× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πόσο θα αυξηθούν οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών το 2025

Με βάση το ισχύον σύστημα θα γίνει ο υπολογισμός

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/12/2024

Πόσο θα αυξηθούν οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών το 2025
' χρόνος ανάγνωσης

Ο δείκτης εξέλιξης μισθών βάσει του οποίου θα υπολογίζονταν-σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας- οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων το 2025, βρίσκεται ακόμα στα χαρτιά και υπό επεξεργασία.

Εχοντας αυτό ως δεδομένο, μαζί με τις απειροελάχιστες πιθανότητες να παραδοθεί ο εν λόγω δείκτης και το σχετικό πόρισμα για τους μισθούς στην αρμόδια επιτροπή που είχε συστήσει το υπουργείο, φαίνεται πως ο υπολογισμός των εισφορών για τη νέα χρονιά θα γίνει με τον… παλιό τρόπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα γίνει, δηλαδή με τον ισχύοντα τρόπο και με βάση τον μέσο ετήσιο πληθωρισμό που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα είναι πέριξ του 2,7%. Αυτή η καθόλα πιθανή εξέλιξη συνεπάγεται – σημαίνει αναπροσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών για περισσότερους από 800.000 μη μισθωτούς, σύμφωνα με το μέσο πληθωρισμό του τρέχοντος έτους, δηλαδή κατά 2,7%.

Οι νέες εισφορές για κύρια σύνταξη, στο οποίο έχει προστεθεί και το ποσό που καταβάλλεται για υγειονομική περίθαλψη, θα εκκινούν από τα 244,25 ευρώ, αυξημένες κατά 6,43 ευρώ σε μηνιαία βάση, αν πρόκειται για την 1η ασφαλιστική κατηγορία. Υπενθυμίζεται ότι τη συγκεκριμένη κατηγορία επιλέγουν πάνω από το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων, σε ετήσια βάση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλογικά θα προκύψουν οι σχετικές αυξήσεις και στις υπόλοιπες ασφαλιστικές κατηγορίες.

Για το 2026 πάει η εφαρμογή του δείκτη μεταβολής των μισθών

Το υπουργείο Εργασίας έχει ζητήσει από την ΕΛΣΤΑΤ να καθορίσει έναν ειδικό δείκτη μεταβολής των μισθών, ο οποίος θα εφαρμόζεται για τις αυξήσεις των εισφορών των μη μισθωτών προς τον ΕΦΚΑ, που θα εξάγεται κάθε χρόνο. Για τον δείκτη, ο οποίος αναμένεται να εφαρμοστεί ως υπολογιστική μέθοδος το 2026, θα λαμβάνονται υπόψη οι μεταβολές των αποδοχών, όπως προκύπτουν από τα δεδομένα του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ και τις μεταβολές του κατώτατου μισθού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρέπει να σημειωθεί ότι η αλλαγή, στο δείκτη που λαμβάνεται υπόψη και συγκεκριμένα του δείκτη μεταβολής των μισθών, αντί του πληθωρισμού, είναι σε βάρος των μη μισθωτών, καθώς οι εισφορές θα αυξηθούν περισσότερο.

Παίρνοντας ως παράδειγμα την τρέχουσα χρονιά, ο μέσος πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 2,7%, ενώ η αύξηση του μέσου μισθού στον ιδιωτικό τομέα θα είναι περίπου στο 5%.

Υπενθυμίζεται ότι προηγήθηκε αύξηση των εισφορών το 2023, κατά 9,64%, που επιβάρυνε τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους με ποσά 20 έως 54 ευρώ τον μήνα και ακολούθησε νέα αύξηση το 2024 κατά 3,46% που επιβάρυνε τους μη μισθωτούς κατά 9,5 έως και έως 25 ευρώ τον μήνα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ στη Βουλή

Πληροφορίες για εμπλοκή υπουργού
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ψαρά: Ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος προς τη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Ολοκληρώθηκε ένα πολύ σημαντικό έργο για το νησί
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακό δείπνο για τον Μάκη Βορίδη στο Ηράκλειο

Δέχθηκε βροχή από αβγά μέσα σε γνωστό εστιατόριο
ΕΛΛΑΔΑ

Τρεις νέες βάσεις δεδομένων για τα χρέη πολιτών και επιχειρήσεων

Υπουργείο Οικονομίας και Τράπεζα της Ελλάδος δημιουργούν σύστημα «νέων Τειρεσιών» για πλήρη εικόνα των οφειλών
ΚΟΣΜΟΣ

Στις 250.000 η παραγωγή ελαιολάδου στην Τουρκία

Πρόβλημα για τους παραγωγούς της χώρας το υψηλό κόστος παραγωγής
ΕΛΛΑΔΑ

Παραίτηση – εξπρές στο ΠΑΣΟΚ

Ο Γιώργος Παπαβασιλείου υπέβαλε την παραίτησή του μία μέρα μετά τον διορισμό του ως διευθυντή του γραφείου του προέδρου του Κινήματος Νίκου Ανδρουλάκη δηλώνοντας ότι δεν θέλει να υπάρξει «καμία σκιά» στον αγώνα του ΠΑΣΟΚ για πολιτική αλλαγή
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επιστρέφει το «Τάλως» στο Βόρειο Αιγαίο

Νέος σχεδιασμός των δρομολογίων για να εξυπηρετηθεί η μεταφορά ζωοτροφών από το λιμάνι της Καβάλας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τρία νέα πυροσβεστικά οχήματα παρέλαβε ο Δήμος Λήμνου

Ενισχύεται η δυνατότητα παρέμβασης του Δήμου σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έργα ψηφιακού μετασχηματισμού 470.000 ευρώ στον Δήμο Λήμνου

«Έξυπνες» εφαρμογές σε υγεία, πολιτισμό, τουρισμό και πολιτική προστασία μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης»
ΕΛΛΑΔΑ

Από τα social media ενημερώνονται οι Έλληνες

Τα social media εκτοπίζουν την τηλεόραση ως βασική πηγή ενημέρωσης – 58% των Ελλήνων εκτεθειμένοι σε παραπληροφόρηση
ΕΛΛΑΔΑ

Κοινό μέτωπο κατά της ευλογιάς με καθυστέρηση 15 μηνών

Ταχύτερες διαδικασίες για την ταφή των θανατωθέντων ζώων και την χορήγηση των αποζημιώσεων υποσχέθηκε η κυβέρνηση