× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

« ...κι όλοι μαζί πάνε στην ακρογιαλιά»

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*

Δημοσίευση 21/12/2024

« ...κι όλοι μαζί πάνε στην ακρογιαλιά»
' χρόνος ανάγνωσης

Δευτέρα, 16 Δεκέμβρη 2024, συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μυτιλήνης για τον προϋπολογισμό του 2025.

Μια συνεδρίαση από τις σημαντικότερες, αν όχι η σημαντικότερη, της χρονιάς αφού στη συνεδρίαση αυτή, είθισται, η μεν Δημοτική Αρχή να παρουσιάζει το πρόγραμμα και τα σχέδιά της για τη χρονιά που έρχεται, οι δημοτικοί της σύμβουλοι με τις ομιλίες τους να '' χτίζουν '' τον τρόπο που θα υλοποιηθεί το όραμα αυτό, η δε αντιπολίτευση με τις τοποθετήσεις της να εντοπίζει και να αναδεικνύει τα κενά και τις αδυναμίες του προγράμματος της δημοτικής αρχής, ή και να αποδομεί τον προτεινόμενο προϋπολογισμό και τη συνολικότερη πρόταση της συμπολίτευσης.
Και βέβαια μια συνεδρίαση συζήτησης και έγκρισης προϋπολογισμού, είθισται να περιλαμβάνει έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των δημοτικών συμβούλων, λεκτικές παρεκτροπές καμμιά φορά και διάρκεια συνεδρίασης μερικών, αν όχι, και αρκετών ωρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είπαμε, όμως, είθισται.

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας 16 Δεκέμβρη, είπαμε για τον προϋπολογισμό του 2025, τα πράγματα εξελίχθηκαν - ή μήπως και προγραμματίστηκαν; - '' κάπως '' διαφορετικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατ' αρχήν «προγραμματίστηκε» να κρατήσει το πολύ μια ώρα , αφού μιάμιση ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης του προϋπολογισμού, «καπάκι» άλλη μια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με ...διάφορα θέματα.

Στους δημοτικούς συμβούλους για τη συνεδρίαση του προϋπολογισμού μοιράστηκαν 94 σελίδες με πίνακες, χωρίς μια κουβέντα, χωρίς μια επεξηγηματική παράγραφο, χωρίς κανείς να εξηγεί πως, τι, γιατί, τι σημαίνουν οι εκατοντάδες κωδικοί αριθμοί των πινάκων, τι κρύβεται πίσω από τις σιβυλλικές ονομασίες των κωδικών και πως '' λειτουργούν '' τα αναγραφόμενα ποσά.
Μοιράστηκε, λοιπόν, μια '' εισήγηση'', χωρίς την παραμικρή εισηγητική έκθεση.
Από 'κει και μετά,
---- Μια ολιγόλογη, για προϋπολογισμό, εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου.
---- Μια ακόμα πιο ολιγόλογη τοποθέτηση του Δημάρχου
---- Μια τοποθέτηση του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπου, τελικά λέει ότι θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό γιατί '' μάνισε '' με τον Δήμαρχο που δεν τον κάλεσε σε μια ενημέρωση για το τεχνικό πρόγραμμα ενώ κάλεσε άλλους.
---- Και μια 7λεπτη ομιλία του Παν. Αυγουστίδη της Λαϊκής Συσπείρωσης, όπου είπε τα σύκα - σύκα και τη σκάφη - σκάφη.
Ανάδειξε τις ευθύνες για την οικονομική, στελεχιακή, και προγραμματική κατάσταση του Δήμου και τον κομβικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν οι κοινοτικές και κυβερνητικές πολιτικές, καθώς και τον ρόλο του ιμάντα μεταφοράς των πολιτικών αυτών που παίζουν οι δημοτικές αρχές.Δεν μίλησε άλλος ΚΑΝΕΙΣ.

Και κάτι άλλο. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου έκανε παρατήρηση στον Π. Αυγουστίδη γιατί... μίλησε πολύ! Είπαμε εφτά λεφτά! Θα φοβήθηκε, φαίνεται, μήπως τραβήξει η συνεδρίαση σε μάκρος...
Μισή ώρα, με τρία τέταρτα το πολύ, μετά την έναρξη της συνεδρίασης και ύστερα από '' μακρά διαλογική συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων και κατάθεση προτάσεων... '' ο πρόεδρος αναφώνησε :
---- Να ψηφίσουμε.
Πολλά θα μπορούσε μα πει κανείς γι' αυτή τη καρικατούρα συνεδρίασης για τη συζήτηση και έγκριση του προϋπολογισμού του Δήμου Μυτιλήνης για το 2025.
Εγώ, απλά, περιορίζομαι στο '' ευτελισμός της τοπικής αυτοδιοίκησης.''

*Ο Παναγιώτης Κλαδίτης είναι Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Σε πλήρη κατάρρευση οι δομές δημόσιας ψυχικής υγείας σε Σάμο, Ικαρία, Φούρνους Κορσεών

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, Γιατρός, πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου(2003-2010)
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Μια ωραία ατμόσφαιρα…

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κατάθεση ψυχών στου Βρανά

Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΠΟΛΛΑΤΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Για το πρόβλημα υδροδότησης στον Πολιχνίτο: Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό – όχι εμπόρευμα

Γράφει ο ΓΙΩΩΡΓΟΣ ΣΥΚΑΣ, Δημοτικός Σύμβουλος Δυτικής Λέσβου με τη Λαϊκή Συσπείρωση
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το κερασάκι στην τούρτα ο… ΟΠΕΚΕΠΕ

Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΠΟΛΛΑΤΟΥ
ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Ένα ταξίδι δύο τροχών και δύο λαών: Στην Τουρκία ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου

Η ποδηλατοπορεία ξεκίνησε από το άγαλμα του Πήγασου στο Αδραμύτιο και κατέληξε στον παραθαλάσσιο οικισμό του Gure
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«Θέλουμε να νιώσουμε του ήλιου τη φωτιά...»

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Για τον Ακαδημαϊκό Γρηγόριο Παπαμιχαήλ (1875 ‑ 1956)

Του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ ‑ Τι έγινε;

Γράφει ο Οικονομολόγος ΟΡΕΣΤΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ
ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Το «Καρσί» ενώνει καλλιτέχνες του Αιγαίου στη Μυτιλήνη

Προβολή της βραβευμένης ταινίας One of Those Days When Hemme Dies του Murat Fıratoğlu – Παρασκευή 4 Ιουλίου, είσοδος ελεύθερη
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Για την 94η ΓΣ της ΔΟΕ που ολοκληρώθηκε αυτές τις μέρες

Γράφει ο Κωνσταντίνος Καρατόλιος*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ανήκουμε στον «σκληρό πυρήνα»

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου