× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κρατική στήριξη διεκδικούν τα Ελληνικά Γεωπάρκα της Unesco

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με κεντρικό εισηγητή τον Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, στη συνάντηση συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας και Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 31/1/2025

Κρατική στήριξη διεκδικούν τα Ελληνικά Γεωπάρκα της Unesco
' χρόνος ανάγνωσης

Πραγματοποιήθηκε η Εθνική Συνάντηση και ηΤεχνική Σύσκεψη του Διεθνούς Προγράμματος των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO που οργανώθηκε από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO στο Υπουργείο Εξωτερικών την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2025. Στην συνάντηση συμμετείχε το Γεωπάρκο της Λέσβου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO   Αικατερίνη Τζιτζικώστα, οι Αντεπεριφερειάρχες Αττικής Ρ. Μωραϊτάκη και Ιονίων Νήσων Σ. Ιωάννου, οι Δήμαρχοι Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας, Ανωγείων Σωκ. Κεφαλογιάννης, Λαυρεωτικής Δ. Λουκάς, Μετεώρων Λ. Αβραμόπουλος, Πύλης Κ. Μαράβας, ο Εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Αθ. Τσιώρας, Αντιδήμαρχοι των Δήμων Σητείας, Κοζάνης, Γρεβενών, Δεσκάτης, Πύλης καθώς και οι Συντονιστές και εκπρόσωποι των 9 Ελληνικών Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO.

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος και ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας, κατά τη διάρκεια της παρέμβασης τους αναφέρθηκαν στις δράσεις που υλοποιούνται από το Δήμο Δυτικής Λέσβου και το Δήμο Μυτιλήνης σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για την ανάδειξη της φυσικής μας κληρονομίας και τη βιώσιμη ανάπτυξη στο Γεωπάρκο Λέσβου.

Κεντρικός εισηγητής στη συνάντηση ήταν ο Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, ο οποίος αναφέρθηκε στους στόχους και τα αποτελέσματα του Διεθνούς Προγράμματος  Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO, τη συμμετοχή της Ελλάδος, τις δράσεις για την ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς, τον τουρισμό και την βιώσιμη ανάπτυξη αλλά και οι προοπτικές για το μέλλον. Αναφέρθηκε επίσης στις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την αναγνώριση.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας φορέας λειτουργίας του Γεωπάρκου Λέσβου εκπροσώπησαν στη συνάντηση ο Η. Βαλιάκος  Προϊστάμενος του Τμήματος Ερευνών και έργων και η Κ. Μπεντάνα, Προϊσταμένη του Τμήματος Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων.

Την Εθνική Συνάντηση ακολούθησε Τεχνική Σύσκεψη των Εκπροσώπων των Ελληνικών Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής και των Ελληνικών Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO, στα πλαίσια υλοποίησης των προβλέψεων και υποχρεώσεων που απορρέουν από το Καταστατικό και τον Κανονισμό Λειτουργίας του Διεθνούς Προγράμματος Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO.

Αποτέλεσμα της συνάντησης είναι η δέσμευση της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO  να υποστηρίξει τα αιτήματα ενίσχυσης των Γεωπάρκων προς τα αρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Τουρισμού με ειδικές συναντήσεις.


Νήσος Λέσβος Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO

Η Λέσβος είναι μεταξύ των παλαιότερων μελών του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων καθώς έχει αναγνωρισθεί για τα γεωλογικά μνημεία και το ιδιαίτερα πλούσιο φυσικό περιβάλλον που συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη, στη δημιουργία και εξέλιξη των κοινωνιών που άκμασαν διαχρονικά στο χώρο αυτό.

Στη δυτική χερσόνησο της Λέσβου δεσπόζει το Απολιθωμένο Δάσος, ένα μοναδικό σε παγκόσμια κλίμακα φυσικό μνημείο, το οποίο έχει κηρυχθεί «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης». (ΠΔ 443/1985).

Η Λέσβος προσφέρει στους επισκέπτες της, τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να επισκεφτούν ένα δίκτυο γεωτόπων και γεωμνημείων, τα οργανωμένα πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους, σημαντικούς οικοτόπους, επισκέψιμους αρχαιoλογικούς χώρους και μνημεία, που αναδεικνύουν τη διαχρονία της παρουσίας του ανθρώπου στη Λέσβο και τη στενή του σχέση με το φυσικό περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους. Η Λέσβος διαθέτει επίσης ένα δίκτυο σημαντικών Μουσείων που καλύπτουν ποικιλία θεματικών περιοχών.

Οι επισκέπτες του νησιού μπορούν να συμμετάσχουν σε ποικίλες γεωτουριστικές και οικοτουριστικές δράσεις, πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα, θαλάσσιες και αγροτουριστικές δραστηριότητες, πολιτιστικά φεστιβάλ και ποικίλες άλλες δραστηριότητες.


Το σύνολο όλων αυτών των φυσικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών που μπορούν να αξιοποιηθούν στα πλαίσια μιας βιώσιμης ανάπτυξης, συνέβαλαν στην αναγνώριση της Λέσβου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO / UNESCO Global Geopark.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συντονίζει τις δράσεις για την ανάδειξη της γεωλογικής κληρονομιάς και των γεωτόπων της Λέσβου. 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: 10 χρόνια ανθρωπιστικής δράσης στη Λέσβο

Τιμούν την επέτειο με μια μεγάλη σειρά εκδηλώσεων στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στο πόδι το ΠΕΚ και τα σωματεία της Λέσβου

Περιοδείες, συζητήσεις και πανό σε όλη τη Μυτιλήνη για την απεργία της 16ης Δεκεμβρίου και της συγκέντρωσης έξω από τα δικαστήρια στις 9:00 το πρωί
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

ΕΛΜΕ Λέσβου: Κυλιόμενες στάσεις εργασίας για τη συμμετοχή στην παλλεσβιακή κινητοποίηση

Στο δρόμο την 16η Δεκεμβρίου για προϋπολογισμό και διώξεις συνδικαλιστών. Κάλεσμα αλληλεγγύης σε αγρότες και εργαζόμενους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επίσκεψη σκύλου–οδηγού στο 12ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης

Μάθημα ενσυναίσθησης και συμπερίληψης για τους μικρούς μαθητές
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πρωτιά για την Αγωνιστική Συσπείρωση στην ΕΛΜΕ Λήμνου‑Αγίου Ευστρατίου

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των πρόσφατων αρχαιρεσιών
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου συμμετέχει στην κινητοποίηση της Τρίτης 16 Δεκεμβρίου

Καλεί σε συγκέντρωση στις 9 το πρωί στα Δικαστήρια Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο Ερυθρός Σταυρός δίπλα στους πλημμυροπαθείς της Καλλονής

Κουβέρτες, ρουχισμός, τρόφιμα και είδη υγιεινής διανεμήθηκαν σε οικογένειες που επλήγησαν στις 11 Νοεμβρίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

«Το άστρο των Χριστουγέννων» στη Μυτιλήνη

Μια μοναδική αστρονομική αφήγηση για μικρούς και μεγάλους στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Βήματα ζωής για τα παιδιά της Παναγιούδας μέσα από το «Kids Save Lives»

Μαθητές εξασκήθηκαν σε τεχνικές Βασικής Υποστήριξης της Ζωής με ειδικές κούκλες προσομοίωσης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τέσσερις συλλήψεις στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Ανήλικοι με ξένα δελτία ασύλου και 22χρονος με πλαστή άδεια διαμονής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαγική Χριστουγεννιάτικη γιορτή από τον Σύλλογο Γονέων Παναγιούδας

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου από τις 6.00 το απόγευμα ως τις 8.00 το βράδυ