ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σκληρό ροκ στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου
Οι διωκόμενοι εκπαιδευτικοί ζήτησαν παιδαγωγικές εξηγήσεις και συγκίνησαν με τη στάση τους, όχι όμως και τον προϊστάμενο που αποχώρησε από τον διάλογο
Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 12/2/2025

Ολη την αντιπαράθεση με τον προϊστάμενο Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, Δημήτρη Βούλγαρη σήκωσαν οι διωκόμενοι με πειθαρχικές διώξεις εκπαιδευτικοί το μεσημέρι της Τετάρτης που συγκίνησαν με τη στάση τους.
Με ψυχραιμία, όση μπορεί να έχει κάποια/ος που έλαβε έγγραφο ότι διώκεται πειθαρχικά επειδή ακολουθεί τη στάση της Ομοσπονδίας του/της και παιδαγωγικά επιχειρήματα η Ελένη Σεφέρογλου και Γιάννης Παττακός επιχείρησαν να καταλάβουν τη θέση του προϊσταμένου τους.
Εντύπωση προκάλεσε που τους υπερασπίστηκαν εκφράζοντας την αντιπαράθεση του κλάδου από το ΔΣ μόνο, η κ. Ανθυπατοπούλου και ο πρόεδρος, Δημήτρης Χατζηγιαννάκης, πέραν των συναδέλφων τους στον Σύλλογο και την ΕΛΜΕ.
Επικαλούμενη το ότι «είμαστε αμφότεροι επιστήμονες και εκπαιδευτικοί μάλιστα έχουμε περάσει από την ειδική αγωγή» η κ. Σεφέρογλου τόνισε: «Μπορείτε να στηρίξετε την αξιολόγηση σε κάποιο επιστημονικό επιχείρημα; Γιατί μέχρι τώρα ακούμε απειλές. Οι δάσκαλοι ειδικής αγωγής μιλάνε για Καιάδα σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση. Ποιος είναι ο ρόλος μου, όταν κατηγοριοποιηθούν τα σχολεία σε καλά και κακά;»
«Στην αρχή καλά τοποθετηθήκατε μετά λίγο τα χαλάσατε» ανέφερε αρχικά πατρονάροντας την κ. Σεφέρογλου ο κ. Βούλγαρης για να συνεχίσει: «Καταρχήν ποιος σας είπε αν είμαι υπέρ ή κατά της αξιολόγησης; Δεν έχω εκφραστεί ποτέ γι αυτό. Από θέση που είμαι εγώ εδώ άσχετα από την ιδεολογία, προϊστάμενη μου αρχή δεν είναι ο συνδικαλισμός, αλλά το υπουργείο Παιδείας»
Θυμίζουμε ότι 40 εκπαιδευτικοί στον Νομό Λέσβου έλαβαν έγγραφα που τους ενημέρωναν ότι διώκονται πειθαρχικά για τη στάση τους απέναντι στην αξιολόγηση, παρά το γεγονός ότι αυτή η στάση υπαγορεύεται από τις αποφάσεις της Ομοσπονδίας τους. Ο Γιάννης Παττακός, ένας από τους διωκόμενους, μίλησε για τον μακροχρόνιο αγώνα των αναπληρωτών που εργάζονταν για χρόνια σε ασταθείς συνθήκες μέχρι να διοριστούν, τονίζοντας ότι η σημερινή κατάσταση τους θέτει ξανά σε ένα καθεστώς αβεβαιότητας και ομηρίας.
«Τι έχετε να χάσετε, κύριε Βούλγαρη, αν αρνηθείτε να ακολουθήσετε αυτή τη διαδικασία;» ρώτησε ο κ. Παττακός, αναδεικνύοντας την προσωπική ευθύνη του προϊσταμένου. Ωστόσο, η απάντηση του κ. Βούλγαρη ήταν: «Δεν θέλω να εμπλακώ με πειθαρχικό παράπτωμα».
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης υπεραμύνθηκε των αποφάσεων του, επικαλούμενος τη νομοθεσία που καθιστά την αξιολόγηση υποχρεωτική και την άρνηση συμμετοχής σε αυτήν πειθαρχικό παράπτωμα.
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών, Χριστίνα Ανθυπατοπούλου και Δημήτρης Χατζηγιαννάκης, υπενθύμισαν ότι οι διωκόμενοι δεν δρουν αυθαίρετα, αλλά στηρίζουν μια συλλογική απόφαση του κλάδου τους. Τόνισαν ότι η απεργία που προκηρύχθηκε από την Ολομέλεια των Προέδρων και επικυρώθηκε από τη Γενική Συνέλευση δεν έχει κριθεί παράνομη, και επομένως η δίωξή τους συνιστά αυθαίρετη καταστολή του συνδικαλιστικού τους δικαιώματος.
«Δάσκαλος σκυφτός, αμόρφωτος λαός», φώναξαν οι συνάδελφοί τους εκπαιδευτικοί όταν ο κ. Βούλγαρης αρνήθηκε να συνεχίσει τη συζήτηση μαζί τους, και δήλωσε ότι θα δεχόταν μια αντιπροσωπεία μόνο. Ας σημειωθεί ότι τα έβαλε και με το «Ν» αρνούμενος στην αρχή να κάνει δηλώσεις.