ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Απόστολος Αποστόλου, ο δάσκαλος και αγωνιστής της Δημοκρατίας
Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κώστας Ντουράκης και ο ερευνητής Γιώργος Γαλέτσας μιλούν για το αφιέρωμα στον Απόστολο Αποστόλου που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, στις 6.30 το απόγευμα
Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 3/12/2024
Σημαντικό αφιέρωμα στον λαϊκό αγωνιστή, εκπαιδευτικό και δήμαρχο της Μυτιλήνης για 19 χρόνια, Απόστολο Αποστόλου διοργανώνουν οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας (ΦΙΜΠΟΔ), η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) και η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) Λέσβου. Η εκδήλωση που συνδιοργανώνουν οι τρεις φορείς, με τίτλο «Ο δάσκαλος μας», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, στις 6.30 το απόγευμα στην αίθουσα των Κεντρικών Λυκείων Μυτιλήνης.
Στον ίδιο χώρο, και στο πλαίσιο του αφιερώματος, θα λειτουργήσει έκθεση με ντοκουμέντα, φωτογραφίες και υλικό που αφορούν στη ζωή, στο έργο, στους αγώνες και στην προσφορά του αείμνηστου Απόστολου Αποστόλου.
Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη για τη ζωή, το έργο και το αποτύπωμα στην εκπαίδευση και στην αυτοδιοίκηση του μεγάλου δασκάλου, έδωσαν την Δευτέρα στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Μεσημεριανοί Διάλογοι» ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λέσβου Κώστας Ντουράκης και ο γνωστός ερευνητής και συγγραφέας Γιώργος Γαλέτσας.
Όπως ανέφεραν ο Απόστολος Αποστόλου ο οποίος γεννήθηκε το 1901 και πέθανε το 1991 σε ηλικία 90 ετών έζησε όλα τα μεγάλα και ανατρεπτικά για την ανθρωπότητα γεγονότα του 20ου αιώνα ο οποίος σημαδεύτηκε από δύο παγκοσμίους πολέμους, κινήματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τεράστια εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης και της τεχνολογίας.
Ο ίδιος ο Αποστόλου ξεκίνησε από τον Μανταμάδο με την προοπτική να γίνει χημικός και να εργαστεί στην αναπτυγμένη βιομηχανία της Λέσβου εκείνη την περίοδο. Οι εξελίξεις ωστόσο με τον 1ο παγκόσμιο πόλεμο και την Μικρασιατική καταστροφή αργότερα, άλλαξαν τα δεδομένα και ο νεαρός Αποστόλου αφού επέστρεψε από τη Μικρά Ασία όπου πολέμησε διορίστηκε το 1924 στην εκπαίδευση στο Πρακτικό Λύκειο ως χημικός.
Ο ακούραστος δάσκαλος και πιστός αγωνιστής της δημοκρατίας, ήρθε σε επαφή την περίοδο του μεσοπολέμου με σημαντικές προσωπικότητες που επηρέασαν τα ελληνικά γράμματα και την πολιτική σκηνή του τόπου μας, όπως ο Μυριβήλης, ο Βενέζης, ο Στρατής Παπανικόλας και πολλοί ακόμη που διαμόρφωσαν φωτισμένοι άνθρωποι που διαμόρφωσαν μια ολόκληρη εποχή.
Ο ερευνητής Γιώργος Γαλέτσας περιέγραψε στο πλαίσιο της συνέντευξης πολύ γλαφυρά το ρόλο του δασκάλου όπως τον αποκαλούσε ο κόσμος, στην αντίσταση και στο ΕΑΜ καθώς και την ταλαιπωρία που ακολούθησε στον εμφύλιο με φυλακίσεις, εξορίες και πολλά ακόμη. Ο Απόστολος Αποστόλου εξελέγη για πρώτη φορά δήμαρχος Μυτιλήνης το 1956 αφού είχε προηγηθεί από το 1945 η απόλυσή του από την εκπαίδευση.
Παρέμεινε στον Δήμο με συνεχείς επανεκλογές έως τη δικτατορία όπου και πάλι συνελήφθη σε ηλικία 66 ετών, φυλακίσθηκε και εξορίσθηκε. Επέστρεψε το 1975 όπου εξελέγη δήμαρχος ξανά και παρέμεινε στο τιμόνι του δήμου ως το 1982 όπου και αποχώρησε.
Ο ίδιος ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στον κόσμο, σημείωσε ο κ. Γαλέτσας αφού από την πρώτη μέρα της εκλογής του, κατάργησε τους κλητήρες στην πόρτα και δεχόταν όλους τους δημότες που ήθελαν να τον συναντήσουν, χωρίς αποκλεισμούς. Παράλληλα περπατούσε συνεχώς όλα τα στενά και τα σοκάκια της πόλης για να δει από κοντά τα προβλήματα που υπήρχαν και να μιλήσει με τον κόσμο στις γειτονιές.
Στο εκπαιδευτικό του έργο αναφέρθηκε αναλυτικά ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κώστας Ντουράκης ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε ότι ο Αποστόλου ήταν ένας εκπαιδευτικό που στάθηκε δίπλα στους μαθητές του προωθώντας την διδασκαλία της χημείας μέσα από εργαστηριακά πειράματα τα οποία γινόταν στο σχολείο. Παράλληλα καθιέρωσε συναντήσεις με τους μαθητές του όπου πραγματοποιούσε ομιλίες για θέματα που τους ενδιέφεραν.
Το τελικό αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης, έχει ως εξής:
-Προβολή βίντεο του συνθέτη Νίκου Τσιριγώτη για το τιμώμενο πρόσωπο.
-Εισαγωγικό σημείωμα για τον Απόστολο Αποστόλου από τη δημοσιογράφο Πέλλη Γιακουμή.
-Χαιρετισμός του Προέδρου της ΕΣΗΕΠΗΝ Κυριάκου Κορτέση.
Παρεμβάσεις:
-«Ένας φοιτητής χημείας από τον Μανταμάδο, στη Μικρασία: Εκεί και πάλι πίσω», Ζήσης Αϊναλής, Φιλόλογος – Ιστορικός.
-«Δάσκαλος», Κώστας Ντουράκης, Χημικός.
-Στη συμμετοχή του Αποστόλου στην Αντίσταση, κατά της βασιλομεταξικής δικτατορίας και της γερμανικής κατοχής, θα αναφερθεί ο ερευνητής και συγγραφέας Γιώργος Γαλέτσας.
-«’Όπου νάναι Αποστόλου σε γκρεμίζουμε…’’: Εξορίες, φυλακίσεις και καταδίκη δις εις θάνατον!», Θράσος Αβραάμ, δημοσιογράφος.
-Για τον Δήμαρχο Αποστόλου, με την πολύμορφη κοινωνική και πολιτική δράση, Δημήτρης Μπουρνούς π. Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Λέσβου.
-«Δάσκαλος – Συγγραφέας», Χρήστος Χατζηλίας, Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας.
-Για τον αγαπημένο τους παππού, θα πουν λίγα λόγια τα εγγόνια του, Αποστόλης Ραζής και Ορέστης Παναγιώτου.
-«Συμπεράσματα και διατύπωση αιτήματος ανάδειξης του εποπτικού υλικού και των οργάνων Φυσικοχημείας, τα οποία είχαν συγκεντρώσει οι Μιχάλης Στεφανίδης και Απόστολος Αποστόλου», Στρατής Βλαστάρης, μέλος ΦΙΜΠΟΔ.
Την οργάνωση του αφιερώματος επιμελήθηκε Οργανωτική Επιτροπή των συνδιοργανωτών, ενώ ο Κώστας Καρατζάς, έχει αναλάβει την τεχνική υποστήριξη και επιμέλεια της εκδήλωσης. Τις αφίσες της φιλοτέχνησε η Μυρσίνη Κουτσκουδή. Η παρουσίαση θα γίνει απ’ την Πέλλη Γιακουμή, ενώ το συντονισμό της εκδήλωσης, θα έχουν το μέλος των ΦΙΜΠΟΔ Απόστολος Κομνηνάκας, ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λέσβου Κώστας Ντουράκης και η Εργασιακή εκπρόσωπος της ΕΣΗΕΠΗΝ για το Βόρειο Αιγαίο Μαρίνα Πολλάτου».