× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Κοροϊδία της κυβέρνησης για το στεγαστικό των εκπαιδευτικών»

Ανακοίνωση από το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, όπου σχολιάζεται η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/1/2025

«Κοροϊδία της κυβέρνησης για το στεγαστικό των εκπαιδευτικών»
' χρόνος ανάγνωσης

Το στεγαστικό ζήτημα συνεχίζει να αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τους εκπαιδευτικούς, ειδικά σε περιοχές όπου οι τιμές των ενοικίων έχουν εκτοξευθεί και η εύρεση στέγης είναι εξαιρετικά δύσκολη. Στο πλαίσιο αυτό, η παράταξη «Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών Λέσβου» Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εξέδωσε ανακοίνωση, σχολιάζοντας τις πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης και καταθέτοντας προτάσεις για την άμεση και ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της παράταξης αναφέρει τα εξής: 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς ίχνος ντροπής, για να αντιμετωπίσει το στεγαστικό ζήτημα, που αφορά χιλιάδες εκπαιδευτικούς και άλλους δημόσιους λειτουργούς, προχώρησε σε νομοθετική διάταξη η οποία προβλέπει «Κατ’ εξαίρεση της παρ. 4, επιτρέπεται η εποχική μίσθωση δωματίων προσωπικού σε εργαζόμενους στην περιοχή που ευρίσκονται αυτά, εφόσον δεν έχουν εκεί τη μόνιμη κατοικία τους…». Δηλαδή, η Κυβέρνηση για να λύσει την τεράστια ακρίβεια στα ενοίκια, που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά και το 50% του μηνιαίου εισοδήματος  και την ανυπέρβλητη δυσκολία που επικρατεί σε πολλές περιοχές της χώρας για την εύρεση στέγης, θεσπίζει τη δυνατότητα –εφόσον είναι εφικτό– οι εκπαιδευτικοί και άλλοι εργαζόμενοι να πληρώνουν ενοίκιο και να διαμένουν σε δωμάτια προσωπικού των ξενοδοχείων, τα οποία έχουν προδιαγραφές ανάπαυσης και ύπνου.

Είναι αδιανόητο, λοιπόν, η Κυβέρνηση να αντιμετωπίζει τους εκπαιδευτικούς και γενικά τους δημόσιους λειτουργούς με αυτό τον επαίσχυντο και απαράδεκτο τρόπο. Καμία ουσιαστική στήριξη, καμία πραγματική ενίσχυση!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ζήτημα της στέγης είναι πια πρώτης γραμμής για τον κλάδο των εκπαιδευτικών. Αυτό είναι αναπόφευκτο γιατί, κάθε χρόνο, χιλιάδες συναδέλφισσες και συνάδελφοι, λόγω του γεγονότος ότι ένα μεγάλο ποσοστό εκπαιδευτικών (αναπληρωτών, νεοδιόριστων και μονίμων) εργάζεται σε διαφορετικό τόπο από τη μόνιμη κατοικία ή τον τόπο συμφερόντων του, είναι αναγκασμένοι να μετακινούνται σε ολόκληρη τη χώρα. Βεβαίως η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δραματική αν λάβουμε υπόψη την οικονομική καθήλωση του κλάδου και τις τεράστιες απώλειες που έχει υποστεί το εισόδημά μας, χωρίς ποτέ να υπάρξει έστω και μερική οικονομική αναβάθμιση.

Αίτημα πρώτης γραμμής και απολύτως δίκαιο για τον κλάδο της εκπαίδευσης και για ολόκληρο τον δημόσιο τομέα είναι η ουσιαστική αύξηση στους μισθούς τουλάχιστον σε ποσοστό 10% και η επαναφορά των δώρων όπως ισχύουν και στον ιδιωτικό τομέα.

Είναι απαίτηση του Κλάδου να ασχοληθεί η κυβέρνηση σοβαρά και ουσιαστικά, επιτέλους, με το θέμα της στέγασης και να δώσει λύσεις. Προτείνουμε ως άμεσες ενέργειες:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1.       Επιδότηση ενοικίου σε εκπαιδευτικούς.

2.       Δημιουργία κατοικιών για τους εκπαιδευτικούς, σε νησιωτικές περιοχές.

3.       Στους μόνιμους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε νησιωτικές - ορεινές περιοχές και/ή Δήμους μέχρι 30.000 κατοίκους, να θεσπιστεί υποχρέωση της πολιτείας, με συναρμόδιους Υ.ΠΑΙ.ΘΑ και Ο.Τ.Α., για την εξασφάλιση κατοικίας με τον προσφορότερο τρόπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε επίπεδο Κλάδου και μαζικού κινήματος:

-Την ανάληψη πρωτοβουλιών παρέμβασης από τη ΔΟΕ, σε συνεργασία με την ΟΛΜΕ και την ΑΔΕΔΥ, προς την Κυβέρνηση και Δήμους σε περιοχές με έντονο πρόβλημα στην εύρεση και το κόστος κατοικίας.

Την προώθηση καμπάνιας για καθολικό δικαίωμα στη στέγη, ως κοινωνικό αγαθό για τη λήψη μέτρων από την Κυβέρνηση». 

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Ξεκίνησε η λειτουργία του Κέντρου Υγείας Μανταμάδου

Σε πλήρη εξέλιξη η σταδιακή στελέχωση και οργάνωση μιας δομής ζωτικής σημασίας για τη βορειοανατολική Λέσβο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ενημερωτική δράση για τη χρήση κράνους στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Αστυνομία, Τροχαία και Εκπαίδευση ενώνουν δυνάμεις για την οδική ασφάλεια
ΔΡΑΣΕΙΣ

Όταν οι μαθητές δείχνουν τον δρόμο της προσφοράς

Τρία γεμάτα καλάθια με τρόφιμα προσφέρθηκαν στο «ΣιτίΖω» από τα παιδιά της Γ Γυμνασίου Καλλονής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο ΑΙΟ Μυτιλήνης στο Ίδρυμα Θεομήτωρ Αγιάσου με μήνυμα προσφοράς πριν τις γιορτές

Η ποδοσφαιρική ομάδα απέδειξε ότι ο αθλητισμός μπορεί να σταθεί έμπρακτα δίπλα στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Αλέξης Ρίζος πρόεδρος στην ΕΛΜΕ Λήμνου – Αγίου Ευστρατίου

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο διοικητικό συμβούλιου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Παράσταση διαμαρτυρίας από την ΕΛΜΕ Λέσβου

Την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2025 στις 13.30, για τα κενά στα σχολεία και τις συγχωνεύσεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μικροί ραβδιστάδες και μαζώχτρες στη Θερμή

Μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Λουτρόπολης Θερμής έζησαν από κοντά το λιομάζωμα και την παράδοση της λεσβιακής ελιάς
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο με δύο τραυματίες στη Γέρα

Οδηγός και συνεπιβάτης τραυματίστηκαν μετά από εκτροπή
ΥΓΕΙΑ

103 αιμοδότες στην τριήμερη αιμοδοσία του Δεκεμβρίου

Θετικός απολογισμός από τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Μυτιλήνης
ΑΤΖΕΝΤΑ

Οι μαθητές του 9ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης εκθέτουν τα έργα τους

Παιδική έκθεση ζωγραφικής στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Το κασκόλ του Αη Βασίλη» στον Λεπέτυμνο

Χριστουγεννιάτικο βιωματικό εργαστήριο πλεκτικής στο Νηπιαγωγείο Συκαμινέας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα από ΕΛΜΕ και σωματεία για συγκέντρωση στα Δικαστήρια Μυτιλήνης

Εργαζόμενοι και εκπαιδευτικοί απεργούν την Τρίτη- Δείτε όλες τις ανακοινώσεις των φορέων