× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Όχι στην εξόρυξη Αντιμονίου λέει το Κίνημα Δημοκρατίας Χίου

Κορυφώνονται οι αντιδράσεις για την λειτουργία μιας εξόρυξης που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των κατοίκων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/1/2025

Όχι στην εξόρυξη Αντιμονίου λέει το Κίνημα Δημοκρατίας Χίου
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας Χίου του Κινήματος Δημοκρατίας με ανακοίνωση που εξέδωσε δηλώνει την αντίθεση της στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την εξόρυξη Αντιμονίου στο νησί. Η κυβέρνηση έδωσε στην δημοσιότητα τον σχετικό διαγωνισμό και φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει γρήγορα στην ολοκλήρωση του. Οι κάτοικοι της Βόρειας Χίου αντιδρούν στην απόφαση αυτή καθώς θεωρούν ότι ο κίνδυνος για την υγεία τους είναι πολύ μεγάλος, όπως και η περιβαλλοντική καταστροφή που θα επέλθει.

Η πλευρά της κυβέρνησης και των υποστηρικτών της επένδυσης θεωρούν πως θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις ανάπτυξης για την Βόρεια Χίο. Ωστόσο αυτοί οι ισχυρισμοί μέχρι σήμερα δεν είναι τίποτα περισσότερο από ευχολόγια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Κινήματος Δημοκρατίας Χίου αναφέρει:

«Το Κίνημα Δημοκρατίας Χίου εκφράζει την αντίθεσή του στην απόφαση της Υφυπουργού να προχωρήσει στην υλοποίηση της επένδυσης, καθώς από τα στοιχεία που έχει δώσει ο προσχηματικός, από ό,τι φαίνεται, μέχρι σήμερα διάλογος για το θέμα προκύπτει ότι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επένδυση δημιουργεί αδιαμφισβήτητα σοβαρότατες πιέσεις στο περιβάλλον και κινδύνους για την υγεία των κατοίκων.

Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που θα εκτιμήσει τις επιπτώσεις της εξορυκτικής δραστηριότητας στο ευαίσθητο και προστατευμένο οικοσύστημα της περιοχής και την κοινωνία προκειμένου να προτείνει μέτρα προστασίας, θα γίνει από τον επενδυτή που θα πληρώσει για την εφαρμογή των μέτρων αυτών και θα εγκριθεί από την κυβέρνηση… που προωθεί την επένδυση.

Τα δείγματα γραφής της παρούσας κυβέρνησης δεν εμπνέουν γενικά καμία εμπιστοσύνη όσον αφορά την τήρηση δεσμεύσεων και κανόνων ασφάλειας. Αντίθετα, δημιουργούν δικαιολογημένα έντονη ανασφάλεια και ανησυχία στους πολίτες, ειδικά όταν πρόκειται για μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ



Το αναπτυξιακό αποτύπωμα της επένδυσης στο νησί παραμένει αόρατο. Κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει διατυπώσει σαφή άποψη για το πώς η Χίος θα βγει κερδισμένη από το περιβαλλοντικό ρίσκο που θα αναλάβει. Ταυτόχρονα, ο προβληματισμός για το πώς μια τέτοια επένδυση δεν θα συγκρουστεί με τον τοπικό σχεδιασμό για βιώσιμη ανάπτυξη παραμένει αναπάντητος.

Η κοινή γνώμη είναι αρνητική. Οι πολίτες είτε αντιδρούν είτε εκφράζουν δυσπιστία και επιφυλακτικότητα. Κόμματα, οργανώσεις, παρατάξεις και λοιποί κοινωνικοί φορείς έχουν εκφράσει την δικαιολογημένη αντίθεση τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρά τον παραπάνω προφανή αρνητικό απολογισμό, η κυβέρνηση φαίνεται να προχωρεί ακάθεκτη ποντάροντας, ίσως, για άλλη μια φορά στον χαρακτήρα του φιλήσυχου Χιώτη. Δεν θέλουμε να γίνουμε μάντεις κακών, όμως όλοι θυμούνται ότι την τελευταία φορά που η ίδια επιχείρησε κάτι ανάλογο έσπειρε ανέμους και θέρισε θύελλες. Προφανώς τα συμφέροντα που εξυπηρετούν οι αποφάσεις της ζυγίζουν περισσότερο από τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, το Κίνημα Δημοκρατίας Χίου με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία λέει ένα ξεκάθαρο «ΟΧΙ» στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις.



Καλούμε τους πολίτες και τους φορείς σε επαγρύπνηση.

Καλούμε επίσης τον Δήμο και την Περιφέρεια να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να επιτελέσουν τον θεσμικό τους ρόλο που τους θέλει υπερασπιστές των τοπικών κοινωνικών συμφερόντων και εκφραστές της λαϊκής βούλησης».

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Στα 81 δολάρια υποχώρησε το πετρέλαιο

Πιέσεις στις διεθνείς τιμές από την προοπτική συμφωνίας για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ
Στα 81 δολάρια υποχώρησε το πετρέλαιο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δύο τραυματίες σε τροχαίο στο Λιβαδοχώρι της Λήμνου

Ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο βγήκε από την πορεία τους και ανατράπηκε εκτός του οδοστρώματος
Δύο τραυματίες σε τροχαίο στο Λιβαδοχώρι της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σύλληψη στη Λήμνο για δυνατή μουσική σε κατάστημα

Κατασχέθηκε ενισχυτής ήχου – Η ένταση ξεπερνούσε το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο αναφέρει η ανακοίνωση της Αστυνομίας
Σύλληψη στη Λήμνο για δυνατή μουσική σε κατάστημα
ΕΛΛΑΔΑ

Αλλάζει το νομικό πλαίσιο για τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και ενοικίων

Η κατάργηση του άρθρου 989 απλοποιεί τις διαδικασίες και επιταχύνει την είσπραξη οφειλών – Τι ισχύει για τις εκκρεμείς υποθέσεις
Αλλάζει το νομικό πλαίσιο για τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και ενοικίων
ΕΛΛΑΔΑ

Στα πρώτα σπίτια της Ψάθας η φωτιά

Αγωνία για αγνοούμενο κτηνοτρόφο στη Βένιζα
Στα πρώτα σπίτια της Ψάθας η φωτιά
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Στη Χίο η ύφανση γίνεται μουσική στο σχολείο Βολισσού

Πολυμεσική περφόρμανς, εργαστήρια για παιδιά και δωρεάν ξεναγήσεις στο πρόγραμμα της DEO
Στη Χίο η ύφανση γίνεται μουσική στο σχολείο Βολισσού
ΕΛΛΑΔΑ

Πρώτη διαγραφή στην «Ελπίδα για τη Δημοκρατία»

Η Μαρία Καρυστιανού θέτει εκτός κινήματος τον πρώην εκπρόσωπο Τύπου Θανάση Αυγερινό
Πρώτη διαγραφή στην «Ελπίδα για τη Δημοκρατία»
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επτά υδροφόρες και έξι ομάδες στην πυρκαγιά του Πλωμαρίου

Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου αποτιμά τη συμβολή της στην επιχείρηση
Επτά υδροφόρες και έξι ομάδες στην πυρκαγιά του Πλωμαρίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πένθος στην εκπαιδευτική κοινότητα της Λήμνου

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών και το 3ο Δημοτικό Σχολείο Μύρινας αποχαιρετούν την αναπληρώτρια εκπαιδευτικό Παράλληλης Στήριξης Κωνσταντίνα Κουρκουραΐδου
Πένθος στην εκπαιδευτική κοινότητα της Λήμνου
ΕΛΛΑΔΑ

Έφυγε από την ζωή ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης

Είχε διατελέσει βουλευτής και υπουργός των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας επί σειρά ετών
Έφυγε από την ζωή ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης
ΕΛΛΑΔΑ

Δύο νεκροί από τη σύγκρουση των πυροσβεστικών ελικοπτέρων

Ανείπωτη τραγωδία στην δυτική Αττική
Δύο νεκροί από τη σύγκρουση των πυροσβεστικών ελικοπτέρων
ΕΛΛΑΔΑ

Συγκρούστηκαν δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα στη δυτική Αττική

Σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες οι προσπάθειες πυρόσβεσης
Συγκρούστηκαν δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα στη δυτική Αττική