«50 ενεργά πολεμικά μέτωπα σε όλο τον πλανήτη»
Την Τετάρτη στις 6.30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Πολιτιστικό Κέντρο Μυτιλήνης από την Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου η οποία καλεί όλους τους πολίτες να συμμετέχουν
Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 13/11/2024

«Η διεθνής και η τοπική δράση για την ειρήνη είναι πιο αναγκαία από ποτέ», ανέφερε σε συνέντευξή του στο ΝΗΣΙ ο Παναγιώτης Κλαδίτης Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου , υπογραμμίζοντας τη σημασία των τοπικών πρωτοβουλιών που συνδέονται με τις παγκόσμιες εξελίξεις. Ειδικότερα, ο κ. Κλαδίτης αναφέρθηκε στις προετοιμασίες για το 20ο Συνέδριο της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 23 και 24 Νοεμβρίου.
Στο πλαίσιο αυτών των προετοιμασιών, προγραμματίζεται και μια σημαντική σύσκεψη στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μυτιλήνης την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου στις 6.30 το απόγευμα, η οποία έχει ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για τις εξελίξεις γύρω από τα ζητήματα ειρήνης και ύφεσης. Ο Παναγιώτης Κλαδίτης, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου, τόνισε τη σημασία της συμμετοχής όλων στις διεργασίες για έναν κόσμο με λιγότερους πολέμους και περισσότερη συνεργασία.
Η σύσκεψη αυτή, που θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μυτιλήνης, αποσκοπεί να φέρει κοντά ανθρώπους από διάφορες κοινωνικές ομάδες – νέους, εργαζόμενους, ανέργους – και να τους ευαισθητοποιήσει σχετικά με τις σύγχρονες προκλήσεις της ειρήνης. Όπως τόνισε ο κ. Κλαδίτης, «ο πόλεμος μας χτυπά την πόρτα» και αποτελεί θέμα που πρέπει να απασχολεί τους πολίτες σε καθημερινή βάση. Εξήγησε πως η Ελλάδα, ως χώρα που συμμετέχει έμμεσα ή άμεσα σε στρατιωτικές ενέργειες, επηρεάζεται άμεσα από τις συγκρούσεις, είτε με τη συμμετοχή σε διεθνείς στρατιωτικές αποστολές είτε με την παροχή υλικοτεχνικής υποστήριξης.
Στο επικείμενο συνέδριο της ΕΕΔΥΕ θα εξεταστούν τρόποι ενίσχυσης του αντιπολεμικού κινήματος και θα συζητηθεί η εμπλοκή της Ελλάδας στους διεθνείς στρατιωτικούς σχεδιασμούς, οι οποίοι φέρνουν κινδύνους για τη χώρα και τον λαό της. Ο κ. Κλαδίτης υπογράμμισε ότι η δύναμη για αλλαγή βρίσκεται στον κόσμο και τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα μαζικό κίνημα που θα προωθήσει τη σταθερότητα και την ειρήνη. Στόχος είναι να στείλουν από κοινού ένα μήνυμα αλληλεγγύης σε λαούς που υποφέρουν από διαρκείς συρράξεις και καταπίεση, όπως ο λαός της Παλαιστίνης, αλλά και χώρες όπως η Κούβα, που υφίστανται τις συνέπειες διεθνών οικονομικών πιέσεων.
Ο κ. Κλαδίτης αναφέρθηκε επίσης στο ευρύτερο πλαίσιο της παγκόσμιας αστάθειας, κάνοντας λόγο για τα πολυάριθμα πολεμικά μέτωπα σε όλο τον κόσμο, περίπου 50 ενεργά μέτωπα όπως είπε και την αβεβαιότητα που φέρνει η αλλαγή ηγεσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία θα μπορούσε να επηρεάσει τα διεθνή γεγονότα.
Το μήνυμα της συνέντευξης είναι σαφές: η ειρήνη απαιτεί συλλογική προσπάθεια και συμμετοχή, καθώς αποτελεί κοινό αγαθό που, αν δεν προστατευθεί, επηρεάζει τις ζωές όλων μας.