σύνθημα «σπάμε τη σιωπή», μέσα από εικόνες, λόγια, μουσική και κίνηση, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ότι η νέα γενιά δεν μένει απαθής μπροστά στην έμφυλη βία.

Η εκδήλωση, με τίτλο «Εικόνες και λόγια που σπάνε τη σιωπή», διοργανώθηκε από την Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Μυτιλήνης, παρουσία του δημάρχου Παναγιώτη Χριστόφα, της αντιδημάρχου Κοινωνικής Πρόνοιας και προέδρου της Επιτροπής Ισότητας, Εριφύλης Χιωτέλλη, μελών της δημοτικής αρχής, καθώς και εκπροσώπων αρχών και φορέων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρόγραμμα περιλάμβανε παρουσιάσεις και δραματοποιημένα ποιήματα από τους μαθητές και τις μαθήτριες του Θεατρικού Εργαστηρίου «πασπARTου Youth», υπό τον γενικό τίτλο «Σπάμε τη σιωπή», που ανέδειξαν με ευαισθησία, αλλά και με οξύτητα, τις πολλές μορφές της έμφυλης βίας: από τον έλεγχο και την ψυχολογική κακοποίηση μέχρι τη σωματική βία και τις γυναικοκτονίες. Τη βραδιά πλαισίωσε μουσικά η Χορωδία «Animato Youth & Voices», δημιουργώντας στιγμές έντονης συγκίνησης και αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κεντρική θέση στην εκδήλωση είχε ο διαγωνισμός φωτογραφίας και βίντεο «Εικόνες και λόγια που σπάνε τη σιωπή», στον οποίο συμμετείχαν σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από ολόκληρο τον Δήμο. Βραβεύτηκαν οι δημιουργίες που ξεχώρισαν για τον τρόπο με τον οποίο αποτύπωσαν την έμφυλη βία και τη σιωπή που τη συνοδεύει, αλλά και για τα μηνύματα αντίστασης και αλληλεγγύης που εξέπεμψαν.

Τα βραβεία

Στην κατηγορία της φωτογραφίας, το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στο Γενικό Λύκειο Γέρας, το δεύτερο στη μαθήτρια Μαριάνθη Δημούδα από το 2ο ΓΕΛ Μυτιλήνης και το τρίτο στο Γυμνάσιο Πλωμαρίου. Στην κατηγορία του βίντεο, πρώτο βραβείο έλαβε το 2ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης (Τομέας Γεωπονίας), δεύτερο ο μαθητής Αργύρης Γριπιώτης από το Μουσικό Σχολείο και το τρίτο βραβείο μοιράστηκαν, λόγω ισοψηφίας, το 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης και το 2ο ΕΠΑΛ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέρα από τις βραβευμένες συμμετοχές, στον διαγωνισμό φωτογραφίας συμμετείχαν επίσης μαθητές και μαθήτριες από το 2ο ΕΠΑΛ, το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης και το Μουσικό Σχολείο Καλλονής, το 6ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης και το 3ο ΓΕΛ, ενώ στον διαγωνισμό βίντεο συμμετοχές κατατέθηκαν από το 6ο και το Εσπερινό Γυμνάσιο Μυτιλήνης, τα Γυμνάσια Γέρας και Μόριας καθώς και από το ΕΠΑΛ Γέρας. Η μαζική συμμετοχή ανέδειξε την ανάγκη και τη διάθεση των νέων να μιλήσουν για όσα συμβαίνουν «πίσω από κλειστές πόρτες» και να πάρουν θέση.

Στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου παρουσιάστηκαν, παράλληλα, τα μηνύματα ευαισθητοποίησης που αποτύπωσαν πολίτισσες και πολίτες στη δράση ενημέρωσης του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη. Στον ίδιο χώρο, το Συμβουλευτικό Κέντρο και ο Ξενώνας Φιλοξενίας διένειμαν έντυπο υλικό και ενημέρωσαν το κοινό για τις διαθέσιμες υπηρεσίες στήριξης των γυναικών που βιώνουν βία, αλλά και για τις δυνατότητες ανώνυμης και ασφαλούς αναζήτησης βοήθειας.

Η εκδήλωση «Έσπασε η σιωπή» δεν περιορίστηκε σε έναν επετειακό χαρακτήρα. Μέσα από τις φωνές των εφήβων, τα έργα των σχολείων, τις εικόνες και τα λόγια που ξεπήδησαν από τη σκηνή και τους τοίχους του Δημοτικού Θεάτρου, ανέδειξε ότι η έμφυλη βία είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας και πως η σιωπή δεν μπορεί πια να είναι επιλογή. Οι δομές του Δήμου, οι εκπαιδευτικοί, οι καλλιτεχνικές ομάδες και –κυρίως– οι νέοι άνθρωποι, έδωσαν ένα κοινό μήνυμα: καμία γυναίκα μόνη, καμία βία χωρίς αντίλογο, καμία σιωπή χωρίς ρήγμα.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δύο παγκόσμια μετάλλια και μια πόλη περήφανη για τον Γιάννη Βλοτινό

Ο δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστοφαςκάνει λόγο για έναν αθλητή που με το ήθος, τη συνέπεια και τις επιδόσεις του αποτελεί παράδειγμα για τις νεότερες γενιές
Δύο παγκόσμια μετάλλια και μια πόλη περήφανη για τον Γιάννη Βλοτινό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Φώτης Μάγγος αναλαμβάνει τη Γενική Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής

Ο δήμαρχος Λειψών επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για τη μετακίνησή του στη Γενική Γραμματεία, ενώ ο Μανώλης Κουτουλάκης οδηγείται σε νέο ρόλο
Ο Φώτης Μάγγος αναλαμβάνει τη Γενική Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής
ΧΩΡΙΑ

Σε αμμώδη βυθό προσάραξε ιστιοφόρο με τουρκική σημαία στη Λέσβο

Επιχείρηση παρακολούθησης από το Λιμενικό υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες με ανέμους έως 6 μποφόρ
Σε αμμώδη βυθό προσάραξε ιστιοφόρο με τουρκική σημαία στη Λέσβο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κυκλοφόρησε το νέο ενημερωτικό δελτίο της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου

Το τεύχος είναι αφιερωμένο στην Κούβα και περιλαμβάνει εκτενείς αναφορές στην ιστορία της Κουβανικής Επανάστασης
Κυκλοφόρησε το νέο ενημερωτικό δελτίο της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Λέσβος: Περισσότεροι επισκέπτες με τσάρτερ αλλά…

Τα στοιχεία των αφίξεων με τσάρτερ στη Λέσβο δείχνουν άνοδο τον Μάιο, τον πρώτο ουσιαστικά μήνα της τρέχουσας τουριστικής περιόδου. Ωστόσο οι τζίροι των τουριστικών επιχειρήσεων έδειξαν ιδιαίτερα ανησυχητικά σημάδια
Λέσβος: Περισσότεροι επισκέπτες με τσάρτερ αλλά…
ΕΛΛΑΔΑ

Φθηνότερο ρεύμα, προστασία της κατοικίας και αυξήσεις σε δασκάλους και γιατρούς

Από τη δωρεάν μετακίνηση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έως την κατάργηση των Πανελλαδικών το πακέτο προτάσεων που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας
Φθηνότερο ρεύμα, προστασία της κατοικίας και αυξήσεις σε δασκάλους και γιατρούς
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κυκλοφοριακές αλλαγές στην Επάνω Σκάλα λόγω ασφαλτοστρώσεων

Από τις 15 έως τις 22 Ιουνίου παρεμβάσεις στην οδό Ναυμαχίας Έλλης με προσωρινές ρυθμίσεις στην κυκλοφορία και απαγόρευση στάθμευσης σε συγκεκριμένα σημεία
Κυκλοφοριακές αλλαγές στην Επάνω Σκάλα λόγω ασφαλτοστρώσεων
ΑΤΖΕΝΤΑ

Αναβιώνει ο Κλήδονας στην Αγιάσο

Φωτιές, σατιρικοί στίχοι και λαϊκό γλέντι στο Καμπούδι
Αναβιώνει ο Κλήδονας στην Αγιάσο
ΧΩΡΙΑ

Αμεσες παρεμβάσεις της Περιφέρειας σε δρόμους της Αγίας Παρασκευής

Το Γεωργικό Σωματείο ευχαριστεί για τις άμεσες παρεμβάσεις σε Άγιο Χαράλαμπο και Στρατόπεδο
Αμεσες παρεμβάσεις της Περιφέρειας σε δρόμους της Αγίας Παρασκευής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πώς θα επιβιώσουν τα ελληνικά νησιά

Ημερίδα της ΕΛΛΕΤ, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή
Πώς θα επιβιώσουν τα ελληνικά νησιά
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νύχτα αγωνίας στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου

Πυρκαγιά ξέσπασε στον χώρο κράτησης όπου βρίσκονταν 15 άτομα- Κρατούμενος για κλοπές φέρεται ως υπαίτιος
Νύχτα αγωνίας στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Η Λέσβος χρειάζεται τουλάχιστον 50 ακόμη πυροσβέστες»

Προειδοποίηση για μια δύσκολη αντιπυρική περίοδο, από τον πρόεδρο των Πυροσβεστών Γιώργο Ντίνο. Έρχονται προσλήψεις πυροσβεστών επταετούς θητείας το επόμενο διάστημα. Ελπίδες ότι θα γίνει κατανομή και στη Λέσβο
«Η Λέσβος χρειάζεται τουλάχιστον 50 ακόμη πυροσβέστες»