× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εξορμήσεις ορνιθοπαρατήρησης στις Αλυκές του Κόλπου Καλλονής

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τον ρόλο των υγροτόπων, όπως καθαρό νερό και τροφή

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/2/2025

Εξορμήσεις ορνιθοπαρατήρησης στις Αλυκές του Κόλπου Καλλονής
' χρόνος ανάγνωσης

Με σύμμαχο τον εξαιρετικό καιρό του περασμένου Σαββάτου, πραγματοποιήθηκε εξόρμηση στις Αλυκές του Κόλπου Καλλονής, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 2025. Η εκδήλωση σημείωσε μεγάλη συμμετοχή, ξεπερνώντας τα 40 άτομα, τα οποία είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να θαυμάσουν μια εντυπωσιακή ποικιλία υγροτοπικών ειδών, όπως ερωδιούς, φλαμίνγκο, γλάρους, παρυδάτια πουλιά, αλλά και ομάδες από Κιρκίρια (τα γνωστά παπιά του χειμώνα), Αργυροτσικνιάδες και Φαλαρίδες.

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου, υπενθυμίζει τη σημασία της προστασίας των υγροτόπων και τη συμβολή τους στην ισορροπία του πλανήτη. Η ημερομηνία αυτή έχει ιστορική σημασία, καθώς το 1979 υπογράφηκε η Σύμβαση για τους Υγροτόπους (Ραμσάρ), με σκοπό την προστασία των υγροτοπικών οικοσυστημάτων παγκοσμίως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τον ζωτικό ρόλο των υγροτόπων, οι οποίοι παρέχουν κρίσιμες υπηρεσίες στους ανθρώπους, όπως καθαρό νερό και τροφή, ρυθμίζουν το κλίμα, απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα και συμβάλλουν στην προστασία από φυσικές καταστροφές. Η εξόρμηση, πέρα από την παρατήρηση πουλιών, αποτέλεσε μια πολύτιμη ευκαιρία για ευαισθητοποίηση γύρω από την ανάγκη προστασίας αυτών των πολύτιμων οικοσυστημάτων.

Η Λέσβος, με τους περισσότερους υγροτόπους μετά την Κρήτη, φιλοξενεί 65 υγροτόπους σε όλο το νησί. Οι περισσότεροι βρίσκονται στην περιοχή του Κόλπου Καλλονής, της Γέρας και της Δυτικής χερσονήσου, και αποτελούν σημαντικό σταθμό για τα πουλιά κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του φθινοπώρου. Οι υγρότοποι της Δυτικής Λέσβου, παρά το μικρό τους μέγεθος, υποστηρίζουν ένα πλούσιο οικοσύστημα και είναι ζωτικής σημασίας για την αναπαραγωγή και τη διατροφή πολλών ειδών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων και η εξόρμηση στις Αλυκές του Κόλπου Καλλονής προσέφεραν στους συμμετέχοντες μια μοναδική ευκαιρία να αναγνωρίσουν την αξία αυτών των οικοσυστημάτων και να συμμετάσχουν στην προστασία τους.

Οι εξορμήσεις παρατήρησης πουλιών θα συνεχιστούν και το επόμενο Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου, στις 4 μ.μ., με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής να συνεργάζονται με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την περαιτέρω ευαισθητοποίηση του κοινού. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Παρατηρητήριο 3 στις Αλυκές του Κόλπου Καλλονής.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τους ιστοτόπους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Γεωπάρκου Λέσβου ή να επικοινωνήσουν με τα τηλέφωνα 22510-47033, 22530-54434 και το e-mail: lesvospf@otenet.gr.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η μόρφωση των παιδιών της Ικαρίας είναι δικαίωμα»

Καταγγελία της Λαϊκής Συσπείρωσης Βορείου Αιγαίου στις συγχωνεύσεις νηπιαγωγείων και στις ελλείψεις προσωπικού
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΚΚΕ αποχαιρετά τον Δημήτρη Αλεξίου

Συλλυπητήρια ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Έρχονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Βόρειο Αιγαίο

Από την Τετάρτη σταδιακή ύφεση των φαινομένων
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Σαμαράς επιστρέφει με ρήξη προς τον Μητσοτάκη

Τέμπη, ακρίβεια, ενέργεια, ΟΠΕΚΕΠΕ, εθνικά θέματα – μια συνέντευξη που επαναχαράσσει τις γραμμές στη Νέα Δημοκρατία
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης ολοκλήρωσε τον 10o Μαραθώνιο της ζωής του

Η φετινή διοργάνωση είχε ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς ήταν αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη
ΧΩΡΙΑ

Πλατεία «Μηλένας Κοντού» από το Σάββατο στον Ασώματο

Η Μηλένα Κοντού τιμήθηκε από το χωριό που τη μεγάλωσε, σε μια τελετή γεμάτη συγκίνηση
ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Μυτιλήνη συζητά και τραγουδά για τα ελεύθερα βουνά της

Ενημέρωση και συζήτηση για την ηλεκτρική διασύνδεση του Βορείου Αιγαίου με το ηπειρωτικό δίκτυο την Τετάρτη στη Μυτιλήνη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Δεν θα γίνουμε ενεργειακή αποικία» λέει ο Σύλλογος Αντισσαίων

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος» προειδοποιεί για ανεπανόρθωτες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και ζητά επανεξέταση του έργου διασύνδεσης
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Η παράταξη του Χάρη Δούκα καταγγέλλει μεθοδεύσεις στο συνέδριο της ΚΕΔΕ

Οριακή υπερψήφιση του ψηφίσματος της πλειοψηφίας με 92 έναντι 89 ψήφων. Μιλά για αλλαγή συσχετισμών και αυξανόμενη στήριξη στις προοδευτικές δυνάμεις της Αυτοδιοίκησης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Επετειακή εκδήλωση με μουσική και βραβεύσεις από την 98 ΑΔΤΕ και το Μουσικό Σχολείο

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο της Μυτιλήνης. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης βραβεύτηκαν ο καρδιολόγος Αναστάσιος Μίλκας, ο νεαρός αθλητής Βλάσης Κιντάκας και στελέχη του στρατού
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Μια επέτειος που σφραγίζει την ελευθερία της Ελλάδας»

Στη σημασία της απελευθέρωσης της Μυτιλήνης και στον στρατηγικό ρόλο του νησιού στην ανεξαρτησία της χώρας αναφέρθηκαν οι επίσημοι που συμμετείχαν στην μεγάλη παρέλαση της 8ης Νοεμβρίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Οι Πελοποννήσιοι τίμησαν την επέτειο της Λέσβου

Ο Σύλλογος Πελοποννησίων Λέσβου «ο Μωριάς» συμμετείχε στην μεγάλη παρέλαση που έγινε στη Μυτιλήνη το Σάββατο 8 Νοεμβρίου