Στο επίκεντρο οι εργασιακές διεκδικήσεις και οι πολιτικές εξελίξεις
Η εκπομπή «Τα Παιδία Παίζει» αναδεικνύει τις κινητοποιήσεις στη Λέσβο, τις φοιτητικές καταγγελίες, και τη διαγραφή Σαμαρά – Παρέμβαση της προέδρου της Ηλιακτίδας για καθυστερήσεις πληρωμών.
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/11/2024

Η εκπομπή «Τα Παιδία Παίζει» με τη Μαρία Χατζηγεωργίου και τον Θράσο Αβραάμ της Τετάρτης 20 Νοεμβρίου ασχολήθηκε με την απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στη Λέσβο αλλά και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις πολιτικές εξελίξεις σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ. Στην εκπομπή παρενέβη τηλεφωνικά και η πρόεδρος της Ηλιακτίδας Βασιλική Ανδρεαδέλλη.
Αναλυτικότερα, Μαρία Χατζηγεωργίου και Θράσος Αβραάμ ανέφεραν ότι παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η προσέλευση ήταν σημαντική, αποδεικνύοντας τη σοβαρότητα των ζητημάτων που απασχολούν τους εργαζόμενους.
Στις ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν, τέθηκαν επί τάπητος προβλήματα όπως η εργοδοτική αυθαιρεσία, οι ελλιπείς συνθήκες εργασίας, και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Σημαντική έμφαση δόθηκε στις περιπτώσεις επιστροφής δώρων από τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, κάτι που αναμένεται να οξυνθεί ενόψει των Χριστουγέννων. Παράλληλα, καταγγέλθηκαν περιστατικά που αφορούν εικονικές συμβάσεις μερικής απασχόλησης που στην πράξη κρύβουν πλήρη εργασία με απλήρωτες υπερωρίες, κυρίως σε ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού.
Σημαντικό παράδειγμα αποτέλεσε η άμεση καταβολή καθυστερημένων πληρωμών προς τους εργαζόμενους της ΜΚΟ «Ηλιαχτίδα», μετά από σχετική παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου. Οι ομιλητές υπογράμμισαν τη σημασία της δημοσιοποίησης εργασιακών αδικιών, τονίζοντας ότι η σιωπή συχνά ερμηνεύεται ως αδυναμία και οδηγεί σε απώλεια δικαιωμάτων.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσαν οι καταγγελίες των φοιτητών για τις άθλιες συνθήκες στις φοιτητικές εστίες. Αναφέρθηκαν σοβαρές ελλείψεις, όπως η απουσία πόσιμου νερού και προβλήματα με τις υποδομές πλυντηρίων, γεγονός που επιβαρύνει σημαντικά την καθημερινότητα των φοιτητών.
Στην πολιτική επικαιρότητα, οι εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία με τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά έχουν προκαλέσει έντονες συζητήσεις. Ο πρώην πρωθυπουργός, μιλώντας από το Πανεπιστήμιο Columbia, χαρακτήρισε την απόφαση προειλημμένη και αδικαιολόγητη. Η διαγραφή έφερε στην επιφάνεια τις εσωκομματικές διαφορές και δημιούργησε ερωτήματα για το αν θα ακολουθήσει δημιουργία νέου πολιτικού φορέα, κάτι που ο ίδιος απέφυγε να επιβεβαιώσει.Σύμφωνα με τον Θράσο Αβραάμ, οι διαφορές εντός της Νέας Δημοκρατίας αφορούν κυρίως ζητήματα στρατηγικής, όπως τα ελληνοτουρκικά και οι κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, με το κόμμα να ισορροπεί ανάμεσα σε αντικρουόμενες αντιλήψεις.
Παράλληλα στην εκπομπή «Τα Παιδία Παίζει» βρέθηκε στο επίκεντρο έντονης συζήτησης κατά τη διάρκεια ζωντανής παρέμβασης της προέδρου της Ηλιακτίδας, Βασιλικής Ανδρεαδέλλη. Η παρέμβαση έγινε με στόχο να διευκρινιστούν πληροφορίες σχετικά με τις καθυστερήσεις στις πληρωμές των εργαζομένων του οργανισμού και τον ρόλο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Η κ.Ανδρεαδέλλη παρενέβη τηλεφωνικά μετά από σχόλια των παρουσιαστών, Θράσου Αβραάμ και Μαρίας Χατζηγεωργίου, σχετικά με τη διαμαρτυρία των εργαζομένων και την καταβολή δεδουλευμένων. Στην έναρξη της παρέμβασής της σημειώθηκαν τεχνικές δυσκολίες, καθώς ο Θράσος Αβραάμ δεν μπορούσε να ακούσει απευθείας τη συνομιλία. Παρά τα τεχνικά εμπόδια, η πρόεδρος της Ηλιακτίδας ξεκαθάρισε ότι:
«Είναι γνωστό πως οι καθυστερήσεις στις πληρωμές οφείλονται στην καθυστέρηση εκταμίευσης πιστώσεων από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου».Η ίδια επεσήμανε ότι, παρά την πίεση, οι μισθοί καταβλήθηκαν με βάση τα διαθέσιμα κονδύλια, αλλά οι πόροι δεν επαρκούν πάντα για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες, όπως αυτές των τοπικών προμηθευτών.
Η κ. Ανδρεαδέλλη εξέφρασε την ανησυχία της για τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκε το ζήτημα, δηλώνοντας ότι:
«Δημιουργήθηκε η εντύπωση πως η Ηλιακτίδα δεν ήθελε να πληρώσει, κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».Από την πλευρά των παρουσιαστών, τονίστηκε ότι οι πληροφορίες που μεταδόθηκαν βασίστηκαν στις δηλώσεις του προέδρου του Εργατικού Κέντρου, ο οποίος, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, υπογράμμισε τις καθυστερήσεις στις πληρωμές.
Η πρόεδρος της Ηλιακτίδας παραδέχθηκε ότι η δημοσιοποίηση των προβλημάτων συνέβαλαν στην επίσπευση των διαδικασιών. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι οι οργανισμοί όπως η Ηλιακτίδα είναι εξαρτημένοι από κρατικές χρηματοδοτήσεις και δεν έχουν ιδίους πόρους:
«Δεν έχουμε ‘δέντρο που βγάζει ευρώ’. Είμαστε όμηροι των καθυστερήσεων των κρατικών πληρωμών».Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τους παρουσιαστές να αναγνωρίζουν τη σημασία της ζωντανής παρέμβασης για την αποσαφήνιση των γεγονότων, ενώ δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν την κάλυψη του θέματος με ρεπορτάζ.