Στα ύψη η τιμή του ρεύματος εν μέσω ψύχους
Η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην εγχώρια αγορά για σήμερα Τετάρτη 15 Ιανουαρίου ξεπερνά το φράγμα των 200 ευρώ
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/1/2025

Η χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικού ρεύματος βιώνει ένα εκρηκτικό ράλι ανόδου, με αποτέλεσμα η τιμή της μεγαβατώρας στην Ελλάδα να φτάσει σήμερα, Τετάρτη 15 Ιανουαρίου, τα 205,78 ευρώ. Αυτή η αύξηση είναι εντυπωσιακή, καθώς σε σχέση με χθες, Τρίτη 14 Ιανουαρίου, η τιμή ανέβηκε κατά 46,8%.
Συγκρίνοντας τις τιμές με την αρχή του έτους, η διαφορά είναι ακόμη πιο έντονη. Στις 2 Ιανουαρίου, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ήταν στα 123,03 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Μέσα σε μόλις 13 ημέρες, η τιμή εκτοξεύθηκε κατά 82,75 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 67%.
Με βάση τις τρέχουσες τάσεις, δεν αποκλείεται η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος να διπλασιαστεί σε σχέση με την αρχή του 2025, προκαλώντας σοβαρό προβληματισμό για την ενεργειακή επάρκεια και την οικονομική επιβάρυνση των πολιτών.
Η κατάσταση αυτή έφερε στο προσκήνιο τις επικοινωνιακές κινήσεις της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέστειλε επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητώντας παρεμβάσεις για τη μείωση των τιμών ενέργειας. Ωστόσο, οι προτάσεις χαρακτηρίζονται γενικόλογες και ασαφείς, χωρίς να συνοδεύονται από συγκεκριμένα μέτρα που θα μπορούσαν να φέρουν ουσιαστική αλλαγή.
Η επιστολή Μητσοτάκη φανερώνει την αδυναμία της κυβέρνησης να ελέγξει την ολιγοπωλιακή αγορά ενέργειας στην Ελλάδα. Παρά τις διαρκείς αυξήσεις, δεν έχουν ληφθεί ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των καταναλωτών από τα καρτέλ της ενέργειας. Η έλλειψη ρύθμισης στην αγορά ενέργειας δημιουργεί συνθήκες που επιβαρύνουν τόσο τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις.
Η εκτίναξη της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος υπογραμμίζει την ανάγκη για άμεσες και στοχευμένες παρεμβάσεις. Χωρίς αυτές, το οικονομικό βάρος στους πολίτες και την οικονομία θα γίνει δυσβάσταχτο.