× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κρατική στήριξη διεκδικούν τα Ελληνικά Γεωπάρκα της Unesco

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με κεντρικό εισηγητή τον Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, στη συνάντηση συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας και Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 31/1/2025

Κρατική στήριξη διεκδικούν τα Ελληνικά Γεωπάρκα της Unesco
' χρόνος ανάγνωσης

Πραγματοποιήθηκε η Εθνική Συνάντηση και ηΤεχνική Σύσκεψη του Διεθνούς Προγράμματος των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO που οργανώθηκε από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO στο Υπουργείο Εξωτερικών την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2025. Στην συνάντηση συμμετείχε το Γεωπάρκο της Λέσβου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO   Αικατερίνη Τζιτζικώστα, οι Αντεπεριφερειάρχες Αττικής Ρ. Μωραϊτάκη και Ιονίων Νήσων Σ. Ιωάννου, οι Δήμαρχοι Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας, Ανωγείων Σωκ. Κεφαλογιάννης, Λαυρεωτικής Δ. Λουκάς, Μετεώρων Λ. Αβραμόπουλος, Πύλης Κ. Μαράβας, ο Εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Αθ. Τσιώρας, Αντιδήμαρχοι των Δήμων Σητείας, Κοζάνης, Γρεβενών, Δεσκάτης, Πύλης καθώς και οι Συντονιστές και εκπρόσωποι των 9 Ελληνικών Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO.

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος και ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας, κατά τη διάρκεια της παρέμβασης τους αναφέρθηκαν στις δράσεις που υλοποιούνται από το Δήμο Δυτικής Λέσβου και το Δήμο Μυτιλήνης σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για την ανάδειξη της φυσικής μας κληρονομίας και τη βιώσιμη ανάπτυξη στο Γεωπάρκο Λέσβου.

Κεντρικός εισηγητής στη συνάντηση ήταν ο Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, ο οποίος αναφέρθηκε στους στόχους και τα αποτελέσματα του Διεθνούς Προγράμματος  Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO, τη συμμετοχή της Ελλάδος, τις δράσεις για την ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς, τον τουρισμό και την βιώσιμη ανάπτυξη αλλά και οι προοπτικές για το μέλλον. Αναφέρθηκε επίσης στις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την αναγνώριση.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας φορέας λειτουργίας του Γεωπάρκου Λέσβου εκπροσώπησαν στη συνάντηση ο Η. Βαλιάκος  Προϊστάμενος του Τμήματος Ερευνών και έργων και η Κ. Μπεντάνα, Προϊσταμένη του Τμήματος Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων.

Την Εθνική Συνάντηση ακολούθησε Τεχνική Σύσκεψη των Εκπροσώπων των Ελληνικών Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής και των Ελληνικών Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO, στα πλαίσια υλοποίησης των προβλέψεων και υποχρεώσεων που απορρέουν από το Καταστατικό και τον Κανονισμό Λειτουργίας του Διεθνούς Προγράμματος Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO.

Αποτέλεσμα της συνάντησης είναι η δέσμευση της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO  να υποστηρίξει τα αιτήματα ενίσχυσης των Γεωπάρκων προς τα αρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Τουρισμού με ειδικές συναντήσεις.


Νήσος Λέσβος Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO

Η Λέσβος είναι μεταξύ των παλαιότερων μελών του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων καθώς έχει αναγνωρισθεί για τα γεωλογικά μνημεία και το ιδιαίτερα πλούσιο φυσικό περιβάλλον που συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη, στη δημιουργία και εξέλιξη των κοινωνιών που άκμασαν διαχρονικά στο χώρο αυτό.

Στη δυτική χερσόνησο της Λέσβου δεσπόζει το Απολιθωμένο Δάσος, ένα μοναδικό σε παγκόσμια κλίμακα φυσικό μνημείο, το οποίο έχει κηρυχθεί «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης». (ΠΔ 443/1985).

Η Λέσβος προσφέρει στους επισκέπτες της, τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να επισκεφτούν ένα δίκτυο γεωτόπων και γεωμνημείων, τα οργανωμένα πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους, σημαντικούς οικοτόπους, επισκέψιμους αρχαιoλογικούς χώρους και μνημεία, που αναδεικνύουν τη διαχρονία της παρουσίας του ανθρώπου στη Λέσβο και τη στενή του σχέση με το φυσικό περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους. Η Λέσβος διαθέτει επίσης ένα δίκτυο σημαντικών Μουσείων που καλύπτουν ποικιλία θεματικών περιοχών.

Οι επισκέπτες του νησιού μπορούν να συμμετάσχουν σε ποικίλες γεωτουριστικές και οικοτουριστικές δράσεις, πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα, θαλάσσιες και αγροτουριστικές δραστηριότητες, πολιτιστικά φεστιβάλ και ποικίλες άλλες δραστηριότητες.


Το σύνολο όλων αυτών των φυσικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών που μπορούν να αξιοποιηθούν στα πλαίσια μιας βιώσιμης ανάπτυξης, συνέβαλαν στην αναγνώριση της Λέσβου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO / UNESCO Global Geopark.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συντονίζει τις δράσεις για την ανάδειξη της γεωλογικής κληρονομιάς και των γεωτόπων της Λέσβου. 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Η Ένωση Γονέων Μυτιλήνης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Παρέμβαση για την ανάγκη ουσιαστικού διαλόγου γονέων και παιδιών απέναντι σε κάθε μορφή εξάρτησης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Nέα εποχή στη χειρουργική φροντίδα

Ο χειρουργός Ευστράτιος Ζούρος μιλά για τα πρωτόκολλα που επιταχύνουν την ανάρρωση των ασθενών και τις σύγχρονες μεθόδους χειρουργικής που εστιάζουν στην ελαχιστοποίηση της σωματικής καταπόνησης
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Πώς μιλάμε στις κόρες μας για το σώμα τους;

Η Ειρήνη Μπουντούκη μάς θυμίζει ότι η αλλαγή ξεκινάει από το σπίτι
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τα «γκρι διαζύγια» αυξάνονται στην Ελλάδα

Στο παρελθόν, το διαζύγιο στην ελληνική κοινωνία θεωρούνταν συνώνυμο της αποτυχίας. Σήμερα μοιάζει περισσότερο με επανεκκίνηση
ΜΟΥΣΙΚΗ

Επετειακή εκδήλωση με μουσική και βραβεύσεις από την 98 ΑΔΤΕ και το Μουσικό Σχολείο

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο της Μυτιλήνης. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης βραβεύτηκαν ο καρδιολόγος Αναστάσιος Μίλκας, ο νεαρός αθλητής Βλάσης Κιντάκας και στελέχη του στρατού
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η Λέσβος των Βαλκανικών Πολέμων βρίσκει τη φωνή της

Πώς τα τραγούδια της χαράς και της ελπίδας αποτύπωσαν τον ενθουσιασμό της απελευθέρωσης μέσα από γερμανικές μελωδίες, προσωμιακά και τα περίφημα Επίστρατα
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Σουδανοί πρόσφυγες στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης

Πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και ζήτησαν να σταματήσει ο εμφύλιος πόλεμος στην χώρας τους και η γενοκτονία που συντελείται εκεί
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Λεωφορείο με μαθητές ακινητοποιήθηκε από την αστυνομία

Το περιστατικό συνέβη στην Καλλονή στο δρομολόγιο που μετέφερε τα παιδιά στον Πολιχνίτο την Παρασκευή το μεσημέρι
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Επεισοδιακή σύλληψη σεσημασμένου για ναρκωτικά στη Μυτιλήνη

Κατά την επιχείρηση τραυματίσθηκε ελαφρά ένας αστυνομικός και ο 53χρονος φερόμενος ως δράστης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παρέμβαση Παρασκευαΐδη για τα κενά στα σχολεία της Λέσβου

Με αφορμή το έγγραφο διαμαρτυρίας της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Μυτιλήνης, που ζητά την άμεση στελέχωση όλων των σχολικών μονάδων
ΥΓΕΙΑ

Νέα αρχή για τη φροντίδα των εξαρτημένων στη Μυτιλήνη

Με την υπογραφή του Κώστα Μουτζούρη εντάσσεται στο ΕΣΠΑ 2021-2027 η νέα Συνδυαστική Μονάδα Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων στη Μυτιλήνη ύψους 538.456 ευρώ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Διπλή δράση ζωής από τον σύλλογο Μεσοτοπιτών Λέσβου «η Αναγέννηση»

Θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στην Εθνικής Αντιστάσεως 33 στη Δάφνη την Κυριακή 9 Νοεμβρίου από τις 9 το πρωί ως τις 12 το μεσημέρι συλλογή δείγματος μυελού των οστών και αιμοδοσία