× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

3,2 δισ. ευρώ χρωστάει το δημόσιο στους ιδιώτες

Τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/9/2024

3,2 δισ. ευρώ χρωστάει το δημόσιο στους ιδιώτες
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Το ελληνικό Δημόσιο εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης στερώντας πολύτιμη ρευστότητα σε περίοδο υψηλού πληθωρισμού από την αγορά και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται. Όπως αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών τον Ιούλιο καταγράφηκε έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημόσιου προς τους ιδιώτες καθώς διαμορφώθηκαν στα 3,2 δις ευρώ από 2,8 δις ευρώ που ήταν στα τέλη του 2023.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές παρά τις όποιες συμφωνίες με τους θεσμούς για τη δραστική μείωση τους, παραμένουν μιά ανοιχτή πληγή για την οικονομία καθώς αντί να μειώνονται αυξάνονται υπονομεύοντας τις αντοχές του εγχωρίου επιχειρείν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα δημόσια νοσοκομεία, αποτελούν το μεγαλύτερο αγκάθι στον μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, αφού αναδεικνύονται πρωταθλητές.

Με δεδομένο ότι στόχος ήταν τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων να φτάσουν στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας δεκαπενταετίας προς το τέλος της χρονιάς και να μηδενιστούν μέσα στο 2025, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν οτι η επίτευξη του στόχου μοιάζει με όνειρο…. θερινής νυκτός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνεται ότι στον φετινό προϋπολογισμό έχει εγγραφεί κονδύλι 400 εκατ. ευρώ για εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων στα νοσοκομεία με στόχο την εξάλειψη των εκκρεμοτήτων.

Πάνω από 85 δισεκατομμύρια ευρώ χρωστάνε στην εφορία 8.300 ΑΦΜ

Προειδοποίηση από την Κομισιόν
Σημειώνεται ότι η Κομισιόν έχει παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την πρακτική πληρωμών από ελληνικά δημόσια νοσοκομεία προς τους προμηθευτές τους που παραβιάζουν την σχετική κοινοτική Οδηγία και παρεμποδίζουν την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων που εργάζονται στον τομέα της υγείας ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ταυτόχρονα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εκθέσεις της, εκτός από την καθυστέρηση του μηδενισμού των οφειλών, αναφέρει και ως μέτρο πίεσης ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει την κοινοτική οδηγία για μείωση του χρονικού ορίου μετά από το οποίο μια οφειλή καθίσταται ληξιπρόθεσμη, από τις 90 στις 30 ημέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι ληξιπρόθεσμες οφειλές των υπουργείων και φορέων της Γενικής Κυβέρνησης εφτασαν σχεδόν τα 2,6 δις. ευρώ ενώ σε 605 εκατομμύρια ευρώ ανήλθαν οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, με αποτέλεσμα το συνολικό χρέος να διαμορφώνεται στα 3,2 δις. Ευρώ.

Τον περασμένο Δεκέμβριο οι το σύνολο των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων ήταν 2,8 δις ευρώ που σημαίνει ότι μέσα σε διάστημα επτά μηνών,οι οφειλές αβγάτισαν κατά 400 εκατ. ευρώ.

Τι δείχνουν τα στοιχεία
Ειδικότερα:

  • Πρωταθλητές στα εκκρεμή χρέη ανακηρύσσονται τα νοσοκομεία με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους προμηθευτές στο τέλος Ιουλίου να φθάνουν στο 1,182 δισ. ευρώ από 1,319 δισ. ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο του 2023.
  • Αύξηση καταγράφεται σα ληξιπρόθεσμα χρέη των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης που ανήλθαν στα 619 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο από 607 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο .
  • Ανοδικά κινήθηκαν τα χρέη των Νομικών Προσώπων της Γενικής Κυβέρνησης που ανήλθαν σε 305 εκατ. ευρώ από 162 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2023.
  • Αύξηση σημείωσαν οι «κόκκινες» οφειλές των ΟΤΑ προς τρίτους καθώς διαμορφώθηκαν τον Ιούλιο στο ποσό των 298 εκατ. ευρώ από 273 εκατομμύρια ευρώ τον Ιούνιο

Σε υψηλότερα επίπεδα διαμορφώνονται και οι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου που ανήλθαν στο ποσό των 605 εκατ. ευρώ έναντι 558 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2023. Από αυτά τα 185 εκατ. ευρώ πηγάζουν από άμεσους φόρους, τα 297 εκατ. ευρώ από έμμεσους φόρους ενώ 116 εκατ. ευρώ ανήκουν στη κατηγορία των φορολογικών εσόδων. Πάντως από το συνολικό ποσό φόροι ύψους 173 εκατ. ευρώ παραμένουν στα αζήτητα καθώς οι φορολογούμενοι δεν εμφανίζονται στην εφορία για να εισπράξουν τα ποσά που δικαιούνται.

[ΠΗΓΗ]

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στο Φαναράκι Λήμνου

Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούν στην περιοχή
Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στο Φαναράκι Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Γεώργα και Μουτζούρης στο ίδιο τραπέζι για τα μεγάλα έργα της Λήμνου

Στο επίκεντρο ο προσήνεμος μώλος της Μύρινας, η αναβάθμιση της Λεωφόρου Δημοκρατίας και η πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο της Ηφαιστίας
Γεώργα και Μουτζούρης στο ίδιο τραπέζι για τα μεγάλα έργα της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στη Λήμνο ο Μουτζούρης

Συναντήσεις για την Αυτοδιοίκηση, τα έργα υποδομής και την ενεργειακή μετάβαση
Στη Λήμνο ο Μουτζούρης
ΕΛΛΑΔΑ

Αγνωστα μυστικά αποκάλυψε η συντήρηση ιστορικών τεκμηρίων του Μουσείου Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ

Επιστολή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και εισιτήριο των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 ανέδειξαν νέα ερευνητικά στοιχεία μετά τις εργασίες συντήρησης
Αγνωστα μυστικά αποκάλυψε η συντήρηση ιστορικών τεκμηρίων του Μουσείου Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Καμπανάκι για αφθώδη πυρετό, πυροπροστασία και τουρισμό από τη «Νέα Δυναμική»

Η παράταξη της αντιπολίτευσης ζητά απαντήσεις για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου
Καμπανάκι για αφθώδη πυρετό, πυροπροστασία και τουρισμό από τη «Νέα Δυναμική»
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λιγότερες ανισότητες αλλά και λιγότερα εισοδήματα

Η μελέτη του ΙΟΒΕ αναδεικνύει μια διαφορετική ανάγνωση των οικονομικών δεδομένων για το Βόρειο Αιγαίο
Λιγότερες ανισότητες αλλά και λιγότερα εισοδήματα
ΚΟΣΜΟΣ

«Πράσινο φως» Τραμπ για αντίποινα κατά του Ιράν

Κλιμακώνεται η πολεμική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή
«Πράσινο φως» Τραμπ για αντίποινα κατά του Ιράν
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το Κτηματολόγιο «φρενάρει» τις οικοδομικές άδειες σε Λέσβο και Λήμνο

Το ΤΕΕ Βορείου Αιγαίου ζητά άμεσες λύσεις για τις πολύμηνες καθυστερήσεις στα πιστοποιητικά ιδιοκτησίας
Το Κτηματολόγιο «φρενάρει» τις οικοδομικές άδειες σε Λέσβο και Λήμνο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στο στόχαστρο της Λαϊκής Συσπείρωσης η πολιτική για το νερό στο Βόρειο Αιγαίο

Ερώτηση στην Επιτροπή Λογοδοσίας για ύδρευση, λύματα, καθυστερήσεις έργων και τον κίνδυνο περαιτέρω εμπορευματοποίησης του νερού.
Στο στόχαστρο της Λαϊκής Συσπείρωσης η πολιτική για το νερό στο Βόρειο Αιγαίο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Οι δηλώσεις δεν απηχούν τα πραγματικά γεγονότα»

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Π.Ε. Λέσβου υπερασπίζεται τους χειρισμούς της για τον αφθώδη πυρετό και υπενθυμίζει τις επανειλημμένες επισημάνσεις της για υποστελέχωση
«Οι δηλώσεις δεν απηχούν τα πραγματικά γεγονότα»
ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμική αναστάτωση στη βόρεια Εύβοια με δονήσεις έως 5,2 Ρίχτερ

Μικρές ζημιές σε σπίτια και κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο, καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι
Σεισμική αναστάτωση στη βόρεια Εύβοια με δονήσεις έως 5,2 Ρίχτερ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το «Αριάδνη» επιστρέφει στη γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη

Μαζί με το «Νήσος Σάμος» θα σηκώσει το βάρος της μεταφοράς επιβατών και οχημάτων έως τα τέλη Σεπτεμβρίου
Το «Αριάδνη» επιστρέφει στη γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη