× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Νέος κανονισμός λειτουργίας για τα Δημοτικά Συμβούλια

Το Δημοτικό Συμβούλιο συζητά υποχρεωτικά προτάσεις που κατατίθενται σε αυτό από τουλάχιστον 25 άτομα. Επιτρέπεται και επίσημα η ραδιοφωνική και τηλεοπτική κάλυψη των συνεδριάσεων σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/1/2025

Νέος κανονισμός λειτουργίας για τα Δημοτικά Συμβούλια
' χρόνος ανάγνωσης

Με δελτίο τύπου που έστειλε στα Μέσα Ενημέρωση το υπουργείο Εσωτερικών γνωστοποίησε μια σειρά αλλαγών που θεσπίζονται στην λειτουργία των Δημοτικών Συμβουλίων. Στόχος του υπουργείου, όπως αναφέρει, είναι να εξελιχθούν τα δημοτικά συμβούλια σε «Μικρή Βουλή». Το υπουργείο υποστηρίζει πως ο νέος κανονισμός λειτουργίας  «ρυθμίζει ολοκληρωμένα τον τρόπο αποτελεσματικής και ουσιαστικής λειτουργίας των Συμβουλίων, ενσωματώνοντας όλες τις αλλαγές που έχουν προκύψει από τις τελευταίες νομοθετικές παρεμβάσεις και με σύμφωνη γνώμη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)».

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι σημαντικότερες αλλαγές που τίθενται σε εφαρμογή με την απόφαση του Υφυπουργού Εσωτερικών Βασίλη Σπανάκη είναι οι ακόλουθες:

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Επικαιροποιούνται και εκσυγχρονίζονται οι διατάξεις του προϊσχύοντος πρότυπου κανονισμού λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

- Προβλέπεται η δυνατότητα διεξαγωγής των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου: α) είτε δια ζώσης στο κατάστημα της έδρας του Δήμου, β) είτε με τηλεδιάσκεψη, με κάθε πρόσφορο μέσο ηλεκτρονικών επικοινωνιών, γ) είτε με μικτό τρόπο, διά ζώσης και με τηλεδιάσκεψη.

- Γίνεται μνεία για την τήρηση της νομοθεσίας για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Προβλέπεται η δυνατότητα ταυτόχρονης μετάδοσης της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου από την ιστοσελίδα του Δήμου, με ανάρτηση σχετικού συνδέσμου στην ιστοσελίδα του Δήμου ή και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Δήμου, εφόσον υπάρχουν, για την ευρεία ενημέρωση των δημοτών και φορέων της τοπικής κοινωνίας.

- Στους δημοσιογράφους και γενικά σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, παρέχεται κάθε διευκόλυνση. Επιτρέπεται η ραδιοφωνική και τηλεοπτική κάλυψη των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Το Δημοτικό Συμβούλιο συζητά υποχρεωτικά προτάσεις που κατατίθενται σε αυτό από τουλάχιστον 25 άτομα για την επίλυση ζητημάτων αρμοδιότητάς του. 

- Δίνεται η δυνατότητα σε δημότες και κατοίκους με συγκεκριμένες διαδικασίες να υποβάλουν στο Δημοτικό Συμβούλιο αναφορές, ερωτήσεις και αιτήσεις, τις οποίες απαντά ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ή ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος εντός προθεσμίας 30 ημερών από την κατάθεσή τους. Στόχος είναι ο ενεργός πολίτης, ο ενημερωμένος πολίτης.

- Θεσπίζονται διατάξεις που αφορούν στην τακτική διμηνιαία ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής Αρχής, για τον έλεγχο των πεπραγμένων της και ρυθμίζεται αναλυτικά η διαδικασία διεξαγωγής της ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας της δημοτικής αρχής καθώς και οι χρόνοι των ομιλητών.

- Προβλέπεται ειδική συνεδρίαση απολογισμού των πεπραγμένων κάθε Δημοτικής Αρχής μέχρι τέλος Ιουνίου για κάθε έτος.

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Βασίλης Σπανάκης

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Βασίλης Σπανάκης αναφερόμενος στον νέο κανονισμό δήλωσε ότι «κοινός στόχος της Κυβέρνησης δια του Υπουργείου Εσωτερικών, σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, είναι η λειτουργική εφαρμογή ενός πλήρους, συστηματικού και αποτελεσματικού πλαισίου λειτουργίας των Δημοτικών Συμβουλίων, που θα επιτρέπει και θα ενισχύει την επιτυχή παραγωγική διοίκηση των Δήμων, ενώ θα διασφαλίζει παράλληλα την εκπλήρωση της αποστολής τους και την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προς όφελος των τοπικών κοινωνών, σύμφωνα με το άρθρο 102 του Συντάγματος».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χριστουγεννιάτικο χωριό στη Λέσχη Εθνοφρουράς Μυτιλήνης

Μια πρωτόγνωρη γιορτινή δράση για τις οικογένειες των στελεχών της 98 ΑΔΤΕ με την πρωτοβουλία του Υποστράτηγου Νικόλαου Γκρέτσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση έως Μάιο 2026 για τα ψηφιακά δελτία διακίνησης ελαιοκάρπου

Εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΧΩΡΙΑ

Η ΔΕΥΑΛ δίνει νέα πνοή στην Αγιάσο με ταχεία ολοκλήρωση έργου υποδομών

Αναβάθμιση ύδρευσης και αποχέτευσης σε κομβικούς δρόμους που ενισχύουν την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη γέμισε φως και μουσική στην έναρξη των γιορτών

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας μίλησε για τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, τη φωταγώγηση του δέντρου και τη συνέχεια των εκδηλώσεων με το Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίθεση σε βάρος του Κοινωνικού Χώρου «Αντίβαρο» στη Χίο

«Στη Χίο δεν χωράνε οι νοσταλγοί του ναζισμού»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Χριστουγεννιάτικη τέχνη από τα υλικά του παρελθόντος στην Αγιάσο

Η Visit Agiasos μετατρέπει τον παλιό τσουρχανά σε έμπνευση για ένα συλλογικό έργο Trash Art στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2025
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού και όχι μόνο!

Ο ιστορικός Κώστας Καρπόζηλος μίλησε στον Θράσο Αβραάμ για την αναγκαιότητα να διαβάζουμε την ελληνική Αριστερά έξω από τα σύνορα και για μια σύγχρονη πολιτική που να συγκρούεται με την ολιγαρχία του πλούτου
ΧΩΡΙΑ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο πάρκο Κάτω Τρίτους

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου και ώρα 16.30
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αστικό ΚΤΕΛ Μυτιλήνης: Αλλαγή στο μεσημεριανό δρομολόγιο του Πανεπιστημίου

Από τις 10 Δεκεμβρίου και κάθε εργάσιμη ημέρα, το δρομολόγιο των 14:30 καταργήθηκε και πραγματοποιείται στις 14:15 με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση φοιτητών
ΕΛΛΑΔΑ

Πανικός στο Μαξίμου από τα αγροτικά μπλόκα

Να κλείσει το μέτωπο με τους αγρότες το αργότερο εντός της ερχόμενης εβδομάδας επιδιώκει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΕΛΛΑΔΑ

Αγριο κράξιμο σε Τσιάρα από τους βουλευτές της Ν.Δ.

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στους βουλευτές της ΝΔ για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης