× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πρόστιμα σε 14 εταιρείες από το υπουργείο Ανάπτυξης

Για παραπλανητικές εκπτώσεις -Τα ονόματα των πρώτων 5 που ανακοινώθηκαν

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/11/2024

Πρόστιμα σε 14 εταιρείες από το υπουργείο Ανάπτυξης
' χρόνος ανάγνωσης

Δεκατέσσερις εταιρείες οι οποίες τις τελευταίες εβδομάδες προέβησαν σε παραπλανητικές εκπτώσεις εντοπίστηκαν από τις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης, με το ψηφιακό εργαλείο εντοπισμού παραπλανητικών εκπτώσεων που χρησιμοποιούν.

Κατ’ εφαρμογή του άρθρου 9ι του Ν. 2251/1994, επιβάλλεται πρόστιμο συνολικού ύψους 2.220.000 ευρώ. Στο άρθρο 13α προβλέπεται η δημοσίευση των συγκεκριμένων εταιρειών, εφόσον το πρόστιμο είναι άνω των 50.000 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι 5 εταιρείες στις οποίες έχει ολοκληρωθεί η νόμιμη διαδικασία επιβολής προστίμων είναι:

  • 500.000 ευρώ – ΚΟΣΜΟΣ ΣΠΟΡ Α.Ε.
  • 400.000 ευρώ – ΑΤΤΙΚΑ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ, ανώνυμη μονοπρόσωπη εταιρεία
  • 300.000 ευρώ – LA VIE EN ROSE by Dimitra Katsafadou, εταιρεία παρασκευής και εμπορίας καλλυντικών προϊόντων
  • 200.000 ευρώ – NOTOS COM ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ, ανώνυμη εμπορική και βιομηχανική εταιρεία
  • 55.000 ευρώ – SNEAKERS MARKET

Στις υπόλοιπες 9 εταιρείες εκκρεμεί η διαδικασία της γνωστοποίησης στις ίδιες και αμέσως μετά θα δημοσιευτούν τα στοιχεία τους. Σε δύο περιπτώσεις τα πρόστιμα είναι κάτω των 50.000 ευρώ, οπότε και δεν θα ανακοινωθούν τα ονόματά τους όπως ο Νόμος ορίζει.Το υπουργείο Ανάπτυξης τονίζει πως μία από τις βασικές προτεραιότητές του είναι η στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, η ορθή λειτουργία της αγοράς μέσα από τον ελεύθερο ανταγωνισμό και η προστασία των καταναλωτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για «κατάφορη αδικία» έκανε λόγο, το Σάββατο (30/11), η εταιρεία «ΚΟΣΜΟΣ ΣΠΟΡ» απαντώντας στο πρόστιμο που επέβαλε το Υπουργείο Ανάπτυξης για παραπλανητικές εκπτώσεις στην Black Friday 2024.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωσή της, η «ΚΟΣΜΟΣ ΣΠΟΡ» αναφέρει: «Αναφορικά με την αιφνίδια ανακοίνωση επιβολής διοικητικού προστίμου από το Υπουργείο Ανάπτυξης και η οποία αφορά στην πιθανή παραπλάνηση των καταναλωτών με ανακριβείς ανακοινώσεις τιμών, η ΚΟΣΜΟΣ ΣΠΟΡ επιθυμεί να ενημερώσει για τα εξής: Ο έλεγχος της υπηρεσίας αναφέρεται σε δύο (2) από τους 20.000+ κωδικούς του ηλεκτρονικού Οutlet καταστήματος https://www.sportsfactory.gr, κατά την περίοδο 7/10/2024 έως και 29/10/2024. Στο ένα και μόνο προϊόν που πωλήθηκε από το εν λόγω Outlet ηλεκτρονικό κατάστημα στα 50,92 ευρώ, η αναφερόμενη παράβαση από το Υπουργείο Ανάπτυξης εστίαζε στην ανακοίνωση μείωση τιμής που δεν ήταν η χαμηλότερη των 30 ημερών ως βάση αναφοράς της μείωσης αυτής».


Επίσης, η εταιρεία προσθέτει: «Τα προϊόντα αυτά διατίθενται πραγματικά και συνεχώς σε μειωμένη τιμή, όντας σε καθεστώς Outlet , σε σχέση με την αρχική τιμή τους, ενώ η όποια διακύμανση τιμής παρατίθεται για σκοπούς σύγκρισης και μόνο. Οι συστημικές ενημερώσεις τιμών γίνονται σε καθημερινή βάση, ενώ οι τεχνικοί έλεγχοι τιμών βελτιστοποιούνται συνεχώς και διορθώνουν άμεσα ενδεχόμενες αποκλίσεις, ώστε οι εμπορικές πρακτικές μας να είναι εναρμονισμένες με τον Νόμο και τον Κώδικα Δεοντολογίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμα, επισημαίνεται: «Θεωρούμε ότι η επιβολή του εν λόγω προστίμου, ιδιαίτερα λόγω της περιόδου, αλλά και του τρόπου που επιβλήθηκε, είναι κατάφορη αδικία και σε καμία περίπτωση το περιστατικό δεν αντιπροσωπεύει τις εμπορικές πρακτικές της ΚΟΣΜΟΣ ΣΠΟΡ. Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι παρόλο που κληθήκαμε να υποβάλλουμε εξηγήσεις μέχρι και τις 29/11/2024, τις οποίες και καταθέσαμε μέσω αναλυτικού υπομνήματος εμπρόθεσμα, το Υπουργείο επέλεξε να επικοινωνήσει πρώτα την επιβολή προστίμου μέσω δελτίου τύπου και κατόπιν να κοινοποιήσει τη σχετική απόφαση στην εταιρεία μας, έχοντας στερήσει το νόμιμο δικαίωμα της εταιρείας για επαρκή ακρόαση».


Η εταιρεία, στη συνέχεια, σημειώνει: «Η ΚΟΣΜΟΣ ΣΠΟΡ επιδιώκει συνεχείς διαβουλεύσεις με τους αρμόδιους φορείς, για την ορθότερη δυνατή συμμόρφωση με τις επιταγές του νόμου, λειτουργώντας ως αρωγός των συμφερόντων του Καταναλωτή. Είναι δεδομένο όμως ότι θα είμαστε συνεπείς ως προς την προάσπιση των δικαιωμάτων μας με κάθε νόμιμο μέσο, για την αποκατάσταση της οποιαδήποτε βλάβης προκαλείται στην εταιρεία μας και προσκαλούμε τις αρμόδιες αρχές σε ανοιχτό διάλογο, με στόχο την πλήρη διαφάνεια στο θέμα των τιμών, προς όφελος εντέλει των καταναλωτών και του συνόλου της αγοράς».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχονται μεγάλες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

Δείτε εδώ ποιοί είναι οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των νέων μέτρων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτα ακτοπλοϊκά δρομολόγια για Λήμνο

Δείτε εδώ τις προσεγγίσεις των πλοίων Αδαμάντιος Κοραής και Αικατερίνη Π στο νησί
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 21 Νοεμβρίου

Θα καταβληθούν 68,3 εκατ. ευρώ σε 77.451 δικαιούχους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λήμνος ενωμένη στη μνήμη και στη δράση για το Πολυτεχνείο

Εργαζόμενοι, εκπαιδευτικοί και υγειονομικοί καλούν τους πολίτες στη Μύρινα για να τιμήσουν τα 52 χρόνια με παρουσία στον δρόμο του αγώνα
ΕΛΛΑΔΑ

Πότε έρχεται η πρώτη γεύση χειμώνα

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι η ήπια περίοδος τελειώνει καθώς οι ψυχρές αέριες μάζες κατηφορίζουν προς τη χώρα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ηχηρή παρέμβαση Μπουρνιά για την εγκατάλειψη των νησιών

Ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου ζήτησε ουσιαστική νησιωτική πολιτική και προειδοποίησε για τον κίνδυνο ερήμωσης σε μικρά και μεγάλα νησιά
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη αύξηση στις πτωχεύσεις κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ

Πρωτιά στις πτωχεύσεις κερδίζουν οι κλάδοι του τουρισμού επισιτισμού
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται η επιστροφή ενοικίου

Οι διασταυρώσεις που πραγματοποιεί η ΑΑΔΕ βασίζονται στα στοιχεία των φετινών φορολογικών δηλώσεων και των δηλώσεων μίσθωσης ακινήτων.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για κατοίκους χωριών της Λήμνου

Διοργανώνεται από τον Δήμο του νησιού και τις Κινητές Μονάδες Υγείας του ΕΟΔΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίκαιρη ερώτηση της Νέας Δυναμικής για την ηλεκτρική διασύνδεση

Η παράταξη του Θεόδωρου Βαλσαμίδη απευθύνει ερώτηση στον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη ζητώντας το θέμα να συζητηθεί άμεσα σε Επιτροπή Περιβάλλοντος και Περιφερειακό Συμβούλιο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Σε οριακό σημείο η βιωσιμότητα των κτηνοτρόφων της Λήμνου»

Οι κτηνοτρόφοι της Λήμνου ζητούν άμεση στήριξη μέσα από αναφορά του ΚΚΕ στη Βουλή με πρωτοβουλία της Μαρίας Κομνηνάκα και άλλων βουλευτών του κόμματος
ΕΛΛΑΔΑ

Η ιστορία των νησιών ξαναζωντανεύει στην Αθήνα

Την Κυριακή 23 Νοεμβρίου οι κοινότητες του Βορειοανατολικού Αιγαίου τιμούν τα Ελευθέρια με εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών