× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ισορροπία ανάμεσα στη ζωή της γειτονιάς και την ανάπτυξη

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης συζητήθηκαν τα προβλήματα και οι προτάσεις του Συλλόγου «Κιρκινέτσι» για τις περιοχές του ιστορικού κέντρου. Δέσμευση της Δημοτικής Αρχής για διάλογο και λύσεις.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/10/2025

Ισορροπία ανάμεσα στη ζωή της γειτονιάς και την ανάπτυξη
' χρόνος ανάγνωσης

Έντονη και ουσιαστική ήταν η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Κουλμπάρας και του Κιόσκι, ύστερα από αίτημα του Συλλόγου «Κιρκινέτσι». Το θέμα παρουσίασε ο πρόεδρος του Συλλόγου Στρατής Μπαλάσκας, ο οποίος μίλησε εκτενώς για τα ζητήματα που, όπως είπε, έχουν μετατρέψει μια ιστορική και παραδοσιακή συνοικία σε περιοχή έντονης όχλησης και υποβάθμισης.

Ο κ. Μπαλάσκας αναγνώρισε αρχικά τη συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή σε έργα υποδομής, όπως το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης και η ανακατασκευή οδών, ωστόσο υπογράμμισε ότι το περασμένο καλοκαίρι ανέδειξε σοβαρά προβλήματα που συνδέονται με τη λειτουργία ορισμένων καταστημάτων. Μεταξύ αυτών ανέφερε καταλήψεις πεζοδρομίων και κοινόχρηστων χώρων, παράνομες επεκτάσεις τραπεζοκαθισμάτων, έλλειψη υγειονομικών υποδομών, ηχορύπανση, φωτορύπανση, καθώς και αδυναμία πρόσβασης πεζών και οχημάτων έκτακτης ανάγκης λόγω της άναρχης στάθμευσης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανάμεσα στις προτάσεις  του Συλλόγου ήταν η σαφής σήμανση των αδειοδοτημένων χώρων, η απαγόρευση στάθμευσης σε στενά, η καθημερινή καθαριότητα και η θέσπιση ειδικού καθεστώτος στάθμευσης για τους μόνιμους κατοίκους.

Απαντώντας, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Χρήστος Τσιβγούλης επισήμανε ότι οι άδειες για κοινόχρηστους χώρους δίνονται σύμφωνα με τη νομοθεσία και ότι όπου διαπιστώνονται παραβάσεις επιβάλλονται πρόστιμα. Ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Σωτήρης Μαρινάτος αναφέρθηκε στην ανάγκη επαναφοράς και εφαρμογής της μελέτης του ιστορικού κέντρου, ώστε να προστατευθεί η αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της περιοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Παναγιώτης Αυγουστίδης σημείωσε ότι πρέπει να διασφαλιστεί ο σεβασμός των κατοίκων χωρίς να πλήττεται η δραστηριότητα των επαγγελματιών, ενώ ο σύμβουλος της παράταξης «Νέα Δράση Νέος Δήμος» Παναγιώτης Κουνέλλης στάθηκε στο πρόβλημα της στάθμευσης και ζήτησε νέα κυκλοφοριακή μελέτη που θα περιλαμβάνει λύσεις για τους κατοίκους του ιστορικού κέντρου.

Ο επικεφαλής της παράταξης Πανάγος Κουφέλος πρότεινε ένα πλαίσιο διαλόγου μεταξύ Δήμου, κατοίκων και επιχειρηματιών, καθώς και την επικαιροποίηση του κανονισμού κοινόχρηστων χώρων, ώστε να υπάρχουν σαφείς κανόνες και κυρώσεις.

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης αναγνώρισε την ύπαρξη προβλημάτων και ενημέρωσε ότι εκπονείται νέα κυκλοφοριακή μελέτη για το λιμάνι και το ιστορικό κέντρο, η οποία θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. «Χρειάζεται συνεργασία όλων και ισορροπία μεταξύ ανάπτυξης και ποιότητας ζωής», σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Tεταμένη η κατάσταση στη λιμάνι της Μυτιλήνης

Ένταση με αποκλεισμό από το Λιμενικό και δυναμική είσοδο των διαμαρτυρόμενων μπροστά από το άγαλμα της Ελευθερίας
Tεταμένη η κατάσταση στη λιμάνι της Μυτιλήνης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σφοδρή επίθεση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την κατάσταση στη Λέσβο

Καταγγέλλει κυβέρνηση και Περιφέρεια για αδιέξοδο στον πρωτογενή τομέα και στηρίζει τις κινητοποιήσεις στο λιμάνι της Μυτιλήνης
Σφοδρή επίθεση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την κατάσταση στη Λέσβο
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στον πάγο η ακτοπλοϊκή σύνδεση Λέσβου ‑ Τουρκίας

Φόβοι για εγκλωβισμό επισκεπτών οδηγούν σε προσωρινή αναστολή ενώ θα επανεξετάζονται καθημερινά τα δεδομένα
Στον πάγο η ακτοπλοϊκή σύνδεση Λέσβου ‑ Τουρκίας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έφυγε από την ζωή η Έλλη Πρωτογερέλλη

Ιστορική μορφή της Αριστεράς στην Ελλάδα που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θερμή της Λέσβου
Έφυγε από την ζωή η Έλλη Πρωτογερέλλη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέες δηλώσεις Δουδωνή κατά του Βασίλη Χιώτη

«Αγωνίζομαι απέναντι σε συκοφάντες για το νησί μου τη Λέσβο που το καταστρέφουν με τον αφθώδη πυρετό» υπογράμμισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ
Νέες δηλώσεις Δουδωνή κατά του Βασίλη Χιώτη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αμεση συναντηση με τον Πρωθυπουργό ζήτησε ο Περιφερειάρχης

Στο πλευρό των κτηνοτρόφων ο Περιφερειάρχης μετέφερε στην κυβέρνηση τα τέσσερα κρίσιμα αιτήματα για αποζημιώσεις και στήριξη
Αμεση συναντηση με τον Πρωθυπουργό ζήτησε ο Περιφερειάρχης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κτηνοτρόφοι σε απόγνωση και κυβέρνηση απούσα

Την ώρα που η Λέσβος φλέγεται από τα προβλήματα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα παραγωγής και την καταστροφή της τοπικής οικονομίας, ο Υπουργός Μαργαρίτης Σχοινάς επέλεξε να βρίσκεται στις Βρυξέλλες για... συναντήσεις!
Κτηνοτρόφοι σε απόγνωση και κυβέρνηση απούσα
ΧΩΡΙΑ

Λαμπρός εορτασμός των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στη Λέσβο

Με τη συμμετοχή πολλών πιστών και των αρχών του τόπου κορυφώθηκαν την Λαμπροτρίτη 14 Απριλίου οι θρησκευτικές εκδηλώσεις στη μνήμη των θαυματουργών Αγίων της Θερμής
Λαμπρός εορτασμός των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στη Λέσβο
ΧΩΡΙΑ

Η Λαμπροδευτέρα έφερε χαμόγελα στην Αγιάσο

Μεγάλη συμμετοχή στον Απέσο και ζωντάνεμα των πασχαλινών εθίμων
Η Λαμπροδευτέρα έφερε χαμόγελα στην Αγιάσο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Απολυμάνσεις οχημάτων ενόψει της κινητοποίησης

Συνεργείο της Περιφέρειας παρεμβαίνει στο ύψος των Λαμπών Μύλων με τη συνδρομή της Αστυνομίας
Απολυμάνσεις οχημάτων ενόψει της κινητοποίησης
ΧΩΡΙΑ

Έκτακτα δρομολόγια του Αστικού ΚΤΕΛ για τον Αγιο Ραφαήλ

Ενισχυμένη συγκοινωνία για την εξυπηρέτηση των προσκυνητών
Έκτακτα δρομολόγια του Αστικού ΚΤΕΛ για τον Αγιο Ραφαήλ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σύγκρουση Δουδωνή – Χιώτη για τον αφθώδη πυρετό

«Ρουσφέτι» ή αγώνας για τη Λέσβο;
Σύγκρουση Δουδωνή – Χιώτη για τον αφθώδη πυρετό