«13 φωνές, μία καρδιά», μια γιορτή για την ανθρωπιά και την διαφορετικότητα!
Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιανουαρίου εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας των 13 συλλόγων Ατόμων με Αναπηρία της Λέσβου
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/1/2025

Με έναν ιδιαίτερο και συγκινητικό τρόπο, ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου, 18 Ιανουαρίου, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, η κοινή εκδήλωση κοπής βασιλόπιτας από 13 συλλόγους και φορείς Ατόμων με Αναπηρία της Λέσβου. Η εκδήλωση αυτή, που αποτέλεσε έναν ύμνο στην αγάπη, την ενότητα και την κοινωνική αλληλεγγύη, ένωσε ανθρώπους που εργάζονται καθημερινά για το κοινό καλό.
Η γιορτή ξεκίνησε με την κοπή της βασιλόπιτας, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μυτιλήνης, κ. Ιακώβου, ο οποίος ευλόγησε την πίτα και ευχήθηκε υγεία, πρόοδο και αλληλεγγύη για το 2025.
Οι σύλλογοι που συμμετείχαν, ο καθένας με το δικό του ξεχωριστό έργο, αγκαλιάζουν ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προκλήσεις υγείας, αναπηρίας και κοινωνικής απομόνωσης. Από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Λέσβου μέχρι τη «ΦΛΟΓΑ» και το «Γαϊτανάκι», κάθε φορέας αποτελεί έναν κρίκο μιας αλυσίδας που ενώνει την τοπική κοινωνία μέσα από τη στήριξη, τη συνεργασία και την κοινή δράση.
Η εκδήλωση δεν ήταν απλώς μια κοπή πίτας. Ήταν μια ευκαιρία να ακουστούν οι φωνές εκείνων που συχνά παλεύουν σιωπηλά, να τονιστεί η ανάγκη για περισσότερη ευαισθητοποίηση και να δοθεί ελπίδα.
Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Αναπηρίας (EDF), Ιωάννης Βαρδακαστάνης, στην ομιλία του, τόνισε:
«Όταν διάβασα την πρόσκληση αυτών των 13 φορέων, είπα στους συνεργάτες μου ότι αξίζει, έστω και για μία ώρα, να βρεθώ στη Μυτιλήνη για να τιμήσω αυτή την πρωτοβουλία. Είναι μια πρωτοβουλία που δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθούμε: τον δρόμο της ενότητας μέσα από τη διαφορετικότητά μας, τον δρόμο της αλληλεγγύης που μας ενδυναμώνει και μας κρατά όρθιους. Σήμερα δεν είναι μέρα για εξηγήσεις, αλλά για ευχές και δεσμεύσεις. Δεσμευόμαστε ότι θα παραμείνουμε υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία πιο συμπεριληπτική, πιο δυνατή και πιο ανθρώπινη. Να θυμάστε: μόνο ο αγώνας που δεν δίνεται είναι χαμένος».
Χαιρετισμό στο πλαίσιο της εκδήλωσης απηύθυναν εκπρόσωποι φορέων της αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας οι οποίοι μίλησαν με συγκινητικά λόγια για την προσπάθεια που γίνεται από τους συλλόγους Ατόμων με Αναπηρία ώστε να στηριχθούν οι συμπολίτες μας και οι οικογένειές τους στη δύσκολη αυτή συγκυρία.
Ακολούθησε πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με συμμετοχή των παιδιών του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης, της Κυψέλης, ΚΔΙΦ Γαϊτανάκι και παιδιών από την Συνεξέλιξη, που με τις μουσικές τους συνθέσεις γέμισαν την αίθουσα με αισιοδοξία και χαρά.
Οι φορείς που συμμετείχαν στην εκδήλωση και ένωσαν τις δυνάμεις τους για αυτή τη γιορτή ήταν οι εξής:
Σύλλογος Θαλασσαιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Αναιμίας Ν. Λέσβου
Σύλλογος Νεφροπαθών Λέσβου
Μικτό Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας για ΑμεΑ «Κυψέλη»
ΗΛΙΑΚΤΙΔΑ – Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία
Σύλλογος Ατόμων με Προβλήματα Ακοής Μυτιλήνης
Σύλλογος Καρκινοπαθών Λέσβου
Σωματείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Help – Βοήθεια για το Παιδί και τον Έφηβο
Σύλλογος Πασχόντων και Φίλων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Μυτιλήνης «ΕΛΠΙΖΩ»
Λεσβιακός Σύλλογος Αυτοάνοσων Νοσημάτων «ΗΩΣ»
Συνεξέλιξη – Σύλλογος Γονέων και Φίλων Ανθρώπων με Αυτισμό Λέσβου
Σωματείο Φίλων και Ατόμων με ΙΦΝΕ και Παθήσεις του Πεπτικού Συστήματος
Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «ΦΛΟΓΑ» – Παράρτημα Λέσβου
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Φίλων Ατόμων με Αναπηρία «Γαϊτανάκι»