× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Λαμπρός εορτασμός του Αγίου Νικολάου στο Αμπελικό

Ο ομώνυμος ναός , μια τρίκλιτη βασιλική με βαθιές ρίζες στην ιστορία, βρέθηκε στο επίκεντρο των θρησκευτικών εκδηλώσεων, αναδεικνύοντας την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/12/2024

Λαμπρός εορτασμός του Αγίου Νικολάου στο Αμπελικό
' χρόνος ανάγνωσης

Το Αμπελικό, ένα γραφικό ορεινό χωριό με πλούσια ιστορία και παράδοση, γιόρτασε και φέτος με λαμπρότητα τη μνήμη του Αγίου Νικολάου. Ο ομώνυμος ναός , μια τρίκλιτη βασιλική με βαθιές ρίζες στην ιστορία, βρέθηκε στο επίκεντρο των θρησκευτικών εκδηλώσεων, αναδεικνύοντας την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.

Ο Ναός του Αγίου Νικολάου στο Αμπελικό είναι ο παλαιότερος της περιοχής, με την ανέγερσή του να χρονολογείται στις αρχές του 18ου αιώνα (1710-1720), σύμφωνα με τον συγγραφέα Ευστάθιο Βαλάκο. Η ύπαρξη σουλτανικού φιρμανιού για την ανοικοδόμηση επιβεβαιώνει την επίσημη άδεια της εποχής, ενώ έγγραφα της περιόδου καταγράφουν την ενορία ήδη από τότε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπάρχει ωστόσο και η άποψη πως ο ναός χτίστηκε αρχικά κατά τη βυζαντινή εποχή και ξαναχτίστηκε το 1710-1730. Το 1805, η στέγη και η κεντρική θύρα του ναού ανακατασκευάστηκαν, καθώς είχαν υποστεί καταστροφές από πυρκαγιά. Οι τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στη θεμελίωση του ναού συνδέονται με την αρχιτεκτονική του 15ου-16ου αιώνα, ενισχύοντας την άποψη για παλαιότερη προέλευση.

Το 1805 έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις, όπως η αντικατάσταση των παραθύρων και της θύρας σε βυζαντινό ρυθμό. Στην ίδια περίοδο ανήκει μια αξιόλογη εικόνα του Αγίου Νικολάου, η οποία πιστοποιεί τη μακρά ιστορία του ναού. Ο αρχιτεκτονικός διάκοσμος της περιόδου αυτής τον κατέτασσε ανάμεσα στις ωραιότερες βασιλικές της Λέσβου, σύμφωνα με τον Ι.Δ. Κόντη στο έργο του «Λεσβιακό Πολύπτυχο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, από το 1956 έως το 1965 ο ναός υπέστη εκτεταμένες ανακαινίσεις, που αλλοίωσαν το αυθεντικό του ύφος, ενώ το 1999 αγιογραφήθηκε εκ νέου από τον Αλέξανδρο Σμοίλη, δίνοντάς του νέα πνοή.

Στη φετινή γιορτή, ο ναός του Αγίου Νικολάου άνοιξε τις πόρτες του σε δεκάδες πιστούς, προσφέροντας μια εμπειρία κατάνυξης και παράδοσης. Η περιφορά της εικόνας, οι παραδοσιακές εκδηλώσεις και η ζεστή φιλοξενία των κατοίκων έδωσαν στο Αμπελικό τη δυνατότητα να προβάλει το ιστορικό και πολιτιστικό του μεγαλείο.

Αυτός ο εορτασμός αποτελεί ζωντανή υπενθύμιση του πλούσιου παρελθόντος της περιοχής, προσκαλώντας τους επισκέπτες να γνωρίσουν την ιστορία και τη μοναδική ομορφιά του Αμπελικού, ενώ διατηρεί ζωντανό το πνεύμα της πίστης.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με έργα, λογοδοσία και σχέδιο πορεύεται ο Δήμος Μυτιλήνης

Η ομιλία Χριστόφα στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας έδωσε το στίγμα της δημοτικής πολιτικής
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού με χιονοπτώσεις και έντονο κρύο

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία -Πού αναμένονται χιόνια
ΧΩΡΙΑ

Επαναλαμβανόμενες διακοπές ρεύματος προκαλούν προβλήματα υδροδότησης στο Πλωμάρι

Βλάβες σε αντλιοστάσια και γεωτρήσεις σε Μεγαλοχώρι, Παλαιοχώρι, Μελίντα και περιοχές του οικισμού
ΧΩΡΙΑ

Ζημιές στο οδόστρωμα της Εφταλούς

Υποχωρήσεις της ασφάλτου στον δρόμο προς Μόλυβο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Διατηρητέος ο διοικητής της 98 ΑΔΤΕ υποστράτηγος Νικόλαος Γκρέτσας

Ολοκληρώθηκαν οι κρίσεις των Ενόπλων Δυνάμεων
ΧΩΡΙΑ

Κλειστή η οδός Ελευθερίου Βενιζέλου στο Πλωμάρι από τη Δευτέρα

Έναρξη εργασιών του ΔΕΔΔΗΕ στο πλακόστρωτο από τη Λέσχη Βενιαμίν έως το κατάστημα Παύλου Κουβαρά
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αεροπλάνο έφθασε έως τη Λέσβο και επέστρεψε στην Αθήνα

Νέα ταλαιπωρία για το επιβατικό κοινό επιφύλασσαν οι ισχυροί νοτιάδες που πνέουν στην περιοχή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η τοποθέτηση της Κομνηνάκα για το νομοσχέδιο των Ενόπλων Δυνάμεων

Σφοδρή κριτική του ΚΚΕ για την εμπλοκή της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους τις πιέσεις για σιωπή στα στρατόπεδα και τις διώξεις στρατιωτικών και φαντάρων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πολλά τα μποφόρ και την Κυριακή στο ανατολικό Αιγαίο

Συστάσεις από το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης για ασφαλή πρόσδεση σκαφών και αποφυγή θαλάσσιων δραστηριοτήτων
ΧΩΡΙΑ

Ξεκίνησαν οι εργασίες για νέα παιδική χαρά στον Πλακάδο Γέρας

Το έργο του Δήμου Μυτιλήνης περιλαμβάνει και τις παιδικές χαρές σε Μεσαγρό και Σκόπελο
ΧΩΡΙΑ

Κίνδυνος στον δρόμο Πλωμαρίου‑Μεγαλοχωρίου από ανεπιτήρητα άλογα

Έχουν ειδοποιηθεί οι αρμόδιες αρχές αυξημένη προσοχή καλούνται να δείξουν οι οδηγοί
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παρεμβάσεις ουσίας στις σχολικές υποδομές του Δήμου Μυτιλήνης

Μετά το 9ο Δημοτικό και τον Χάλικα σειρά έχει το σχολικό συγκρότημα Αγίας Φωτεινής