× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

« ...κι όλοι μαζί πάνε στην ακρογιαλιά»

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*

Δημοσίευση 21/12/2024

« ...κι όλοι μαζί πάνε στην ακρογιαλιά»
' χρόνος ανάγνωσης

Δευτέρα, 16 Δεκέμβρη 2024, συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μυτιλήνης για τον προϋπολογισμό του 2025.

Μια συνεδρίαση από τις σημαντικότερες, αν όχι η σημαντικότερη, της χρονιάς αφού στη συνεδρίαση αυτή, είθισται, η μεν Δημοτική Αρχή να παρουσιάζει το πρόγραμμα και τα σχέδιά της για τη χρονιά που έρχεται, οι δημοτικοί της σύμβουλοι με τις ομιλίες τους να '' χτίζουν '' τον τρόπο που θα υλοποιηθεί το όραμα αυτό, η δε αντιπολίτευση με τις τοποθετήσεις της να εντοπίζει και να αναδεικνύει τα κενά και τις αδυναμίες του προγράμματος της δημοτικής αρχής, ή και να αποδομεί τον προτεινόμενο προϋπολογισμό και τη συνολικότερη πρόταση της συμπολίτευσης.
Και βέβαια μια συνεδρίαση συζήτησης και έγκρισης προϋπολογισμού, είθισται να περιλαμβάνει έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των δημοτικών συμβούλων, λεκτικές παρεκτροπές καμμιά φορά και διάρκεια συνεδρίασης μερικών, αν όχι, και αρκετών ωρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είπαμε, όμως, είθισται.

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας 16 Δεκέμβρη, είπαμε για τον προϋπολογισμό του 2025, τα πράγματα εξελίχθηκαν - ή μήπως και προγραμματίστηκαν; - '' κάπως '' διαφορετικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατ' αρχήν «προγραμματίστηκε» να κρατήσει το πολύ μια ώρα , αφού μιάμιση ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης του προϋπολογισμού, «καπάκι» άλλη μια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με ...διάφορα θέματα.

Στους δημοτικούς συμβούλους για τη συνεδρίαση του προϋπολογισμού μοιράστηκαν 94 σελίδες με πίνακες, χωρίς μια κουβέντα, χωρίς μια επεξηγηματική παράγραφο, χωρίς κανείς να εξηγεί πως, τι, γιατί, τι σημαίνουν οι εκατοντάδες κωδικοί αριθμοί των πινάκων, τι κρύβεται πίσω από τις σιβυλλικές ονομασίες των κωδικών και πως '' λειτουργούν '' τα αναγραφόμενα ποσά.
Μοιράστηκε, λοιπόν, μια '' εισήγηση'', χωρίς την παραμικρή εισηγητική έκθεση.
Από 'κει και μετά,
---- Μια ολιγόλογη, για προϋπολογισμό, εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου.
---- Μια ακόμα πιο ολιγόλογη τοποθέτηση του Δημάρχου
---- Μια τοποθέτηση του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπου, τελικά λέει ότι θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό γιατί '' μάνισε '' με τον Δήμαρχο που δεν τον κάλεσε σε μια ενημέρωση για το τεχνικό πρόγραμμα ενώ κάλεσε άλλους.
---- Και μια 7λεπτη ομιλία του Παν. Αυγουστίδη της Λαϊκής Συσπείρωσης, όπου είπε τα σύκα - σύκα και τη σκάφη - σκάφη.
Ανάδειξε τις ευθύνες για την οικονομική, στελεχιακή, και προγραμματική κατάσταση του Δήμου και τον κομβικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν οι κοινοτικές και κυβερνητικές πολιτικές, καθώς και τον ρόλο του ιμάντα μεταφοράς των πολιτικών αυτών που παίζουν οι δημοτικές αρχές.Δεν μίλησε άλλος ΚΑΝΕΙΣ.

Και κάτι άλλο. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου έκανε παρατήρηση στον Π. Αυγουστίδη γιατί... μίλησε πολύ! Είπαμε εφτά λεφτά! Θα φοβήθηκε, φαίνεται, μήπως τραβήξει η συνεδρίαση σε μάκρος...
Μισή ώρα, με τρία τέταρτα το πολύ, μετά την έναρξη της συνεδρίασης και ύστερα από '' μακρά διαλογική συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων και κατάθεση προτάσεων... '' ο πρόεδρος αναφώνησε :
---- Να ψηφίσουμε.
Πολλά θα μπορούσε μα πει κανείς γι' αυτή τη καρικατούρα συνεδρίασης για τη συζήτηση και έγκριση του προϋπολογισμού του Δήμου Μυτιλήνης για το 2025.
Εγώ, απλά, περιορίζομαι στο '' ευτελισμός της τοπικής αυτοδιοίκησης.''

*Ο Παναγιώτης Κλαδίτης είναι Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αγαπημένα μου παιδιά...

Γράφει η ΚΑΙΤΗ ΣΤΡΑΤΑΚΗ, Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου
Αγαπημένα μου παιδιά...
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ο ψηφιακός εθισμός των παιδιών και η απαγόρευση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Γράφει η Δρ ΜΑΝΤΩ ΡΑΧΩΒΙΤΣΑ Αναπληρώτρια καθηγήτρια, Νομική Σχολή, Πανεπιστήμιο του Nottingham
Ο ψηφιακός εθισμός των παιδιών και η απαγόρευση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Γεωλογικά φαινόμενα στην περιοχή Βατερών ‑ Πολιχνίτου

Γράφει ο ΑΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΕΛΕΠΕΡΤΖΗΣ, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεωλογία – Γεωχημεία - Εφαρμοσμένη και Περιβαλλοντική Γεωχημεία
Γεωλογικά φαινόμενα στην περιοχή Βατερών ‑ Πολιχνίτου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Λέσβος, Ανοιξη 2026: Μια προσωπική εξομολόγηση από την ακριτική Λέσβο

Γράφει η ΟΛΓΑ ΒΛΟΥΧΑΚΗ, Πρέσβειρα του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα, Διευθύντρια ΓΕΛ Άντισσας
Λέσβος, Ανοιξη 2026: Μια προσωπική εξομολόγηση από την ακριτική Λέσβο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

«Ανοιχτά καταστήματα θέλουν οι Τούρκοι»

Από τα 290 στα 2.100 τα Airbnb στη Λέσβο και χιλιάδες αφίξεις από την Τουρκία – Ο Άρης Λαζαρής περιγράφει τη νέα τουριστική δυναμική
«Ανοιχτά καταστήματα θέλουν οι Τούρκοι»
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Διαχείριση αφθώδους πυρετού σε Κύπρο και Λέσβο

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΜΑΡΟΥ, Απόφοιτος Κτηνιατρικής Σχολής ΑΠΘ,κάτοικος Φίλιας
Διαχείριση αφθώδους πυρετού σε Κύπρο και Λέσβο
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ασφυξία στη σχολική τάξη

Γράφει ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Ασφυξία στη σχολική τάξη
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όταν η Κοινωνική Ανθρωπολογία συναντά την ωμή πραγματικότητα του Σκαλοχωρίου

Kαι κάτι περί αλλοτρίωσης- Γράφει η ΘΕΟΦΑΝΙΑ ΙΝΤΖΙΡΤΖΗ
Όταν η Κοινωνική Ανθρωπολογία συναντά την ωμή πραγματικότητα του Σκαλοχωρίου