Λέσβος: Η αγωνία του ελαιοπαραγωγού αναμένοντας την βροχή
Έξι μήνες χωρίς βροχή, με φύλλα καρβουνιασμένα και τον καρπό σταφιδιασμένο
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 6/10/2024

Έξι μήνες χωρίς βροχή η Λέσβος, έξι μήνες που τα 11 εκατομμύρια ελαιόδεντρα του νησιού κατάφεραν να επιβιώσουν από τους παρατεταμένους καύσωνες, με μπόλικο καρπό πάνω στα κλαδιά τους. Τις πρώτες μέρες του Οκτώβρη τα δέντρα δείχνουν εξαιρετικά ταλαιπωρημένα ακόμη κι αν είναι καλά καλλιεργημένα και δέχονταν σημαντικές φροντίδες και λίπανση.
Ο καρπός στις περιπτώσεις που είχε αναπτυχθεί τους προηγούμενους μήνες έχει ζαρώσει και έχει γίνει σαν σταφίδα. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που μέχρι τώρα οι προσβολές από τον δάκο είναι πολύ λίγες.
Στα πιο ξερικά τμήματα του ελαιώνα (ορεινά, πλαγιές με μεγάλη κλίση) υπάρχει μεγάλο πρόβλημα μικροκαρπίας κι είναι ζήτημα ημερών να ξεκινήσει η καρπόπτωση. Τα φύλλα των λιόδεντρων έχουν γυρίσει, όπως λένε οι ελαιοπαραγωγοί του νησιού έχουν «καρβουνιαστεί». Η παρατεταμένη ανομβρία έχει οδηγήσει στην μικρή ανάπτυξη νέας βλάστησης στα λιόδεντρα. Στοιχείο που δείχνει πως η επόμενη ελαιοκομική περίοδος (2025 – 2026) θα δώσει μικρή παραγωγή ελαιολάδου. Οι ελιές της Αδραμυτινής ποικιλίας έχουν ήδη ωριμάσει και πρέπει άμεσα να συγκομιστούν. Μετά τα μέσα του μήνα αναμένεται να αρχίσει η καρπόπτωση σε αυτά τα δέντρα. Οι ελιές της Κολοβής ποικιλίας είναι ακόμη πράσινες και η ωρίμανση τους θα καθυστερήσει αρκετά.
Η φετινή χρονιά για την Λέσβο είναι πρώιμη, όμως όχι τόσο πολύ όσο είχε φανεί τον περασμένο Μάη. Η προσαρμοστικότητα των δέντρων στις νέες κλιματικές συνθήκες μείωσε την πρωιμότητα του καρπού.
Οι καλές τιμές του ελαιολάδου, του προηγούμενου χειμώνα, οδήγησαν εκατοντάδες (αν όχι χιλιάδες) ελαιοπαραγωγούς του νησιού να προχωρήσουν σε εκτεταμένες καλλιεργητικές φροντίδες στους ελαιώνες τους. Κλαδέματα, καθαρίσματα, λίπανση και ψεκασμοί έγιναν περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά την τελευταία δεκαετία. Τώρα το φθινόπωρο οι ελαιοπαραγωγοί τρέχουν με την πρώτη ευκαιρία να συνεχίσουν τις καλλιεργητικές φροντίδες.
Εύκολα μπορεί να συναντήσει κανείς καλλιεργημένους ελαιώνες ακόμη και σε εδάφη με μεγάλη κλίση.
Πότε θα έρθουν οι βροχές;
Τούτες τις μέρες οι ελαιοπαραγωγοί του νησιού βλέπουν καθημερινά τα δελτία καιρού στην τηλεόραση, παρακολουθούν τα μετεωρολογικά δεδομένα που καταγράφονται στα διάφορα εξειδικευμένα site. Στα καφενεία, στις καθημερινές συναντήσεις τους η συζήτηση τους αφορά αυτό και μόνο αυτό το ζήτημα. Οι συζητήσεις των ελαιοπαραγωγών είναι γεμάτες ερωτήματα «Πότε θα βρέξει; Πόσα χιλιοστά βροχής θα πέσουν; Τι λέει το ένα site, τι λέει το άλλο;».
Οι πιο ανυπόμονοι τον Σεπτέμβρη όταν ήρθαν στο Βόρειο Αιγαίο οι πρώτες βροχές ξενύχτησαν για να δουν την βροχή να πέφτει. Απογοητεύτηκαν όταν αργά το βράδυ διαπίστωσαν πως έβρεξε στην Χίο και στην Λήμνο αλλά όχι στη Λέσβο. Όσοι έχουν μεγαλύτερη υπομονή στρώνουν κάτω από τις ρίζες των δέντρων τους δίχτυα και κοιτάζουν τον ουρανό με προσμονή. Κι αμέσως μετά μονολογούν: Μα κι αν βρέξει πόσες μέρες θα χρειαστούν για να βάλουν οι ελιές λάδι; Δύο εβδομάδες; Ένα μήνα; Μήπως περισσότερο;