× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Επιδόματα για λίγους φέρνει η νέα χρονιά

Αλλάζει το πλαίσιο χορήγησης των ενισχύσεων με την εφαρμογή του Κεντρικού Μητρώου Επιδομάτων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/10/2024

Επιδόματα για λίγους φέρνει η νέα χρονιά
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Με συγκεκριμένα περιουσιακά κριτήρια θα καταβάλλονται τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, επίδομα παιδιού, στέγασης και Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από τις αρχές του 2025.

Αλλαγή σκηνικού στην πολιτική για τα επιδόματα της χώρας καθώς εκτός από τη θέσπιση περισσότερων κριτηρίων για την χορήγηση των διαφόρων οικονομικών ενισχύσεων δρομολογείται και η δημιουργία «εθνικού μητρώου δικαιούχων κοινωνικών επιδομάτων» στο οποίο θα εγγράφονται όλοι οι δικαιούχοι των κοινωνικών επιδομάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με συγκεκριμένα περιουσιακά κριτήρια θα καταβάλλονται τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, επίδομα παιδιού, στέγασης και Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από τις αρχές του 2025.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews εξετάζεται η αξία της ακίνητης περιουσίας θα προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Αν ληφθεί υπ’ όψιν το όριο που ισχύει στο επίδομα στέγασης και στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα τότε και στο επίδομα παιδιού η αξία της ακίνητης περιουσίας μπορεί να προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Για την κινητή περιουσία, θα μπουν όριο καταθέσεων και ειδικό τεκμήριο (αντικειμενική δαπάνη) για κινητά περιουσιακά στοιχεία, όπως Ι.Χ. και μοτοσικλέτες, ή ακόμη και για σκάφη αναψυχής (π.χ. μικρά φουσκωτά σκάφη).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις καταθέσεις το όριο θα μπει ανάλογα με τα τέκνα, ενώ για τα Ι.Χ. θα μπει τεκμήριο αντικειμενικής δαπάνης ανάλογα με το μέγεθος της οικογένειας.
Ο στόχος των περιουσιακών κριτηρίων που αποφάσισε να θεσπίσει η κυβέρνηση είναι να μπει «κόφτης» σε δικαιούχους που δεν δηλώνουν όλα τους τα εισοδήματα για να παίρνουν επιδόματα, αλλά ταυτόχρονα διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία και καταθέσεις.

Ωστόσο δεν θα προσµετράται στα εισοδηματικά όρια το ποσοστό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία (20% σε Επίδομα Παιδιού και Στέγασης και 30% στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα), ώστε να υπάρχει κίνητρο προς εργασία

Αναλυτικότερα:

  •     Αυξάνεται περαιτέρω το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από 216 ευρώ και 54 ευρώ, σε 250 ευρώ και 75 ευρώ για κάθε παιδί και αυξάνονται αναλόγως τα εισοδηματικά όρια, αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης, κινητής περιουσίας και καταθέσεων. Είχε προηγηθεί ήδη το Δεκέμβριο του 2023 αύξηση του ΕΕΕ από 200 € σε 216 € (αύξηση 8%).    Σήμερα το δηλούμενο εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 5.832 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού.
  •     Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.
  •     Αυξάνεται το επίδομα στέγασης από τα 70 ευρώ, σε 125 ευρώ και 75 ευρώ, αναλόγως της εισοδηματικής κλίμακας, πλέον αύξησης 30% για κάθε τέκνο, αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης περιουσίας και καταθέσεων, ενώ εισάγεται και κριτήριο κινητής περιουσίας.

    Τα κριτήρια σήμερα είναι εισοδηματικά, περιουσιακά και διαμονής. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ.    Ενοποιείται η δεύτερη και τρίτη εισοδηματική κλίμακα του επιδόματος παιδιού σε μία, και έτσι αυξάνεται το επίδομα παιδιού της τρίτης εισοδηματικής κλίμακας από τα 28 ευρώ ανά τέκνο σε 45 ανά τέκνο και 90 ευρώ για τρίτο παιδί και επόμενα. Αυξάνεται η πρώτη κλίμακα όσο είναι και η νέα κλίμακα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε 75 ευρώ και περεταίρω σε 150 ευρώ και τρίτο παιδί και επόμενο.

Επιδόματα: Τι αφορά το μητρώο

«Θα κάνουμε ένα κεντρικό μητρώο επιδομάτων όπως είναι στη Μεγάλη Βρετανία προκειμένου να υπάρχει μία εποπτεία συνολική για τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, για τα επιδόματα του υπουργείου Εργασίας και για τα επιδόματα σαν και αυτά που συζητούσαμε πριν το επίδομα θέρμανσης και να δούμε ποιος παίρνει τι και γιατί το παίρνει. Επομένως όταν δεις τα επιδόματα στη ολότητά τους και έχεις τη συνολική εικόνα μπορείς να βγάλεις και ασφαλέστερα συμπεράσματα και να έχεις τελικά μία πιο δίκαια πιο στοχευμένη πολιτική», είπε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών.
Για την χορήγηση των βασικών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ, δρομολογείται η θέσπιση περιουσιακών κριτηρίων, ώστε να βγαίνουν εκτός λίστας όσοι εμφανίζουν χαμηλά εισοδήματα, αλλά έχουν ακίνητη περιουσία, οχήματα μεγάλης αξίας ή καταθέσεις.
Στο επίδομα τέκνων το 20% του εισοδήματος από μισθό δεν θα λαμβάνεται υπόψη ώστε οι μισθωτοί που θα λαμβάνουν αύξηση να μην χάνουν μέρος του επιδόματος. Στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αναθεωρούνται τα κριτήρια ακίνητης και κινητής περιουσίας.

[ΠΗΓΗ]

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Λουκέτα στο λαθραίο αλκοόλ

Θετικό βήμα οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ σε όλη τη χώρα, όμως μένει να αποδειχθεί αν αποτελούν σταθερή πολιτική ή μια πρόσκαιρη εκστρατεία
Λουκέτα στο λαθραίο αλκοόλ
ΚΟΣΜΟΣ

Πληθωρισμό στο 3% για το 2026 βλέπει η ΕΚΤ

Το αυξημένο ενεργειακό κόστος ως αποτέλεσμα των πολέμων σε Ουκρανία και Ιράν οδηγεί προς τα πάνω τις τιμές
Πληθωρισμό στο 3% για το 2026 βλέπει η ΕΚΤ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Χρειάστηκαν ημέρες για να γίνει το αυτονόητο, λέει ο Παλλεσβιακός Φορέας

«Επιτέλους… ξύπνησαν» για τη μεταφορά τυροκομικών προϊόντων της Λέσβου
Χρειάστηκαν ημέρες για να γίνει το αυτονόητο, λέει ο Παλλεσβιακός Φορέας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κανένα θετικό κρούσμα αφθώδους πυρετού στους νέους ελέγχους στη Λέσβο

Αρνητικά όλα τα δείγματα που εξετάστηκαν τη Δευτέρα 17 Αυγούστου
Κανένα θετικό κρούσμα αφθώδους πυρετού στους νέους ελέγχους στη Λέσβο
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στις αποσκευές των επισκεπτών ξανά τα λεσβιακά τυριά

Επιτρέπεται η μεταφορά εκτός νησιού προϊόντων που έχουν ωριμάσει για περισσότερους από δύο μήνες – Ικανοποίηση από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
Στις αποσκευές των επισκεπτών ξανά τα λεσβιακά τυριά
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Χάθηκαν 8.000 τόνοι γάλακτος στη Λέσβο

Δραματική μείωση της παραγωγής πρόβειου και γίδινου γάλακτος στο τετράμηνο Μαρτίου – Ιουνίου. Εκατοντάδες κτηνοτρόφοι έπαψαν να παραδίδουν γάλα
Χάθηκαν 8.000 τόνοι γάλακτος στη Λέσβο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Δύο ταχύτητες στην επιβατική κίνηση του αεροδρομίου Μυτιλήνης

Αυξάνονται οι ταξιδιώτες στις γραμμές εσωτερικού, ενώ οι διεθνείς πτήσεις καταγράφουν μικρή κάμψη
Δύο ταχύτητες στην επιβατική κίνηση του αεροδρομίου Μυτιλήνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Σε έξαρση ο αφθώδης πυρετός στη Λέσβο

Αλλά οι κτηνιατρικές αρχές της χώρας βρίσκονται σε θερινή ραστώνη
Σε έξαρση ο αφθώδης πυρετός στη Λέσβο
ΑΓΡΟΤΕΣ

«No name» απογραφή κτηνοτροφίας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Στη Λέσβο καταγράφει 3.788 εκμεταλλεύσεις και 502.406 αιγοπρόβατα
«No name» απογραφή κτηνοτροφίας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ψίχουλα για αποζημιώσεις στους αγροκτηνοτρόφους της Λέσβου

Δείτε εδώ τα ποσά που καταβλήθηκαν από τον ΕΛΓΑ σε παραγωγούς του Βορείου Αιγαίου
Ψίχουλα για αποζημιώσεις στους αγροκτηνοτρόφους της Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στη δημοσιότητα οι πληρωμές των αγροτικών επιδοτήσεων του 2025

Μέσω του Transpay μπορούν να δουν όλοι τις ατομικές πληρωμές αγροτικών επιδοτήσεων που πραγματοποιήθηκαν
Στη δημοσιότητα οι πληρωμές των αγροτικών επιδοτήσεων του 2025
ΕΛΛΑΔΑ

Πλεονάσματα δισεκατομμυρίων, αλλά άδεια ταμεία για μισθούς, συντάξεις και προσλήψεις

Το πρωτογενές πλεόνασμα έφθασε τα 5,7 δισ. ευρώ στο επτάμηνο, την ώρα που παραμένουν καθηλωμένες οι αποδοχές στο Δημόσιο και κρίσιμες υπηρεσίες λειτουργούν με μεγάλες ελλείψεις προσωπικού
Πλεονάσματα δισεκατομμυρίων, αλλά άδεια ταμεία για μισθούς, συντάξεις και προσλήψεις