× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Έρχονται νέα προγράμματα τύπου «Εξοικονομώ»

Με χρηματοδότηση 500 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης η στήριξη για εγκατάσταση αντλιών θερμότητας και η δημιουργία μονάδων αποθήκευσης ενέργειας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/11/2024

Έρχονται νέα προγράμματα τύπου «Εξοικονομώ»
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Νέα προγράμματα τύπου «Εξοικονομώ» και εγκατάστασης αντλιών θερμότητας και αποθήκευσης ενέργειας συνολικού ύψους περί των 500 εκατομμυρίων ευρώ με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης προκηρύσσονται το αμέσως επόμενο διάστημα ανακοίνωσε η Υφυπουργός Περɩβάλλοντος καɩ Ενέργεɩας, Αλεξάνδρα Σδούκου, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Green Deal Greece 2024».

«Αυτή τη στιγμή ως υπουργείο σπεύδουμε για να βγάλουμε στον αέρα τα προγράμματα ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ, που έχουμε σε εκκρεμότητα και χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Προγράμματα «Εξοικονομώ» για κατοικίες, για επιχειρήσεις, σχολικά κτίρια νηπιαγωγεία, παιδικοί σταθμοί, πρόγραμμα αντικατάστασης με αντλίες θερμότητας, και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες σε επιχειρήσεις», είπε η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τονίζοντας την καταλυτική συμβολή του ΤΕΕ στην υλοποίηση και την πρόοδο των προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας και κτιριακών ανακαινίσεων και την άμεση ανταπόκριση του προέδρου του ΤΕΕ, ώστε να δίνονται αποτελεσματικές λύσεις η κυρία Σδούκου ζήτησε τη συνεργασία του ΤΕΕ και τον μηχανικών και για την υλοποίηση και των νέων προγραμμάτων. Απευθυνόμενη προς τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό και το ακροατήριο των μηχανικών του συνεδρίου «GreenDealGreece 2024», η Υφυπουργός Ενέργειας είπε χαρακτηριστικά ότι: «και εδώ σίγουρα θα χρειαστεί η δυτική σας συνεργασία, ώστε να μπορέσουμε να χουμε υψηλότερους στόχους ενεργειακής αποδοτικότητας μ έναν κατάλληλο συνδυασμό πολιτικών ενεργειακής αποδοτικότητας».

Ως πολύ σημαντική για την ενεργειακή αναβάθμιση στον κτιριακό τομέα επισήμανε η κυρία Σδούκου τη νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε στη Βουλή, η οποία προβλέπει ένα καινούργιο εργαλείο, αυτό των συστάδων κτιρίων, ώστε όπως είπε «να έχουμε clusters κτιρίων, μια συστάδα νοσοκομείων, μια συστάδα πανεπιστημίων, μια συστάδα σχολείων ή ότι άλλο και όλα μαζί ως συστάδα να είμαστε σε θέση να τα προκηρύξουμε, χρησιμοποιώντας το εργαλείο των συμβάσεων ενεργειακής απόδοσης, τα escos και δίνοντας τα κατάλληλα κίνητρα να δημιουργήσουμε οικονομίες κλίμακας μεγαλύτερες και χαμηλότερο κόστος στις ενεργειακές ανακαινίσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την πρόοδο που έχει ήδη επιτευχθεί, αλλά και το «δύσκολο» μονοπάτι που ακολουθεί τα επόμενα χρόνια σε ό,τι αφορά τον μεγάλο στόχο της ενεργειακής μετάβασης περιέγραψε επίσης η Υφυπουργός Περιβάλλοντος καɩ Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Green Deal Greece 2024». Τονίζοντας ότι η χώρα μας έχει κάνει μεγάλα βήματα στα ζητήματα της ενέργειας και της μετάβασης, ξεπερνώντας σε πολλές περιπτώσεις τους φιλόδοξους στόχους. Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε ένα βαρύ και δύσκολο μονοπάτι να ανέβουμε». Την ίδια στιγμή, εξήγησε ότι βρισκόμαστε λίγο πριν την κατάθεση του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, το οποίο «είναι μια κοινωνική συμφωνία, μια δέσμευση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού που έχει έντονο κοινωνικό πρόσημο». «Η πρόσβαση σε καθαρή, επαρκή και φθηνή ενέργεια είναι θεμελιώδης για την κοινωνική ευημερία» σχολίασε, χαρακτηριστικά.

Πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία 5 δισ. ευρώ, συν 1,25 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.

Σχετικά με το τι θα κάνουμε από το 2025 έως το 2030, όπως ανέλυσε η Υφυπουργός, στόχος είναι να διατηρήσουμε τον υψηλό ρυθμό διείσδυσης των ΑΠΕ, φθάνοντας στο 95% σε 10 χρόνια από σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, η Αλεξάνδρα Σδούκου έκανε λόγο για διπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος των ΑΠΕ σε σχέση με σήμερα, για ενίσχυση της αποθήκευσης ενέργειας (6 Giga έως το 2030), για επιτάχυνση στα υπεράκτια αιολικά πάρκα, για εισαγωγή νέων τεχνολογιών, καθώς και για την ολοκλήρωση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων με την ηπειρωτική και νησιωτική χώρα, καθώς μόνο από τη σύνδεση με την Κρήτη μπορούν να εξοικονομηθούν 350 εκατ. ευρώ.

Ειδική μνεία έκανε και στον κτηριακό τομέα, ο οποίος εκπροσωπεί το 7,3% των καθαρών εκπομπών. «Πρέπει να γίνει πολλή δουλειά, επιβάλλεται ταχύτερη δράση για απανθρακοποίηση» τόνισε η Αλεξάνδρα Σδούκου, παραπέμποντας στην κακή κατάσταση του αποθέματος της χώρας.

«Πώς θα υλοποιηθούν όλα αυτά, με ποιους πόρους και υπό ποιες συνθήκες» διερωτήθηκε στη συνέχεια. Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε ένα ΕΣΠΑ, σήμερα έχει προστεθεί το Ταμείο Ανάκαμψης, το Repower EU, το Ταμείο Απανθρακοποίησης για τα νησιά, το Ταμείο Εκσυγχρονισμού, ενώ από το 2026 θα έχουμε και το Social Climate Fund για τους ενεργειακά ευάλωτους. Όλα αυτά σημαίνουν, όπως διευκρίνισε, ότι θα έχουμε πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία 5 δισ. ευρώ, στα οποία θα πρέπει να προστεθεί και το 1,25 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. «Αντιλαμβάνεστε τις δυσκολίες και στον σχεδιασμό και στην απορρόφηση», σχολίασε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν παρέλειψε, πάντως, να υπενθυμίσει ότι οι πόροι που έχουν διατεθεί μέχρι στιγμής φθάνουν τα 2 δισ. ευρώ. «Ξοδεύουμε πολλά λεφτά για λίγους ωφελούμενους. Οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι. Χρειάζεται αποδοτικότερος σχεδιασμός των προγραμμάτων», σημείωσε με νόημα.

Όσον αφορά την τρέχουσα συγκυρία, σημείωσε ότι οι καταστροφές στην Ισπανία αποδεικνύουν το κόστος της κλιματικής αλλαγής. «Πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα σε ό,τι αφορά το GreenDeal» συμπλήρωσε η Αλεξάνδρα Σδούκου, προτού αναφερθεί και στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων θα έχει επιπτώσεις στην πράσινη μετάβαση. Σ’ αυτό το σημείο υπενθύμισε την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία των Παρισίων.

Τέλος, για την Ευρώπη και τη νέα Κομισιόν, η Υφυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές ως προς τη βιώσιμη βιομηχανία, αλλά προσβλέπουμε σε «μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή των εξαγγελιών». «Δεν αρκεί να διαπιστώνουμε τα προβλήματα, αλλά πρέπει να προχωρούμε σε γενναία και καινοτόμα μέτρα» ήταν το μήνυμα της Αλεξάνδρας Σδούκου.

[ΠΗΓΗ]

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αντωνέλλη: «Ζήτησαν την αποπομπή μου για να μου φορτώσουν όλη την κρατική ανεπάρκεια»

Η Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου απαντά στην κριτική για τη διαχείριση του αφθώδους πυρετού, καταγγέλλει κυβερνητικές καθυστερήσεις και ζητά κρατική χρηματοδότηση για την ανασύσταση των κοπαδιών της Λέσβου
Αντωνέλλη: «Ζήτησαν την αποπομπή μου για να μου φορτώσουν όλη την κρατική ανεπάρκεια»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Από την κρίση στην ανασυγκρότηση της λεσβιακής κτηνοτροφίας

Οι προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση των εκτροφών αναλύθηκαν το βράδυ της Τετάρτης 22 Ιουλίου στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής
Από την κρίση στην ανασυγκρότηση της λεσβιακής κτηνοτροφίας
ΚΟΣΜΟΣ

Στα 96 δολάρια το πετρέλαιο τύπου Brent

Νέα άνοδος στις τιμές του πετρελαίου, καθώς κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν και εντείνονται οι φόβοι για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας
Στα 96 δολάρια το πετρέλαιο τύπου Brent
ΑΓΡΟΤΕΣ

Τα αρώματα του λεσβιακού ελαιολάδου συναντούν το Απολιθωμένο Δάσος

Γευσιγνωσία εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Άντισσας την Τετάρτη 29 Ιουλίου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Σίγρι
Τα αρώματα του λεσβιακού ελαιολάδου συναντούν το Απολιθωμένο Δάσος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Χάθηκε» η άφιξη του κρουαζιερόπλοιου Allura στη Μυτιλήνη

Ο καπετάνιος ακύρωσε την αποβίβαση περίπου 1.070 επιβατών λόγω του κυματισμού και της μεταφοράς τους με λάντζες -Ο τουριστικός πράκτορας Ηλίας Πίκουλος επαναφέρει το αίτημα για εξωτερικό ντόκο, κάνοντας λόγο για σοβαρό πλήγμα στην τοπική αγορά
«Χάθηκε» η άφιξη του κρουαζιερόπλοιου Allura στη Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βασίλης Δελησταμάτης: «Η βιοασφάλεια σώζει κοπάδια και ζωές»

Ο κτηνίατρος προειδοποίησε ότι οι επιζωοτίες θα συνεχίσουν να απειλούν τη Λέσβο και τον Έβρο, ζήτησε μόνιμη στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών και υπογράμμισε ότι η αυστηρή τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας μπορεί να αποτρέψει την εξάπλωση της νόσου
Βασίλης Δελησταμάτης: «Η βιοασφάλεια σώζει κοπάδια και ζωές»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Οι παρεμβάσεις του καθηγητή Γιώργου Βαλιάκου για τον αφθώδη

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υποστήριξε ότι η αντιμετώπιση του αφθώδους πυρετού απαιτεί άμεσες αποφάσεις, μαζικούς ελέγχους μέσα σε λίγες εβδομάδες και, όπου χρειάζεται, στοχευμένο εμβολιασμό
Οι παρεμβάσεις του καθηγητή Γιώργου Βαλιάκου για τον αφθώδη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Γιώργος Αρσένος: Η κτηνοτροφία της Λέσβου χρειάζεται σχέδιο όχι αδιέξοδα

Ο καθηγητής του ΑΠΘ παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την ανασύσταση της λεσβιακής κτηνοτροφίας
Γιώργος Αρσένος: Η κτηνοτροφία της Λέσβου χρειάζεται σχέδιο όχι αδιέξοδα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Ο αφθώδης πυρετός εξελίσσεται σε ενδημική νόσος στη Λέσβο

Η τρίωρη συζήτηση στην Καλλονή ανέδειξε τις ευθύνες της Πολιτείας, την ανάγκη στελέχωσης των κτηνιατρικών υπηρεσιών και την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τη διάσωση της κτηνοτροφίας της Λέσβου
Ο αφθώδης πυρετός εξελίσσεται σε ενδημική νόσος στη Λέσβο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Με το σταγονόμετρο η χρηματοδότηση της Περιφέρειας για τον αφθώδη πυρετό

Ένα πρόσθετο κονδύλι 500.000 ευρώ ενέκρινε το Υπουργείο Εσωτερικών, με την συνολική χρηματοδότηση να φθάνει στα 1.500.000 ευρώ την ώρα που οι δαπάνες ξεπερνούν τα 5.000.000 ευρώ
Με το σταγονόμετρο η χρηματοδότηση της Περιφέρειας για τον αφθώδη πυρετό
ΑΤΖΕΝΤΑ

Οι λεσβιακές χάχλες πρωταγωνιστούν στη γευσιγνωσία του Σιγρίου

Ο Συνεταιρισμός Γυναικών Μεσοτόπου παρουσιάζει την Παρασκευή 24 Ιουλίου στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους ένα από τα πιο χαρακτηριστικά προϊόντα της τοπικής κουζίνας
Οι λεσβιακές χάχλες πρωταγωνιστούν στη γευσιγνωσία του Σιγρίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Οι «ατασθαλίες» δεν δικαιολογούν το πάγωμα των αποζημιώσεων

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οφείλει να πληρώσει άμεσα τους κτηνοτρόφους της Λέσβου που έχασαν τα κοπάδια και το εισόδημά τους
Οι «ατασθαλίες» δεν δικαιολογούν το πάγωμα των αποζημιώσεων