× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στον καταυλισμό της Λέσβου το ΚΚΕ με επικεφαλής τη Μαρία Κομνηνάκα

Εκφράστηκε η ανησυχία από το συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των διαμενόντων, που ήδη ξεπέρασαν τους 3320 σε συνολική χωρητικότητα 3695 ατόμων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/11/2024

Στον καταυλισμό της Λέσβου το ΚΚΕ με επικεφαλής τη Μαρία Κομνηνάκα
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Η βουλευτής Ν. Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, συνοδευόμενη από τη Χριστίνα Μπέλλα, Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής και τους Περιφερειακούς Συμβούλους Β. Αιγαίου της Λαϊκής Συσπείρωσης Αγλαΐα Κυρίτση και Γιώργο Αμπαζή την Τετάρτη 27/11 επισκέφτηκαν το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στον Καρά Τεπέ.


Στη συζήτηση με τη διοίκηση και εργαζόμενους του ΚΥΤ τέθηκαν προβλήματα που αντιμετωπίζουν σχετικά με τη φιλοξενία των προσφύγων αλλά και των εργαζομένων.
Εκφράστηκε η ανησυχία από το συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των διαμενόντων, που ήδη ξεπέρασαν τους 3320 σε συνολική χωρητικότητα 3695 ατόμων, με τις αφίξεις καθημερινά να φτάνουν τα 60-70 άτομα.
Αυξημένος είναι ο αριθμός και των ασυνόδευτων ανηλίκων που παραμένουν στο ΚΥΤ, περιμένοντας να δημιουργηθούν κενές θέσεις στον ξενώνα φιλοξενίας που σήμερα είναι πλήρης, χωρίς στο διάστημα αυτό να έχουν δυνατότητα πρόσβασης στην εκπαίδευση.
Μεγάλη προσπάθεια γίνεται για τα 750 παιδιά σχολικής ηλικίας που βρίσκονται στο ΚΥΤ, προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν και να παραμείνουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και για τις δύο νηπιακές τάξεις που λειτουργούν μέσα στο ΚΥΤ, με τις νηπιαγωγούς να περιγράφουν με μεγάλη θέρμη τον αγώνα που κάνουν προκειμένου να εξασφαλίσουν αναγκαίες γι’ αυτές υποδομές.
Τονίστηκε ακόμα η μεγάλη δυσκολία για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών όλου αυτού του πληθυσμού από μόλις 1 γιατρό γενικής ιατρικής και 1 γυναικολόγο, γεγονός που αποτυπώνεται και στη μεγάλη καθυστέρηση στον εμβολιασμό των παιδιών, προκειμένου να μπορέσουν να γραφτούν στα σχολεία, με τα προγραμματισμένα ραντεβού να έχουν ήδη ξεπεράσει τον Ιανουάριο.
Τέλος, εργαζόμενοι και διοίκηση επεσήμαναν τις ελλείψεις που δημιουργήθηκαν ακόμα και σε βασικά υλικά, όπως ρουχισμός και κουβέρτες, για τα οποίο ο προϋπολογισμός του Υπουργείου είναι ανύπαρκτος, με αποτέλεσμα να επαφίονται για την κάλυψή τους αποκλειστικά στην έκφραση αλληλεγγύης από τον ντόπιο πληθυσμό ή τις διάφορες δωρεές από ΜΚΟ, που έχουν αναλάβει και μια σειρά άλλες κρίσιμες υπηρεσίες, που είναι αδύνατον να καλυφθούν αλλιώς.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων στο ΚΥΤ, είναι συμβασιούχοι, που ενώ εργάζονται διαρκώς από το 2017, παραμένουν σε εργασιακή ανασφάλεια και ομηρία, με το Υπουργείο να αρνείται τη μονιμοποίησή τους, αν και πρόκειται για εργαζόμενους με πολύτιμη πείρα, που αποκτήθηκε στις πολύ δύσκολες συνθήκες όλων αυτών των ετών.
Η βουλεύτρια αφού άκουσε τα προβλήματά τους, τόνισε την πάγια θέση του ΚΚΕ για γρήγορες διαδικασίες απόδοσης ασύλου και ασφαλή μετακίνηση στις χώρες πραγματικού προορισμού, με απόλυτο σεβασμό στη Συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες. Επανέλαβε την αντίθεση με τις απαράδεκτες Συνθήκες της ΕΕ (Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης, Κοινή Δήλωση ΕΕ- Τουρκίας) «που μετατρέπουν τη χώρα και τα νησιά μας σε αποθήκες ψυχών, όπως είναι σήμερα ή όπως ακόμα χειρότερα σχεδιάζονται να γίνουν στη φυλακή της «Βάστριας». Η φιλοξενία των προσφύγων για όσο διάστημα χρειάζεται να μείνουν στη χώρα μας, πρέπει να γίνεται, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς εμπλοκή ΜΚΟ, σε ανοιχτούς χώρους φιλοξενίας, εξασφαλίζοντας ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, ιατρική περίθαλψη και βεβαίως πρόσβαση στην εκπαίδευση για τα παιδιά και ιδιαίτερη φροντίδα για τα ασυνόδευτα.
Γι’ αυτό και τόνισε διεκδικούμε πλήρη στελέχωση όλων Υπηρεσιών, υπενθυμίζοντας ότι το ΚΚΕ έχει κατ’ επανάληψη φέρει με κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις στη Βουλή το δίκαιο αίτημα για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων που από το 2017 μέχρι σήμερα βρίσκονται σε εργασιακή ομηρεία και στέκεται στο πλευρό τους σε κάθε αγωνιστική πρωτοβουλία τους. Τέλος, τόνισε την ανάγκη να δυναμώσει η κοινή πάλη για απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που είναι σε εξέλιξη, με τον κίνδυνο της γενίκευσης κάτι παραπάνω από ορατό, που όχι μόνο είναι η αιτία για την προσφυγιά, τη φτώχια και τον ξεριζωμό, αλλά μετατρέπει και τη χώρα μας σε στόχο αντιποίνων, εκθέτοντας το λαό σε τεράστιους κινδύνους.»

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μήνυμα φιλίας από Μυτιλήνη και Δικελί με συνάντηση Χριστόφα – Kırgöz

Οι δύο Δήμαρχοι επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους για ενίσχυση της συνεργασίας και κοινές πρωτοβουλίες ανάμεσα στις δύο πόλεις
Μήνυμα φιλίας από Μυτιλήνη και Δικελί με συνάντηση Χριστόφα – Kırgöz
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Πόσες ζωές πρέπει να χαθούν ακόμη;»

Καταγγελία κατοίκων για κόντρες δικύκλων στον δρόμο Μυτιλήνης – Αεροδρομίου
«Πόσες ζωές πρέπει να χαθούν ακόμη;»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Στα 19 της χρόνια ζει χωρίς ταυτότητα και χωρίς μέλλον

Η απίστευτη περιπέτεια μιας νεαρής από τον Πολιχνίτo που γεννήθηκε, μεγάλωσε και φοίτησε στη Λέσβο, αλλά το κράτος αδυνατεί να αποφασίσει ποια είναι η ιθαγένειά της
Στα 19 της χρόνια ζει χωρίς ταυτότητα και χωρίς μέλλον
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πράσινο φως στο μεταλλαγμένα νέας γενιάς από την Ευρωβουλή

Θα κυκλοφορούν στις αγορές της Ευρώπης χωρίς την σχετική επισήμανση στην ετικέτα τους
Πράσινο φως στο μεταλλαγμένα νέας γενιάς από την Ευρωβουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιλαϊκές αλλαγές στο σύνταγμα βλέπει η Κομνηνάκα

Η βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε τις διαδικασίες της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος, άσκησε κριτική στις κυβερνητικές προτάσεις για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τα ΜΜΕ και ζήτησε ουσιαστικά μέτρα προστασίας των γυναικών από τη βία.
Αντιλαϊκές αλλαγές στο σύνταγμα βλέπει η Κομνηνάκα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Δήμος Μυτιλήνης ιδρυτικό μέλος στο Δίκτυο Πόλεων «Διαδρομή του Αποστόλου Παύλου»

Συμμετοχή στη συγκρότηση πανελλαδικού δικτύου 14 Δήμων με στόχο την ανάδειξη της ιστορικής διαδρομής του Αποστόλου Παύλου και την ενίσχυση του θρησκευτικού τουρισμού
Ο Δήμος Μυτιλήνης ιδρυτικό μέλος στο Δίκτυο Πόλεων «Διαδρομή του Αποστόλου Παύλου»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Θωρακίζοντας τα νησιά απέναντι στην κλιματική κρίση

Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ΕΛΛΕΤ και Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή ανέδειξαν την ανάγκη ενός νέου μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης για τον νησιωτικό χώρο
Θωρακίζοντας τα νησιά απέναντι στην κλιματική κρίση
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Δημοπρατήθηκαν τρεις παρεμβάσεις στη Δυτική Λέσβο

Πλακόστρωτο στην Αγία Παρασκευή και ασφαλτοστρώσεις σε Πέτρα και Μετόχι Δαφίων περιλαμβάνει το έργο προϋπολογισμού 799.258 ευρώ
Δημοπρατήθηκαν τρεις παρεμβάσεις στη Δυτική Λέσβο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γενικός εισηγητής στην Αναθεώρηση του Συντάγματος ο Παναγιώτης Δουδωνής

Ευχαρίστησε το ΠΑΣΟΚ για τον ορισμό του ο βουλευτής Επικρατείας και Συνταγματολόγος
Γενικός εισηγητής στην Αναθεώρηση του Συντάγματος ο Παναγιώτης Δουδωνής
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Μάχη για την παραμονή στην εργασία και το δικαίωμα στη σύνταξη

Οι εργαζόμενοι του προγράμματος 55-67 διεκδικούν να συνεχίσουν να προσφέρουν στις υπηρεσίες του Δήμου Μυτιλήνης έως τη συνταξιοδότησή τους, επικαλούμενοι πάγιες και διαρκείς ανάγκες -Στο πλευρό τους ο Παναγιωτης Χριστόφας και συνδικαλιστικοί φορείς
Μάχη για την παραμονή στην εργασία και το δικαίωμα στη σύνταξη
ΧΩΡΙΑ

Διακοπή νερού σε χωριά της Μυτιλήνης την Πέμπτη 18 Ιουνίου

Λόγω προγραμματισμένων εργασιών της ΔΕΥΑΛ. Δείτε αναλυτικά σε ποιες περιοχές δεν θα έχει νερό
Διακοπή νερού σε χωριά της Μυτιλήνης την Πέμπτη 18 Ιουνίου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Πόλεμοι, εκεχειρίες και κίνημα ειρήνης στο επίκεντρο της εκπομπής «ΠΕΚ‑τες»

Παναγιώτης Κλαδίτης και Γιώργος Συκάς στο ρ/σ του «Ν» 99 fm
Πόλεμοι, εκεχειρίες και κίνημα ειρήνης στο επίκεντρο της εκπομπής «ΠΕΚ‑τες»