× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σε «κίνδυνο» το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και άλλα τέσσερα νησιωτικά ΑΕΙ

Η έλλειψη στέγης και το κόστος διαβίωσης απειλούν τη βιωσιμότητα των 5 νησιωτικών πανεπιστημίων. Ζητούν τη στήριξη της Πολιτείας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/2/2025

Σε «κίνδυνο» το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και άλλα τέσσερα νησιωτικά ΑΕΙ
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Οι πρυτάνεις των νησιωτικών πανεπιστημίων της Ελλάδας προειδοποιούν για τη σοβαρή έλλειψη φοιτητικής στέγης στα νησιά, η οποία σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ζήτηση και το υψηλό κόστος διαβίωσης, θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των ιδρυμάτων. Επισημαίνουν ότι η τουριστική ανάπτυξη και η δημογραφική εξέλιξη καθιστούν την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη. Ζητούν από την πολιτεία να αναλάβει δράση για την ταχύτερη ανέγερση φοιτητικών εστιών και την προσαρμογή του στεγαστικού επιδόματος. Παράλληλα, προτείνουν τη δημιουργία επενδύσεων στον τομέα της φοιτητικής στέγης και την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας, ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια ποιοτικών και προσιτών δωματίων για τους φοιτητές. Τέλος, προτείνεται η χρηματοδότηση της διαμονής των φοιτητών σε ξενοδοχειακές μονάδες κατά τη μεταβατική περίοδο.

Κοινή ανακοίνωση των Νησιωτικών Πανεπιστημίων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι πρυτάνεις: Για το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Καθηγητής Νικόλαος Κατσαράκης. Για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Καθηγητής Ανδρέας Φλώρος. Για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Καθηγητής Δημήτριος Παπαγεωργίου. Για το Πανεπιστήμιο Κρήτης, Καθηγητής Γεώργιος Κοντάκης. Για το Πολυτεχνείο Κρήτης, Καθηγητής Μιχαήλ Ζερβάκης και μεταξύ άλλων τονίζουν ότι:


Η περιορισμένη προσφορά ικανού να ανταποκριθεί στη ζήτηση αριθμού κλινών και διαμερισμάτων εκ μέρους των φοιτητών και των φοιτητριών των Ιδρυμάτων στις νησιωτικές τους έδρες, σε συνδυασμό με το διαρκώς αυξανόμενο κόστος διαβίωσης και τις ακριβότερες τιμές στη νησιωτική περιφέρεια αποτελεί ένα μείζον πρόβλημα το οποίο μακροπρόθεσμα μπορεί να επηρεάσει τη βιωσιμότητα των ακαδημαϊκών Τμημάτων των Πανεπιστημίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόσθετα δεδομένα που δημιουργούνται από τη χρονική και ποσοτική διεύρυνση της τουριστικής κίνησης στα νησιά κατά τα τελευταία χρόνια, την υφιστάμενη δημογραφία και τις εκτιμήσεις για την εξέλιξη του πληθυσμού της χώρας αλλά και την αναμενόμενη αναδιάταξη του χάρτη ανώτατης εκπαίδευσης λόγω της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, καθιστούν τις προοπτικές κλιμάκωσης του προβλήματος ακόμα δυσχερέστερες και την άμεση αντιμετώπισή του περισσότερο επιτακτική από ποτέ.


Η διάθεση κλινών σε φοιτητικές εστίες αποτελεί μια διαχρονικά επιθυμητή λύση, η οποία στην περίπτωση των νησιωτικών Α.Ε.Ι. πρέπει να υποστηριχθεί θεσμικά και οικονομικά κατά προτεραιότητα από την πολιτεία ώστε να καταστεί εφικτή η απλοποίηση των διαδικασιών και η συντόμευση των απαιτούμενων χρόνων που αυτή τη στιγμή απαιτούνται για τον σχεδιασμό και την ανέγερση κτιρίων φοιτητικών εστιών.

Παράλληλα, οι προσπάθειες που ήδη καταβάλουν τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα στον τομέα της ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινωνιών σε θεσμικό (ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, επιμελητηριακούς φορείς κ.λπ.) και μη-θεσμικό επίπεδο πρέπει να συνεχιστούν συντονισμένα, ώστε να γίνει αντιληπτή η πλήρης διάσταση του προβλήματος και των κινδύνων που δημιουργεί στη λειτουργία των Πανεπιστημίων της νησιωτικής περιφέρειας η περιορισμένη προσφορά φοιτητικής στέγης (χαμηλός αριθμός εισακτέων και μειωμένος ρυθμός αποφοίτησης).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πολιτεία μπορεί να σταθεί αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια με τη θεσμική παρέμβαση και ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στη λειτουργία της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων στις νησιωτικές περιοχές. Κατά τη συζήτηση επί των τρόπων άμεσης και ουσιαστικής αντιμετώπισης του στεγαστικού προβλήματος επισημάνθηκε ότι η συμβολή των τοπικών κοινωνιών μπορεί να συμπεριλάβει και την προσέλκυση επενδύσεων για τη δημιουργία πρόσθετου αριθμού δωματίων με υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές και εγγυημένο - προσιτό για τη μέση ελληνική οικογένεια κόστος.

Δωμάτια τα οποία θα μπορούν να είναι διαθέσιμα για όλη την περίπου 10μηνη χρονική περίοδο που απαιτείται φυσική παρουσία των φοιτητών και φοιτητριών για την πραγματοποίηση των σπουδών τους, ανεξαρτήτως της ζήτησης λόγω του τουρισμού.

Τα Πανεπιστήμια διαθέτουν ήδη δεδομένα που τεκμηριώνουν τη βιωσιμότητα τέτοιων πρωτοβουλιών, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν την προσφορά της φοιτητικής στέγης άμεσα και με ποιοτικούς όρους. Η προσαρμογή του ύψους του στεγαστικού επιδόματος ειδικά στις νησιωτικές περιοχές μπορεί επίσης να αποτελέσει εγγύηση βιωσιμότητας τέτοιων επενδύσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά τη μεταβατική περίοδο που απαιτείται για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών και την εφαρμογή των σχετικών θεσμικών αλλαγών, για τη μείωση του προβλήματος της περιορισμένης διαθεσιμότητας φοιτητικής στέγης συζητείται η λύση της χρηματοδότησης της διαμονής φοιτητών και φοιτητριών σε ξενοδοχειακές μονάδες, με την κάλυψη της σχετικής δαπάνης να προέρχεται από τα αντίστοιχα ΠΕΠ των νησιωτικών περιφερειών.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα ανωτέρω, στην προσπάθεια επίλυσης του στεγαστικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες των νησιωτικών Α.Ε.Ι. καλούμε:

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να σηκώνουν μόνοι τους το βάρος της κρίσης»

Άμεσες αποζημιώσεις, κάλυψη του χαμένου εισοδήματος και ενίσχυση των κτηνιατρικών υπηρεσιών ζητά η Ανεξάρτητη Γεωτεχνική Ενότητα Αιγαίου, εκφράζοντας τη συμπαράστασή της στους παραγωγούς της Λέσβου
«Οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να σηκώνουν μόνοι τους το βάρος της κρίσης»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τα προβλήματα των σχολείων της Μυτιλήνης στο τραπέζι του Υφυπουργού Παιδείας

Υπόμνημα παρέδωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων, Παναγιώτης Λύμπος – Αίτημα για ουσιαστική επαφή της πολιτικής ηγεσίας με την τοπική κοινωνία
Τα προβλήματα των σχολείων της Μυτιλήνης στο τραπέζι του Υφυπουργού Παιδείας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κίνηση Μνήμη και Δράση: Πολιτισμός χωρίς γη και ανθρώπους δεν γίνεται

Μήνυμα συμπαράστασης στους κτηνοτρόφους της Λέσβου και κάλεσμα στη συγκέντρωση της Κυριακής, στις 10:00, έξω από την Περιφέρεια, στην προκυμαία της Μυτιλήνης
Κίνηση Μνήμη και Δράση: Πολιτισμός χωρίς γη και ανθρώπους δεν γίνεται
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

ΑΣΕ: «Οι ανάγκες εκπαιδευτικών και μαθητών μπροστά» στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου

Κάλεσμα στήριξης των ψηφοδελτίων της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια – Αναλυτικά οι υποψηφιότητες για ΠΥΣΠΕ Λέσβου και ΑΠΥΣΠΕ Βορείου Αιγαίου
ΑΣΕ: «Οι ανάγκες εκπαιδευτικών και μαθητών μπροστά» στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Με 22 υποψηφίους η «Συλ‑Λογική Εκπαιδευτικών»

Η παράταξη συμμετέχει στις εκλογές αιρετών εκπροσώπων στα ΠΥΣΠΕ και ΑΠΥΣΠΕ Βορείου Αιγαίου, το Σάββατο 7 Νοεμβρίου
Με 22 υποψηφίους η «Συλ‑Λογική Εκπαιδευτικών»
ΕΡΓΑΣΙΑ

Η γυναικεία επιχειρηματικότητα της Λέσβου αποκτά πιο δυνατή φωνή

Το Επιμελητήριο Λέσβου συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση του ΕΕΔΕΓΕ με εκπρόσωπο τη Βάλια Μπαρμπατιώτη – Σχεδιάζονται συναντήσεις με γυναίκες επιχειρηματίες σε Λέσβο και Λήμνο για την καταγραφή προβλημάτων και προτάσεων
Η γυναικεία επιχειρηματικότητα της Λέσβου αποκτά πιο δυνατή φωνή
ΥΓΕΙΑ

Συλλαλητήριο για τη δημόσια υγεία στη Λέσβο

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο καλεί σε συγκέντρωση την Τρίτη 10 Νοεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Σαπφούς
Συλλαλητήριο για τη δημόσια υγεία στη Λέσβο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Από τον Μεσαίωνα στην Τεχνητή Νοημοσύνη με όχημα το σκάκι

Διήμερο σεμινάριο για ενήλικες στις 21 και 22 Νοεμβρίου στη Μυτιλήνη από το «Μικρό Ροκέ», με εισηγητή τον έμπειρο προπονητή Δημήτρη Μαυρέα
Από τον Μεσαίωνα στην Τεχνητή Νοημοσύνη με όχημα το σκάκι
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Από τη Γέρα στη Σλοβενία, ένα σχολείο γεμάτο εμπειρίες

Μαθητές και εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Γέρας ταξίδεψαν με το Erasmus+, γνώρισαν μια διαφορετική σχολική καθημερινότητα και ανακάλυψαν νέους τόπους μέσα από τη συνεργασία και το παιχνίδι.
Από τη Γέρα στη Σλοβενία, ένα σχολείο γεμάτο εμπειρίες
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ενδοοικογενειακή βία στη Λέσβο: Πόσα περιστατικά κρύβονται πίσω από τη σιωπή;

685 καταγεγραμμένα περιστατικά από το 2024, εκ των οποίων 158 το πρώτο εννεάμηνο του 2026-Η ψυχίατρος Νίκη Κούρτη μιλά στο «Ν» για τον φόβο της καταγγελίας και το ερώτημα αν η βία μειώνεται πραγματικά ή τα θύματα εξακολουθούν να σιωπούν;
Ενδοοικογενειακή βία στη Λέσβο: Πόσα περιστατικά κρύβονται πίσω από τη σιωπή;
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΓΕΙΑ

Η απώλεια ακοής απομονώνει σιωπηλά τους ανθρώπους

Ο Μάνος Ερωτοκριτάκης, MSc Ακουολόγος, μιλά στο «Ν» για τις επιπτώσεις της βαρηκοΐας, τα ταμπού που εμποδίζουν την αντιμετώπισή της και τη μέθοδο REM, που εξασφαλίζει ακριβέστερη ρύθμιση των ακουστικών βαρηκοΐας
Η απώλεια ακοής απομονώνει σιωπηλά τους ανθρώπους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στο 5ο ΓΕΛ Μυτιλήνης, ο εκφοβισμός βρίσκει… τοίχο!

Μαθητές και εκπαιδευτικοί γέμισαν τον «Τοίχο του Σεβασμού» με πολύχρωμα μηνύματα και φόρεσαν μπλε για ένα σχολείο χωρίς φόβο.
Στο 5ο ΓΕΛ Μυτιλήνης, ο εκφοβισμός βρίσκει… τοίχο!