× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τα «μάζεψε» ο Παναγιωτόπουλος

«Με την έναρξη της δομής στη Βάστρια, η δομή στο Μαυροβούνι θα σταματήσει να λειτουργεί» αναφέρει σημερινή επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/2/2025

Τα «μάζεψε» ο Παναγιωτόπουλος
' χρόνος ανάγνωσης

Με μια νέα ανακοίνωση, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ανακάλεσε τη δήλωσή του περί παράλληλης λειτουργίας δύο δομών στη Λέσβο, μετά τις θυελλώσεις αντιδράσεις, ανακοινώσεις και την παραίτηση του τοπικού προέδρου της ΝΔ, Προκόπη Τζιμή.

Θυμίζουμε τι είχε δηλώσει ο ίδιος:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην ανακοίνωσή του, ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι «ποτέ δεν υπονόησα καν ότι θα υπάρξει παράλληλη λειτουργία των δύο δομών στη Λέσβο», και πρόσθεσε ότι με την έναρξη της λειτουργίας της νέας δομής στη Βάστρια, η δομή στο Μαυροβούνι θα σταματήσει να λειτουργεί.

Η συγκεκριμένη δήλωση έρχεται ως απάντηση στις αλλεπάλληλες ανακοινώσεις και την έντονη κριτική από τοπικούς παράγοντες, οι οποίοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για την επιβάρυνση του νησιού με διπλές δομές. Ο Υπουργός, που βρέθηκε στη Λέσβο για επίσημη επίσκεψη, σημείωσε ότι η νέα δομή στη Βάστρια έχει ήδη φτάσει στο 95% της ολοκλήρωσής της και αναμένεται να παραδοθεί εντός του 2025, ενόψει των υποχρεώσεων της χώρας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία χρηματοδοτεί το έργο.

Κατά την παραμονή του στο νησί, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με τους τοπικούς φορείς, μεταξύ των οποίων ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Παναγιώτης Χριστόφας, και ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος. Μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μάνο Λογοθέτη, και τον Γενικό Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Δημήτρη Γλυμή, ο Υπουργός συζήτησε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Λέσβος στον τομέα του μεταναστευτικού, καθώς και τις δράσεις της Κυβέρνησης για τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια από τις βασικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, είναι η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και η τουριστική ανάπτυξη του νησιού. Η λειτουργία της νέας δομής στη Βάστρια και η μετακίνηση των μεταναστών στο εσωτερικό του νησιού αναμένεται να συμβάλει στην αποσυμφόρηση του Μαυροβουνίου, το οποίο τον τελευταίο μήνα παρουσίασε σημαντική μείωση του αριθμού των διαμενόντων, από 3.903 σε 2.929.

Ο Υπουργός δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η Λέσβος έχει δεχθεί τη μεγαλύτερη μεταναστευτική πίεση από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας, και επανέλαβε την ανάγκη για αντισταθμιστικά οφέλη και τη βελτίωση των υποδομών του νησιού. Όπως ανέφερε, «είναι σημαντικό να γνωρίζει η κοινωνία ποια είναι τα δεδομένα και να συνδράμει στη λήψη αποφάσεων».

Η νέα του τοποθέτηση για τις δομές και την επικοινωνία με την τοπική κοινωνία δείχνει την πρόθεση της Κυβέρνησης να ενισχύσει τη συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και να αναζητήσει λύσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της Λέσβου, ενώ παράλληλα αποσαφηνίζει την πολιτική της για το μέλλον των δομών μεταναστών στο νησί.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

ΟΠΕΚΕΠΕ Θυελλώδης κατάθεση της Πόπης Σεμερτζίδου

Το στέλεχος του αγροτικού τομέα της Ν.Δ. παραδέχθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ότι συγγενικό της πρόσωπο έχει κερδίσει λαχείο ή λαχεία
ΧΩΡΙΑ

Το 2026 η άρση επικινδυνότητας στη Βρίσα

Δέσμευση του Ταξιάρχη Βέρρου ότι τους επόμενους μήνες θα δρομολογηθούν οι κατεδαφίσεις και η διαδικασία της άρσης από τις δύο υπηρεσίες πολιτικής πρστασίας
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Τι λέει ο Ταξιάρχης Βέρρος για το ενδεχόμενο διάσπασης των Δήμων της Λέσβου

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, ο οποίος πρωταγωνίστησε στην πρώτη διάσπαση το 2019, εξηγεί για ποιο λόγο μια νέα διάσπαση είναι πολύ δύσκολη
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Οι εξηγήσεις Βέρρου για το αντιπλημμυρικό με καρφιά για την Περιφέρεια

Συνέντευξη τύπου στα Μέσα Ενημέρωσης έδωσε ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος και οι συναρμόδιοι αντιδήμαρχοι. Περιέγραψαν το χρονικό της πλημμύρας και τις εξελίξεις με τη μελέτη του αντιπλημμυρικού
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Σειρήνες της Πυροσβεστικής στη Μυτιλήνη

Ειδοποιήθηκαν για καπνό σε πολυκατοικία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τρία σχολεία της Λέσβου σε έργα ενεργειακής αναβάθμισης

Σε Άγρα, Πέτρα και Μήθυμνα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Δήμος Μυτιλήνης θωρακίζεται για τα έντονα φαινόμενα

Πυροσβεστική, Δασική Υπηρεσία, Αστυνομία και εθελοντές παρουσίασαν τα σχέδιά τους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καμία γυναίκα μόνη – Η έμφυλη βία είναι πολιτικό ζήτημα»

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ Λέσβου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Έκτακτη προειδοποίηση για την κακοκαιρία Adel στο Βόρειο Αιγαίο

Νεότερη ενημέρωση από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Νεαρό όρνιο εξαντλημένο εντόπισαν οι πρόσκοποι του Μολύβου!

Επιχείρηση διάσωσης με τη συνεργασία φορέων και εθελοντών
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Δωρεάν πρόγραμμα για την παιδική παχυσαρκία στη Μυτιλήνη

Κλινική εξέταση, ενημέρωση γονέων και συνεδρίες στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χωρίς νερό την Πέμπτη στη Μυτιλήνη

Προγραμματισμένη διακοπή υδροδότησης από τη ΔΕΥΑΛ λόγω έργων