Επιτέλους, η Μυτιλήνη μιλά για την έμφυλη βία
Από τη Δημοτική Αρχή έως την εκπρόσωπο της Αστυνομίας και το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης το μήνυμα της παγκόσμιας ημέρας πέρασε στο γεμάτο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/11/2024
Σε κλίμα πραγματικής ευαισθητοποίησης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, η εκδήλωση του Δήμου Μυτιλήνης και της δημοτικής επιτροπής Ισότητας για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.
Στη συνδιοργάνωση συνέβαλε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Συμβουλευτικό Κέντρο ΚΕΘΙ, το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης και η «ΘΕΣΙΣ».
Σημαντικές ομιλίες, με κύρια συμβολική αυτή του Δημάρχου Μυτιλήνης, Παναγιώτη Χριστόφα για τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών και καλλιτεχνικά δρώμενα, με θέατρο και μουσική ανέδειξαν με ενσυναίσθηση τη σοβαρότητα του ζητήματος.
Από το 2023 έχουν καταγραφεί 13 γυναικοκτονίες στην Ελλάδα, ενώ περισσότερες από 35.000 κλήσεις για ενδοοικογενειακή βία έχουν καταγραφεί από την Ελληνική Αστυνομία.
Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Εριφύλη Χιωτέλλη, τόνισε την ανάγκη θεσμικής κατοχύρωσης του όρου «γυναικοκτονία» και την κινητοποίηση όλων για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας. Σημαντική ήταν η συμβολή στη συζήτηση της Μαρίας Σιδερή, μέλους της Επιτροπής Ισότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τις μορφές της έμφυλης βίας, με θέμα: «Βία κατά των γυναικών. Η ενδοοικογενειακή βία και η βία στις συντροφικές σχέσεις».
Το πρόγραμμα περιλάμβανε το μουσικοθεατρικό δρώμενο «Ζωή» από το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης.Η Φρανς Ματραζί από την ΥΑ με την επικεφαλής του γραφείου Λέσβου της ΥΑ, Reyhaneh Shakibaie έδωσαν τη διαπολιτισμική διάσταση της έμφυλης βίας.
Σημαντικά παραδείγματα μέσα από πραγματικά περιστατικά έδωσαν τόσο η Μελαχροινή Κέλμαλη, ψυχολόγος του Ξενώνα Γυναικών- θυμάτων βίας, η Δέσποινα Τηλεμάχου, ψχολόγος του Συμβουλευτικού Κέντρου Μυτιλήνης, ΚΕΘΙ, όσο και η Ιωάννα Σουσαμλή, προϊσταμένη του επιτελικού γραφείου αντιμετώπισης Ενδοικογενειακής βίας της αστυνομικής διεύθυνσης Λέσβου.
Οι δράσεις θα συνεχιστούν για 16 ημέρες, με κορυφαία τη φωταγώγηση του Δημοτικού Θεάτρου και του Παλαιού Δημαρχείου σε πορτοκαλί χρώμα. Η καμπάνια ολοκληρώνεται στις 10 Δεκεμβρίου, προωθώντας το μήνυμα για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις, όπου καμία γυναίκα δεν είναι μόνη.