Αργεί ακόμα η ηλεκτρική διασύνδεση της Λέσβου με την ηπειρωτική Ελλάδα
Το βόρειο Αιγαίο είναι η τελευταία περιφέρεια της χώρας που θα συνδεθεί με το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος της ηπειρωτικής Ελλάδας
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/9/2024
Με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030, οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις του Βορειοανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης, με τη Λέσβο να αποτελεί κομβικό σημείο του έργου. Ο ΑΔΜΗΕ αναμένεται να ολοκληρώσει έως τον Νοέμβριο τις έρευνες βυθού για τις διασυνδέσεις, ανοίγοντας τον δρόμο για ένα σημαντικό ενεργειακό έργο που θα εξαλείψει την απομόνωση των νησιών από το ηπειρωτικό σύστημα.
Στη φάση αυτή, βασική προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση της έρευνας βυθού για τις γραμμές Λέσβος – Σκύρος, Λήμνος – Λέσβος και Λέσβος – Χίος, καθώς και άλλες συνδέσεις στην ευρύτερη περιοχή, όπως Χίος – Σάμος και Σάμος – Κως. Αυτές οι διασυνδέσεις εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλάνο που καλύπτει τα Δωδεκάνησα και το ΒΑ Αιγαίο, δημιουργώντας ένα ενιαίο ενεργειακό δίκτυο στο Αιγαίο.
Η ολοκλήρωση της υποδομής αναμένεται να λύσει τα χρόνια προβλήματα ενεργειακής απομόνωσης των νησιών. Για τη Λέσβο, συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει ότι θα συνδεθεί απευθείας με το ηπειρωτικό σύστημα μέσω Λήμνου, Σκύρου και Χίου, δίνοντας πρόσβαση σε πιο σταθερές και οικονομικές πηγές ενέργειας. Στο σύνολό του, το έργο, με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ, αναμένεται να συμβάλει καταλυτικά στη βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών και στην κάλυψη των αυξανόμενων ενεργειακών αναγκών τους.
Παράλληλα, με το σχεδιασμό του ΑΔΜΗΕ, οι ενεργειακές συνδέσεις του ΒΑ Αιγαίου θα ολοκληρωθούν σε συνδυασμό με εκείνες των Δωδεκανήσων, δημιουργώντας ένα ευρύ ενεργειακό δίκτυο που θα ενσωματώσει 14 νησιά και τις παρακείμενες περιοχές στο διασυνδεδεμένο σύστημα της χώρας.
Ο στρατηγικός αυτός σχεδιασμός εκτιμάται ότι εντάσσει τη Λέσβο και τα υπόλοιπα νησιά σε ένα ευρωπαϊκό ενεργειακό δίκτυο, επιταχύνοντας την πράσινη μετάβαση με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Από την άλλη όμως λόγω της έκτασης του έργου έχουν προβληθεί ήδη μεγάλες ανησυχίες για το μέγεθος της ζημιάς αναφορικά με τη βιοποικιλότητα, τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, και το περιβάλλον.