× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Δεσμεύσεις και χαμένες ευκαιρίες: Το χρονικό του κολυμβητηρίου Μυτιλήνης

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Δημοσίευση 13/1/2025

Δεσμεύσεις και χαμένες ευκαιρίες: Το χρονικό του κολυμβητηρίου Μυτιλήνης
' χρόνος ανάγνωσης

Επειδή πολύς λόγος για το κολυμβητήριο γίνεται αυτές τις ημέρες ας πω κι εγώ την μαρτυρία μου. Τον Νοέμβριο του 2016 ήρθε την πόλη μας ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμό της κυβέρνησης Σύριζα Τζούλιο Συνοδινός, να επισκεφθεί τον δήμαρχο Μυτιλήνης κ. Σπύρο Γαληνό. Το βράδυ της προηγουμένης είχε σύσκεψη με την Νομαρχιακή Λέσβου του Σύριζα. Ήρθε στη σύσκεψη κάθισε σε ένα γραφείο, άνοιξε τον χαρτοφύλακά του, έβγαλε κάποιες καταστάσεις κι άρχισε να μας λέει, από τα στατιστικά, πόσα τετραγωνικά μέτρα άθλησης, ανά χίλιους κατοίκους, έχουν διάφορες πόλεις της χώρας. Στη Λέσβο, όπως βλέπω, είπε, έχετε ελάχιστους τέτοιους χώρους και πρέπει αυτή την αδικία να την αποκαταστήσουμε. Πριν συζητήσω αύριο με τον δήμαρχο να κουβεντιάζουμε το θέμα για να ακούσω και την δική σας άποψή.

Του είπαμε πως αυτό που χρειάζεται άμεσα η πόλη μας είναι ένα καινούργιο κολυμβητήριο. Συμφώνησε και στη συνέχεια τον λόγο πήραν σύντροφοι από τα χωριά που έθεσαν το ζήτημα επισκευής κάποιων γηπέδων στην περιφέρεια του νησιού μας (χλοοτάπητες, αποδυτήρια, κ.α) «γιατί πρέπει να κρατήσουμε τους νέους στα χωριά».Συμφωνήσαμε όλοι και σ αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έκανε τους λογαριασμούς του ο Τζούλιο υπολόγισε ένα ποσό γύρω στα 5,5 εκατομ. ευρώ και στη συνέχεια μας ανακοίνωσε πως «με αυτό το ποσό κλείσαμε για το κολυμβητήριο και δύο γήπεδα, για αρχή». Παίρνω το λόγο. Σύντροφε Γενικέ η πόλη μας έχει Πανεπιστήμιο, Γυμνάσια, Λύκεια, έχει ομάδες μπάσκετ, χάντ μπολ, βόλεϊ, αθλητές που ασχολούνται με κλασικό αθλητισμό. Γι αυτό θέλουμε εκτός από το κολυμβητήριο κι ένα σύγχρονο κλειστό γυμναστήριο, επειδή αυτό που έχουμε στη Νεάπολη είναι πολύ παλιό. «Τα χρήματα που έχουμε υπολογίσει είναι ήδη πολλά» λέει ο Τζούλιο και του απαντώ ότι «εσύ μας είπες ότι το νησί είναι αδικημένο κι αυτή την αδικία πρέπει να την αποκαταστήσουμε. Ξανακάνει τους υπολογισμούς του και ξαναλέει.

«Εντάξει θα βάλουμε στο πακέτο και την κατασκευή ενός κλειστού γυμναστηρίου και θα πάμε γύρω στα 7,5 εκατ. με την προϋπόθεση μέχρι τον Ιούνιο του 2017 να μου φέρετε τις μελέτες κατασκευής για το κολυμβητήριο και μέχρι τον Μάιο του 2019 για το κλειστό γυμναστήριο. Αυτό το πακέτο έκλεισε σαν αύριο με τον Δήμαρχο συν ένα κλειστό γήπεδο 5Χ5 που ζήτησε ο τότε Δήμαρχος Πλωμαρίου. Τι έχει φτιαχτεί απ όλα αυτά μέχρι τώρα; Μόνο το πρασίνισμα των ποδοσφαιρικών γηπέδων και το γήπεδο 5Χ5 στο Πλωμάρι.

Η ίδια περίπου ιστορία παίχτηκε με τον Γενικό Γραμματέα του Υπ. Παιδείας για το μουσικό σχολείο Μυτιλήνης που βεβαίως ούτε αυτό έγινε. Φταίνε προσωπικά οι Δήμαρχοι; Φταίνε οι Υπηρεσίες; Φταίει η κακή οργάνωση και στελέχωση του Δήμου; Φταίει η κοινωνία μας που δεν έχει μάθει να διεκδικεί και να υπερασπίζεται τα δημόσια κοινά αγαθά; Πραγματικά δεν ξέρω. Το μόνο για το οποίο είμαι σίγουρος είναι πως για όλα αυτά αποκλείεται να φταίει το κακό το ριζικό μας. Κι αυτό είναι που πρέπει να μας κάνει όλους να «ψαχνόμαστε.»

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Να προστατευτούν τα σχολεία του νησιού μας

Γράφει ο ΠΑΡΗΣ ΒΟΥΝΑΤΣΗΣ
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 8/10/2025

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας!
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ξεφτιλισμένοι... ε, ξεφτιλισμένοι!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τουριστική ανάπτυξη και επέλαση

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ συγγραφέας, Δρ. Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Γιορτή φιλίας, με ανοιχτά πανιά από Μυτιλήνη και Φώκαια

Ο ΛΟΙΑΘ τα πλαίσια του πρωτοκόλλου συνεργασίας που έχει υπογραφεί με τον όμιλο Reha Midilli Phokaia Sailing Club της Φώκαιας, συμμετείχε στο 2ο International Sailing Festival στη Φώκαια στις 27–28 Σεπτεμβρίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Παναγιώτης Ν. Βέης, «Χωρίς πυξίδα». Ένας αφανής συγγραφέας

Γράφει ο φιλόλογος ΠΕΤΡΟΣ ΣΑΒΒΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Παρόλα αυτά, καλή σχολική χρονιά!

Γράφει ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι.ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, Θεολόγος Καθηγητής DEA Εκκλησιαστικής Ιστορίας Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, Δρ. Θεολογίας ΑΠΘ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ανοιχτή επιστολή στους επισκέπτες των νησιών

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΙΛΑΝΗΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Μια απεργία αλλιώτικη από τις άλλες

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/9/2025

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Μεταφορείς απόγνωσης

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ*