× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Τρυπούν για τις πισίνες – και στερεύουν τις πηγές»

Ο αγρότης-τυποποιητής Χριστόδουλος Μπαρέλης απο το Πλωμάρι μίλησε στον Ν 99 fm για επενδυτές που ανοίγουν γεωτρήσεις 200 μέτρων δίπλα σε πηγές, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα υδροδότησης και άρδευσης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/10/2025

«Τρυπούν για τις πισίνες – και στερεύουν τις πηγές»
' χρόνος ανάγνωσης

Μια σοβαρή καταγγελία για καταστροφικές πρακτικές που απειλούν τον υδροφόρο ορίζοντα του Πλωμαρίου έκανε ο αγρότης και τυποποιητής Χριστόδουλος Μπαρέλης, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα στο Νησί» και τον Θράσο Αβραάμ στον Ν 99 fm. Όπως αποκάλυψε, «επενδυτής» πραγματοποίησε γεώτρηση βάθους άνω των 200 μέτρων δίπλα σε παλιά πηγή από την εποχή της Τουρκοκρατίας, προκειμένου να υδροδοτήσει νεόδμητες κατοικίες και πισίνες, με αποτέλεσμα η ιστορική πηγή να στερέψει.

«Δίπλα σε πηγή που υπήρχε αιώνες, ήρθε κάποιος και έκανε τρυπανιά 200 μέτρων. Ο ιδιοκτήτης της πηγής ήταν στο εξωτερικό, δεν την είχε δηλωμένη, και ο επενδυτής πρόλαβε και έκανε τη δουλειά του. Πήγα παντού –στην αστυνομία, στις υπηρεσίες– αλλά κανείς δεν έκανε τίποτα. Όλα έχουν ξεχαρβαλώσει», ανέφερε ο κ. Μπαρέλης, υπογραμμίζοντας πως τέτοιες πρακτικές οδηγούν στην εξάντληση του νερού που επί δεκαετίες συντηρούσε τις κοινότητες και τις καλλιέργειες της περιοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο αγρότης από το Πλωμάρι έκανε λόγο για ένα γενικευμένο φαινόμενο που ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια, με αφορμή τις νέες οικοδομικές άδειες και τα τουριστικά καταλύματα που ξεφυτρώνουν στην περιοχή. Όπως είπε, οι ιδιώτες σπεύδουν να ανοίξουν βαθιές γεωτρήσεις χωρίς να τηρούν στοιχειώδεις περιορισμούς, φτάνοντας ακόμη και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. «Παλιά σταματούσαμε στα 80 ή 100 μέτρα, γιατί γνωρίζαμε πως πιο βαθιά κινδυνεύεις να χάσεις το νερό. Τώρα κάποιοι κατεβαίνουν στα 200 και παρακάτω. Έτσι, ολόκληρος ο υδροφόρος ορίζοντας αλλάζει και οι πηγές στερεύουν», τόνισε.

Ο κ. Μπαρέλης περιέγραψε με απλότητα αλλά και αγωνία τις συνέπειες αυτής της ασυδοσίας. «Στο Νεοχώρι, στο Ακρασί, στο Μεγαλοχώρι, οι άνθρωποι κουβαλούν νερό όλη μέρα. Οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν χρόνο ούτε να μιλήσουν, γιατί τα ζώα διψάνε. Οι πηγές ξεστερεύουν και κανείς δεν κάνει τίποτα», είπε, επισημαίνοντας ότι η λεγόμενη “κλιματική αλλαγή” επιδεινώνει μια ήδη τεχνητή κρίση που προκάλεσαν οι ανθρώπινες παρεμβάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο επίκεντρο της παρέμβασής του έθεσε το ζήτημα της ανισότητας στη χρήση του νερού. «Δεν γίνεται να στερεύουν οι πηγές που ποτίζουν τους αγρούς και τα κοπάδια, για να έχουν νερό οι πισίνες. Το νερό είναι για όλους, όχι για τους λίγους. Αν συνεχίσουμε έτσι, θα φύγουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, θα ερημώσουν τα βουνά και τα χωριά», σημείωσε.

Ο ίδιος θυμήθηκε πως η δική του γεώτρηση, που έγινε το 1998, είχε περιοριστεί στα 85 μέτρα, σύμφωνα με τον τότε νόμο. «Τότε υπήρχε όριο στα 100 μέτρα. Τώρα δεν σέβεται κανείς τίποτα. Αν είναι να αλλάξει ο νόμος, ας αλλάξει, αλλά να υπάρχει έλεγχος. Όχι να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει», πρόσθεσε.

Ο αγρότης-τυποποιητής από το Πλωμάρι κατηγόρησε το κράτος και τον Δήμο για πλήρη αδράνεια. «Αντί να κάνει ο Δήμος 2-3 γεωτρήσεις για να δώσει νερό στις νέες κατοικίες και να έχει και έσοδα, άφησε τον καθένα να κάνει τη δική του τρύπα. Έτσι χάσαμε το μέτρο, χάσαμε και το νερό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κλείνοντας, ο Μπαρέλης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον: «Αν στερέψουν οι πηγές, τι θα πιούμε μετά; Θα αγοράζουμε μόνο εμφιαλωμένο νερό; Κάθε μέρα φεύγουν δεκάδες χιλιάδες πλαστικά μπουκάλια από τον τόπο μας. Είναι αυτό πρόοδος;» διερωτήθηκε, καλώντας τις αρχές να δράσουν πριν είναι αργά.

Η παρέμβασή του φώτισε με σπάνια ειλικρίνεια μια πραγματικότητα που απειλεί το Πλωμάρι,  τη σιωπηλή αποστράγγιση του φυσικού πλούτου του νησιού, στο όνομα μιας “ανάπτυξης” που, όπως είπε, «αν δεν έχει μέτρο, τελικά θα μας αφήσει χωρίς νερό, χωρίς παραγωγή και χωρίς ζωή».

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ.Μπαρέλη εδώ:

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Αντιστεκόμαστε για ένα μέλλον δίχως φόβο»

Ανακοίνωση της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τη Διεθνή ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών
ΧΩΡΙΑ

Φωτιά στην περιοχή Νυφίδας του Πολιχνίτου

Δεν θεωρείται επικίνδυνη ενώ ήδη έχει επεμβεί η Πυροσβεστική για την αντιμετώπιση της
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Το πρώτο οργανωμένο πράσινο σημείο της Μυτιλήνης

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας μαζί με τον Γιώργο Κατζανό και τον Ανδρέα Παπαχριστοφόρου επισκέφθηκαν το έργο που είναι σε εξέλιξη στην Ουτζά Λεμονού
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αίτημα για παραμονή της εκπαιδευτικού ένταξης στο Σχολείο Μανταμάδου

Αναφορά στην Βουλή κατέθεσε η Μαρία Κομνηνάκα και άλλοι βουλευτές του ΚΚΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιοι εκλέγονται στη νέα Νομαρχιακή Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας

Εξ οφίτσιο συμμετέχουν και οι πρόεδροι των Τοπικών Οργανώσεων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου για την ημέρα μνήμης της Εθνικής Αντίστασης

Η ιστορική μνήμη είναι καθημερινή στάση ευθύνης απέναντι σε ιδέες και πρακτικές που υπονομεύουν τη δημοκρατία σημειώνει η ανακοίνωση του κόμματος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Καυγάς με μαχαίρι και σύλληψη στο Ίππειος

Ο άνδρας που συνελήφθη αποπειράθηκε να χτυπήσει και αστυνομικούς ενώ τραυμάτισε έναν από αυτούς κατά την παραμονή του στο Α.Τ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Πανάγος Κουφέλος πρώτος σύνεδρος της Νέας Δημοκρατίας στη Λέσβο

Με 564 ψήφους ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Δράση Νέος Δήμος» κατέκτησε την κορυφή της λίστας στις εσωκομματικές εκλογές
ΧΩΡΙΑ

Μαζεύουν υπογραφές για το Ταχυδρομείο της Αγιάσου

Η πρωτοβουλία συντονίζεται από τον Πολιτιστικό Καρναβαλικό Σύλλογο Αγιάσου «ο Σάτυρος» που απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα στους κατοίκους του νησιού μέσω της πλατφόρμας OpenPetition
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ένα ημερολόγιο για την αγγειοπλαστική παράδοση του Μανταμάδου

Από τον Ανθρωπιστικό Φυσιολατρικό Σύλλογο Ηλιαχτίδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Παραμένει ο Δήμος Μυτιλήνης σε «αδελφική σχέση» με τον Δήμο Πάφου της Κύπρου

Επικαιροποίηση συμμετοχής του Δήμου Μυτιλήνης στο Δίκτυο Πάφου – Αδελφοποιημένων Πόλεων της Ελλάδος
ΧΩΡΙΑ

Μια πράξη αγάπης στη μνήμη της μικρής Χριστίνας

Η εθελοντική αιμοδοσία στον Παλαιόκηπο συγκέντρωσε δεκάδες πολίτες που μετέτρεψαν τον πόνο σε δύναμη και προσφορά