× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ζητούνται πόροι για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στα νησιά

Το πρόβλημα της έλλειψη νερού στη νησιωτική Ελλάδα ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα με τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανο Γκίκα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/11/2024

Ζητούνται πόροι για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στα νησιά
' χρόνος ανάγνωσης

Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα είχε σήμερα Τρίτη 5 Νοεμβρίου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας.  Βασικό θέμα συζήτησης ήταν η λειψυδρία στα νησιά και η διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες ύδρευσης – άρδευσης, αναφέρει δελτίο τύπου που εξέδωσε ο κ. Γκίκας. Επίσης συζητήθηκαν η πρόσκληση που εξέδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξη για ένταξη στο πρόγραμμα νέων αγροτών και η επικείμενη πρόσκληση που αφορά την αγροτική οδοποιία.


Στη δήλωση που έκανε μετά την συνάντηση ο κ. Γκίκας τόνισε:  «Είχα μία ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα.
Έθεσα πρωτίστως το θέμα της λειψυδρίας στα νησιά και την αναγκαιότητα άμεσων παρεμβάσεων προκειμένου να λυθεί και το ζήτημα της άδρευσης.
Στο πλαίσιο αυτό ζήτησα να εξεταστεί η δυνατότητα χρηματοδότησης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, της προμήθειας και εγκατάστασης μονάδων αφαλάτωσης, υφάλμυρου ή/και θαλασσινού νερού, για τα νησιά, για αρδευτικούς σκοπούς.
Επίσης ανέφερα στον κ. Τσιάρα, την σημασία του νέου προγράμματος ενίσχυσης νέων αγροτών που ανέρχεται στις 44.000 ευρώ για κατοίκους μικρών νησιών με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους. Μάλιστα το 70% του ποσού της στήριξης θα καταβληθεί με την ένταξη του παραγωγού στο μέτρο και το υπόλοιπο 30% με την πιστοποίηση της ορθής ολοκλήρωσης του επιχειρηματικού σχεδίου. Αποτελεί πράγματι ένα ουσιαστικό μέτρο με αναπτυξιακό πρόσημο.
Υπογράμμισα επίσης ότι η αναμενόμενη πρόσκληση για την αγροτική οδοποιΐα των Δήμων θα βοηθήσει σημαντικά στην προσβασιμότητα αγροτεμαχίων που σε κάποια νησιά έχουν εγκαταλειφτεί και που υπάρχει η πρόθεση να αξιοποιηθούν.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα συνολικά θα φθάσει στα 65 εκατ. ευρώ  και στο πλαίσιο αυτό, ενθαρρύνω τους νησιωτικούς Δήμους να υποβάλλουν αιτήσεις χρηματοδότησης.
Ευχαριστώ τον κ. Υπουργό για την θετική στάση του στα ζητήματα που του έθεσα.»

Από την δήλωση του κ. Γκίκα είναι φανερό πως δεν προέκυψε κάποια πρόσθετη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας στα νησιά.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κλέψε... την επιδότηση του παππού και μίλα για εξυγίανση

Νέα τακτική εγκαινιάζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας. Έρχεται μεγάλη ανατροπή στις πληρωμές των αγροτικών επιδοτήσεων.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Επενδύσεις ύψους 3 δις απαιτούνται για την ακτοπλοΐα

Ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ Διονύσης Θεοδωράτος, στην ομιλία του στο 3ο συνέδριο Reimagine Tourism υπογράμμισε επίσης ότι η ελληνική ακτοπλοΐα λειτουργεί υπό το υψηλότερο επίπεδο ΦΠΑ στην Ευρώπη
ΕΛΛΑΔΑ

Δυσαρέσκεια Τσιάρα για Χατζηδάκη

Ενδοκυβερνητικές κόντρες με φόντο τα σκάνδαλα του ΟΠΕΚΕΠΕ και τις αγροτικές κινητοποιήσεις
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Απογοητευτικά στοιχεία για τον τζίρο του λιανεμπορίου στο βόρειο Αιγαίο

Οι επιχειρήσεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης είδαν αξιόλογη αύξηση του κύκλου εργασιών τους
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχονται τα αγροτικά μπλόκα σε όλη την Ελλάδα

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα ως τις 5 Δεκεμβρίου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Η Λέσβος μπορεί να γίνει τόπος βιωματικής μάθησης»

Σε εξέλιξη η τριήμερη δράση που αναδεικνύει το νησί ως προορισμό εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος
ΑΓΡΟΤΕΣ

Όλο και λιγότερο το ελαιόλαδο που φτάνει στο πιάτο μας

Παρά την αύξηση των αγορών, η κατανάλωση μειώθηκε δείχνει έρευνα που έγινε στην Ισπανία
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ο αγροτικός κόσμος σε αναβρασμό για τις επιδοτήσεις

Αλλά ο Τσιάρας σε ένα παράλληλο σύμπαν βλέπει «ομαλοποίηση» των πληρωμών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Η πορεία πιστοποίησης των θησαυρών του Βορείου Αιγαίου

Πέντε εμβληματικά προϊόντα του νησιωτικού χώρου σε διαδικασία πιστοποίησης ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σενάρια πολιτικών ανατροπών με αφορμή τη νέα δικογραφία ΟΠΕΚΕΠΕ

Αναφορές σε μίζες και άμεση εμπλοκή υπουργών δημιουργούν κλίμα αποσταθεροποίησης λίγο πριν το Συνέδριο της ΝΔ.
ΕΛΛΑΔΑ

Θα καταβληθούν 2,75 δις ευρώ ως τις 28 Νοεμβρίου

Δείτε εδώ τον «χάρτη» πληρωμών από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ σε 5,54 εκατομμύρια δικαιούχους