× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα διεκδικούν οι εργαζόμενοι

Απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου στις 11 το πρωί στην Πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη από το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/11/2024

Αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα διεκδικούν οι εργαζόμενοι
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Με το σύνθημα «Λεφτά για μισθούς – παιδεία – υγεία. Έξω η Ελλάδα απ’ του πολέμου τα σφαγεία» η ανακοίνωση του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου δίνει το στίγμα της απεργίας της 20 Νοεμβρίου και της απεργιακής συγκέντρωσης που θα γίνει στις 11 το πρωί στην Πλατεία Σαπφούς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΕΚ αναφέρει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κυβέρνηση εφαρμόζει το δόγμα: να χάσουν οι εργαζόμενοι για να κερδίσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Η επίθεση του κεφαλαίου στα δικαιώματά μας συνεχίζεται. Εμείς συνεχώς είμαστε οι χαμένοι, ενώ ταυτόχρονα οι ιδιοκτήτες των επιχειρηματικών ομίλων συνεχώς είναι οι κερδισμένοι, αυτοί που πλουτίζουν από τη δουλειά μας, από την ακρίβεια, από τη γενοκτονία των λαών όπως του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για τον κατώτατο μισθό και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας όχι μόνο επιδιώκει να ακυρώσει τον ρόλο των συνδικάτων, αλλά να νομοθετήσει έναν μόνιμο κόφτη για τους μισθούς των εργαζομένων. Ένα αυτόματο μισθολογικό πλαφόν. Ο νέος τρόπος υπολογισμού του κατώτατου μισθού θα γίνεται με βάση τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των νόμων των μνημονίων που όλες οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν και εφάρμοσαν. Νόμοι που κατάργησαν τις ΣΣΕ και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις σε όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. Νόμοι που διαλύουν τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, το 8ωρο- 5ημερο, θέλουν να επιβάλουν το 6ημερο, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με 10ωρα έως και 13ωρα, την απλήρωτη εργασία μέχρι και 1,5 ώρα την ημέρα. Είναι νόμοι που έχουν νομιμ οποιήσει την ασυδοσία των εργοδοτών στην επιβολή εξαντλητικών ωραρίων, απλήρωτων υπερωριών, στην καθήλωση των κλαδικών μισθών.

Να θυμίσουμε ότι με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου το 2012 (συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και με τον ακροδεξιό Καρατζαφέρη) σε ένα βράδυ οι κατώτεροι μισθοί μειώθηκαν κατά 22% και 32% για τους νέους κάτω των 25 ετών, καταργώντας την υπογεγραμμένη Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ο μέσος μισθός κατέβηκε κατά 40% υπακούοντας στα καλέσματα του ΔΝΤ, της ΕΕ, των επιχειρηματικών ομίλων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών.

Το κριτήριο της ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας σημαίνει για τους εργαζόμενους φθηνά μεροκάματα και μισθοί που τελειώνουν πριν βγει το 15νθήμερο. Την ίδια στιγμή οι εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο Αθηνών συγκέντρωσαν πάνω από 22 δις ευρώ καθαρά κέρδη, τα δύο τελευταία χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ζούμε και δουλεύουμε σε μια απέραντη κοιλάδα των Τεμπών. Κέρδη βουτηγμένα στων εργατών το αίμα!

Ταυτόχρονα εμπορευματοποιούν ακόμα περισσότερο τη λειτουργία κρίσιμων τομέων όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η ενέργεια, το νερό, οι μεταφορές, η κοινωνική ασφάλιση, οι υποδομές και οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας για τις φυσικές καταστροφές. Ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειάς μας στους χώρους δουλειάς. Καθημερινά υπάρχει ένας νεκρός ή σοβαρά τραυματίας συνάδελφός μας!

Έξω η Ελλάδα από τα πολεμικά σφαγεία – λευτεριά στην Παλαιστίνη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δε δεχόμαστε οι βασικές και καθημερινές μας ανάγκες να θυσιάζονται για να δίνονται δισεκατομμύρια στους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, για πυραύλους, φρεγάτες, πολεμικά αεροπλάνα. Η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, οι αμερικαΝΑΤΟϊκές βάσεις στην Ελλάδα και η αποστολή ελληνικών δυνάμεων στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς γεννούν ανυπολόγιστους κινδύνους για τη χώρα και το λαό μας.

Δε δεχόμαστε να δίνονται εδώ και τόσους μήνες 500.000 ευρώ την ημέρα για τη φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα, χρήματα που αγγίζουν τον ετήσιο προϋπολογισμό ενός Νοσοκομείου, που φτάνουν για να φτιαχτούν δεκάδες νέα σχολεία, να προσληφθούν καθηγητές και δάσκαλοι. Δε δεχόμαστε να πληρώνουμε μέσω του κρατικού προϋπολογισμού 7 δις το χρόνο για τους ΝΑΤΟϊκούς σκοπούς και την εμπλοκή της Ελλάδας στους πολέμους, την ίδια στιγμή που δεν υπάρχουν μέτρα προστασίας της ζωής μας από τις φυσικές καταστροφές. Γι’ αυτό παλεύουμε για την απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τους οποίους όλοι μας πληρώνουμε με αιματηρές οικονομικές συνέπειες και με κινδύνους που γεννούν το ενδεχόμενο μιας νέας γενικευμένης καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης.

Στέλνουμε στο καλάθι των αχρήστων το νέο αντεργατικό τερατούργημα του υπουργείου εργασίας για τον κατώτερο μισθό και τις κλαδικές συμβάσεις.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και το μακελειό που συντελείται σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία.
  • Αυξήσεις στους μισθούς, ΣΣΕ, μέτρα υγείας και ασφάλειας.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
  • Δημόσια και δωρεάν υγεία και παιδεία με το απαραίτητο προσωπικό και τον  υλικοτεχνικό εξοπλισμό.
  • Να σταματήσουν τώρα οι πλειστηριασμοί λαϊκών κατοικιών.
  • Καμία δομή φυλακή στο νησί. Να μη λειτουργήσει η Βάστρια.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να σηκώνουν μόνοι τους το βάρος της κρίσης»

Άμεσες αποζημιώσεις, κάλυψη του χαμένου εισοδήματος και ενίσχυση των κτηνιατρικών υπηρεσιών ζητά η Ανεξάρτητη Γεωτεχνική Ενότητα Αιγαίου, εκφράζοντας τη συμπαράστασή της στους παραγωγούς της Λέσβου
«Οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να σηκώνουν μόνοι τους το βάρος της κρίσης»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τα προβλήματα των σχολείων της Μυτιλήνης στο τραπέζι του Υφυπουργού Παιδείας

Υπόμνημα παρέδωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων, Παναγιώτης Λύμπος – Αίτημα για ουσιαστική επαφή της πολιτικής ηγεσίας με την τοπική κοινωνία
Τα προβλήματα των σχολείων της Μυτιλήνης στο τραπέζι του Υφυπουργού Παιδείας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κίνηση Μνήμη και Δράση: Πολιτισμός χωρίς γη και ανθρώπους δεν γίνεται

Μήνυμα συμπαράστασης στους κτηνοτρόφους της Λέσβου και κάλεσμα στη συγκέντρωση της Κυριακής, στις 10:00, έξω από την Περιφέρεια, στην προκυμαία της Μυτιλήνης
Κίνηση Μνήμη και Δράση: Πολιτισμός χωρίς γη και ανθρώπους δεν γίνεται
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

ΑΣΕ: «Οι ανάγκες εκπαιδευτικών και μαθητών μπροστά» στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου

Κάλεσμα στήριξης των ψηφοδελτίων της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια – Αναλυτικά οι υποψηφιότητες για ΠΥΣΠΕ Λέσβου και ΑΠΥΣΠΕ Βορείου Αιγαίου
ΑΣΕ: «Οι ανάγκες εκπαιδευτικών και μαθητών μπροστά» στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Με 22 υποψηφίους η «Συλ‑Λογική Εκπαιδευτικών»

Η παράταξη συμμετέχει στις εκλογές αιρετών εκπροσώπων στα ΠΥΣΠΕ και ΑΠΥΣΠΕ Βορείου Αιγαίου, το Σάββατο 7 Νοεμβρίου
Με 22 υποψηφίους η «Συλ‑Λογική Εκπαιδευτικών»
ΕΡΓΑΣΙΑ

Η γυναικεία επιχειρηματικότητα της Λέσβου αποκτά πιο δυνατή φωνή

Το Επιμελητήριο Λέσβου συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση του ΕΕΔΕΓΕ με εκπρόσωπο τη Βάλια Μπαρμπατιώτη – Σχεδιάζονται συναντήσεις με γυναίκες επιχειρηματίες σε Λέσβο και Λήμνο για την καταγραφή προβλημάτων και προτάσεων
Η γυναικεία επιχειρηματικότητα της Λέσβου αποκτά πιο δυνατή φωνή
ΥΓΕΙΑ

Συλλαλητήριο για τη δημόσια υγεία στη Λέσβο

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο καλεί σε συγκέντρωση την Τρίτη 10 Νοεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Σαπφούς
Συλλαλητήριο για τη δημόσια υγεία στη Λέσβο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Από τον Μεσαίωνα στην Τεχνητή Νοημοσύνη με όχημα το σκάκι

Διήμερο σεμινάριο για ενήλικες στις 21 και 22 Νοεμβρίου στη Μυτιλήνη από το «Μικρό Ροκέ», με εισηγητή τον έμπειρο προπονητή Δημήτρη Μαυρέα
Από τον Μεσαίωνα στην Τεχνητή Νοημοσύνη με όχημα το σκάκι
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Από τη Γέρα στη Σλοβενία, ένα σχολείο γεμάτο εμπειρίες

Μαθητές και εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Γέρας ταξίδεψαν με το Erasmus+, γνώρισαν μια διαφορετική σχολική καθημερινότητα και ανακάλυψαν νέους τόπους μέσα από τη συνεργασία και το παιχνίδι.
Από τη Γέρα στη Σλοβενία, ένα σχολείο γεμάτο εμπειρίες
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ενδοοικογενειακή βία στη Λέσβο: Πόσα περιστατικά κρύβονται πίσω από τη σιωπή;

685 καταγεγραμμένα περιστατικά από το 2024, εκ των οποίων 158 το πρώτο εννεάμηνο του 2026-Η ψυχίατρος Νίκη Κούρτη μιλά στο «Ν» για τον φόβο της καταγγελίας και το ερώτημα αν η βία μειώνεται πραγματικά ή τα θύματα εξακολουθούν να σιωπούν;
Ενδοοικογενειακή βία στη Λέσβο: Πόσα περιστατικά κρύβονται πίσω από τη σιωπή;
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΓΕΙΑ

Η απώλεια ακοής απομονώνει σιωπηλά τους ανθρώπους

Ο Μάνος Ερωτοκριτάκης, MSc Ακουολόγος, μιλά στο «Ν» για τις επιπτώσεις της βαρηκοΐας, τα ταμπού που εμποδίζουν την αντιμετώπισή της και τη μέθοδο REM, που εξασφαλίζει ακριβέστερη ρύθμιση των ακουστικών βαρηκοΐας
Η απώλεια ακοής απομονώνει σιωπηλά τους ανθρώπους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στο 5ο ΓΕΛ Μυτιλήνης, ο εκφοβισμός βρίσκει… τοίχο!

Μαθητές και εκπαιδευτικοί γέμισαν τον «Τοίχο του Σεβασμού» με πολύχρωμα μηνύματα και φόρεσαν μπλε για ένα σχολείο χωρίς φόβο.
Στο 5ο ΓΕΛ Μυτιλήνης, ο εκφοβισμός βρίσκει… τοίχο!