× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οι εκπτώσεις δεν αύξησαν το τζίρο στο λιανεμπόριο

Αποκαλυπτική περιοδική πανελλαδική έρευνα για τις θερινές εκπτώσεις του 2024 του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 31/8/2024

Οι εκπτώσεις δεν αύξησαν το τζίρο στο λιανεμπόριο
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Το αυξημένο λειτουργικό κόστος σε συνδυασμό με την μειωμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών ασκούν έντονες πιέσεις στις μικρές λιανεμπορικές επιχειρήσεις. Το μέλλον γίνεται ακόμη δυσκολότερο για τις μικρές επιχειρήσεις καθώς οι μεγάλες αλυσίδες αυξάνουν στηριζόμενες στον αυξημένο τζίρο και την τραπεζική χρηματοδότηση έχουν την δυνατότητα να κερδίζουν όλο και περισσότερα μεγαλύτερα τμήματα του τζίρου από τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η έρευνα του ΙΝΕΜΥ (Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσίων) της ΕΣΕΕ (Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας) υπογραμμίζει την σωρευτικά διαβρωτική επίδραση του πληθωρισμού έχει συρρικνώσει το διαθέσιμο εισόδημα, καθιστώντας τους καταναλωτές ιδιαίτερα επιφυλακτικούς, με την αβεβαιότητα στο διεθνές περιβάλλον να παραμένει.

Στα θετικά περιλαμβάνονται τα μεγέθη του τουρισμού για το πρώτο εξάμηνο του έτους, σε επίπεδο εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης και ταξιδιωτικών εισπράξεων. Ωστόσο, τα αποτελέσματα περιορίζονται στις τουριστικές περιοχές, ενώ η αδύναμη εγχώρια παραγωγική βάση συνεπάγεται επιβάρυνση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, συρρικνώνοντας τον ήδη περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ πραγματοποίησε την καθιερωμένη, 13η κατά σειρά, περιοδική πανελλαδική έρευνα για τις θερινές εκπτώσεις του 2024. Όπως συνάγεται από τα αποτελέσματα της έρευνας, διαφαίνεται ένας προβληματισμός για την πορεία της αγοράς. Είναι σαφές ότι οι εξελίξεις στο λιανικό εμπόριο θα εξαρτηθούν τόσο από την πορεία του πληθωρισμού όσο και από την άμβλυνση των γεωπολιτικών εντάσεων και συγκρούσεων, σε συνδυασμό βέβαια και με τις επιδόσεις της διεθνούς οικονομίας.

Σύνοψη αποτελεσμάτων

- Περισσότερες από τις μισές εμπορικές επιχειρήσεις (57%) που συμμετείχαν στις εκπτώσεις κατέγραψαν χαμηλότερες πωλήσεις σε συγκριτικά με πέρυσι. Για το 37% των επιχειρήσεων οι πωλήσεις κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα με το 2023, ενώ μόλις το 6% των επιχειρήσεων σημείωσε αύξηση του κύκλου εργασιών.

- Ενδιαφέροντα συμπεράσματα προκύπτουν από τις επιδόσεις των επιχειρήσεων ανά μεγάλη γεωγραφική περιοχή. Οι νησιωτικές περιοχές και η Αττική φαίνεται να είχαν σχετικά καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, εξαιτίας και της ευνοϊκής φέτος τουριστικής κίνησης (ΤτΕ: +12,2% οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το πρώτο εξάμηνο του 2024).

- Ως εκ τούτου, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι σχεδόν οι μισοί επιχειρηματίες (45%) δεν έμειναν καθόλου ή έμειναν λίγο ικανοποιημένοι από τις πωλήσεις τους κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων. Από την άλλη πλευρά, μόνο 6% να εμφανίζεται ως πολύ ικανοποιημένο.

- Οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνονται και από την πτώση της επισκεψιμότητας στα καταστήματα, με περισσότερα από τα μισά (55%) να καταγράφουν υποχώρησή της. Ταυτόχρονα, το 36% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι η επισκεψιμότητα διαμορφώθηκε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

- Τα παραπάνω ευρήματα προβληματίζουν ως προς τις δυνατότητες ανάκαμψης της εμπορικής αγοράς. Ωστόσο, δεν πρέπει να λησμονούνται δύο παράμετροι: Αφενός, το γεγονός ότι πλέον έχει εδραιωθεί η κουλτούρα των πωλήσεων εκτός φυσικού καταστήματος. Αφετέρου, η κόπωση που παρατηρείται στην αγορά εξαιτίας του σωρευτικού αποτελέσματος των πολλαπλών κρίσεων και κυρίως της συρρίκνωσης της αγοραστικής δύναμης ως συνέπεια της ακρίβειας..

- Ακόμα όμως και στις περιπτώσεις όπου ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων, η αύξηση αυτή δεν υπερέβη το 10% για περισσότερες από τις μισές (56%) επιχειρήσεις.

- Αντίθετα, στις περιπτώσεις όπου ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων, η μείωση για το 69% των επιχειρήσεων ήταν ισχυρότερη και υπερέβη το 20%.

- Για τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις (44%) η καλύτερη περίοδος των εκπτώσεων, από άποψη αγοραστικής κίνησης, ήταν ο Ιούλιος, εικόνα που έχει καταστεί κανονικότητα τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου εμφανίζει αξιοσημείωτη κίνηση.

- Δεν παρουσιάστηκαν μεταβολές σχετικά με το ύψος του ποσοστού έκπτωσης καθώς το 39% των επιχειρήσεων προχώρησε σε εκπτώσεις μεταξύ 21% και 30%. Εντούτοις, ένα μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων (32%) υιοθέτησε εκπτώσεις άνω του 40%, χαρακτηριστική ένδειξη των πιέσεων στον κλάδο και της ανάγκης για εύρεση ρευστότητας.

-Συντριπτικό είναι το ποσοστό των επιχειρήσεων (85%) που θεωρεί πως φέτος οι καταναλωτές ήταν περισσότερο συγκρατημένοι στις αγορές τους συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.

- Παρά τη σχετική συζήτηση, μόνο 4 στις 10 επιχειρήσεις (42%) του δείγματος μπορούν να πραγματοποιούν πωλήσεις και εκτός φυσικού καταστήματος. Το εύρημα αυτό είναι χαρακτηριστικό όχι πλέον της κουλτούρας και των αντιστάσεων των εμπόρων προς το διαδίκτυο και τις νέες τεχνολογίες αλλά κυρίως των αντικειμενικών δυσκολιών που επιβάλει το κόστος του ψηφιακού μετασχηματισμού.

- Οι αρνητικές επιπτώσεις της παραπάνω εξέλιξης γίνονται περισσότερο κατανοητές αν ληφθεί υπόψη πως για το 28% των επιχειρήσεων οι οποίες είχαν τη δυνατότητα απομακρυσμένων πωλήσεων, ο τζίρος εκτός φυσικού καταστήματος υπερέβη το 20% του συνολικού κύκλου εργασιών των θερινών εκπτώσεων.

- Το 74% των επιχειρήσεων έχει επηρεαστεί αρνητικά από τις ανατιμήσεις του ενεργειακού κόστους σε πολύ έως πάρα πολύ μεγάλο βαθμό. Η εν λόγω επιβάρυνση υπογραμμίζει το μέγεθος του προβλήματος, ιδιαίτερα εν όψει της έλευσης του ενεργοβόρου χειμώνα, θέτοντας εν αμφιβόλω τη χρηματοοικονομική βιωσιμότητα των ίδιων των επιχειρήσεων. Για το λόγο αυτό, η ανάγκη ενεργειακής θωράκισης και διατήρησης των πολιτικών στήριξης μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων αναδύεται, εκ νέου, ως ισχυρή παράμετρος της οικονομικής πολιτικής.

- Για το 58% των επιχειρήσεων το λειτουργικό κόστος συνεχίζει να αυξάνεται εντός του 2024, με ρυθμό που ξεπερνά το 10%. Το στοιχείο αυτό είναι ενδεικτικό του μεγέθους των πιέσεων που ασκούνται σωρευτικά στον κλάδο μετά το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης.

- Σε ένα ήδη επιβαρυμένο επιχειρηματικό περιβάλλον, το 71% των επιχειρήσεων δήλωσε πως το νέο φορολογικό νομοσχέδιο τις επηρέασε αρνητικά από πολύ έως πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, θέτοντας ουσιαστικά τη βιωσιμότητά τους εν αμφιβόλω.

[ΠΗΓΗ]

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αντωνέλλη: «Ζήτησαν την αποπομπή μου για να μου φορτώσουν όλη την κρατική ανεπάρκεια»

Η Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου απαντά στην κριτική για τη διαχείριση του αφθώδους πυρετού, καταγγέλλει κυβερνητικές καθυστερήσεις και ζητά κρατική χρηματοδότηση για την ανασύσταση των κοπαδιών της Λέσβου
Αντωνέλλη: «Ζήτησαν την αποπομπή μου για να μου φορτώσουν όλη την κρατική ανεπάρκεια»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Από την κρίση στην ανασυγκρότηση της λεσβιακής κτηνοτροφίας

Οι προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση των εκτροφών αναλύθηκαν το βράδυ της Τετάρτης 22 Ιουλίου στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής
Από την κρίση στην ανασυγκρότηση της λεσβιακής κτηνοτροφίας
ΚΟΣΜΟΣ

Στα 96 δολάρια το πετρέλαιο τύπου Brent

Νέα άνοδος στις τιμές του πετρελαίου, καθώς κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν και εντείνονται οι φόβοι για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας
Στα 96 δολάρια το πετρέλαιο τύπου Brent
ΑΓΡΟΤΕΣ

Τα αρώματα του λεσβιακού ελαιολάδου συναντούν το Απολιθωμένο Δάσος

Γευσιγνωσία εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Άντισσας την Τετάρτη 29 Ιουλίου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Σίγρι
Τα αρώματα του λεσβιακού ελαιολάδου συναντούν το Απολιθωμένο Δάσος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Χάθηκε» η άφιξη του κρουαζιερόπλοιου Allura στη Μυτιλήνη

Ο καπετάνιος ακύρωσε την αποβίβαση περίπου 1.070 επιβατών λόγω του κυματισμού και της μεταφοράς τους με λάντζες -Ο τουριστικός πράκτορας Ηλίας Πίκουλος επαναφέρει το αίτημα για εξωτερικό ντόκο, κάνοντας λόγο για σοβαρό πλήγμα στην τοπική αγορά
«Χάθηκε» η άφιξη του κρουαζιερόπλοιου Allura στη Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βασίλης Δελησταμάτης: «Η βιοασφάλεια σώζει κοπάδια και ζωές»

Ο κτηνίατρος προειδοποίησε ότι οι επιζωοτίες θα συνεχίσουν να απειλούν τη Λέσβο και τον Έβρο, ζήτησε μόνιμη στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών και υπογράμμισε ότι η αυστηρή τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας μπορεί να αποτρέψει την εξάπλωση της νόσου
Βασίλης Δελησταμάτης: «Η βιοασφάλεια σώζει κοπάδια και ζωές»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Οι παρεμβάσεις του καθηγητή Γιώργου Βαλιάκου για τον αφθώδη

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υποστήριξε ότι η αντιμετώπιση του αφθώδους πυρετού απαιτεί άμεσες αποφάσεις, μαζικούς ελέγχους μέσα σε λίγες εβδομάδες και, όπου χρειάζεται, στοχευμένο εμβολιασμό
Οι παρεμβάσεις του καθηγητή Γιώργου Βαλιάκου για τον αφθώδη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Γιώργος Αρσένος: Η κτηνοτροφία της Λέσβου χρειάζεται σχέδιο όχι αδιέξοδα

Ο καθηγητής του ΑΠΘ παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την ανασύσταση της λεσβιακής κτηνοτροφίας
Γιώργος Αρσένος: Η κτηνοτροφία της Λέσβου χρειάζεται σχέδιο όχι αδιέξοδα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Ο αφθώδης πυρετός εξελίσσεται σε ενδημική νόσος στη Λέσβο

Η τρίωρη συζήτηση στην Καλλονή ανέδειξε τις ευθύνες της Πολιτείας, την ανάγκη στελέχωσης των κτηνιατρικών υπηρεσιών και την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τη διάσωση της κτηνοτροφίας της Λέσβου
Ο αφθώδης πυρετός εξελίσσεται σε ενδημική νόσος στη Λέσβο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Με το σταγονόμετρο η χρηματοδότηση της Περιφέρειας για τον αφθώδη πυρετό

Ένα πρόσθετο κονδύλι 500.000 ευρώ ενέκρινε το Υπουργείο Εσωτερικών, με την συνολική χρηματοδότηση να φθάνει στα 1.500.000 ευρώ την ώρα που οι δαπάνες ξεπερνούν τα 5.000.000 ευρώ
Με το σταγονόμετρο η χρηματοδότηση της Περιφέρειας για τον αφθώδη πυρετό
ΑΤΖΕΝΤΑ

Οι λεσβιακές χάχλες πρωταγωνιστούν στη γευσιγνωσία του Σιγρίου

Ο Συνεταιρισμός Γυναικών Μεσοτόπου παρουσιάζει την Παρασκευή 24 Ιουλίου στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους ένα από τα πιο χαρακτηριστικά προϊόντα της τοπικής κουζίνας
Οι λεσβιακές χάχλες πρωταγωνιστούν στη γευσιγνωσία του Σιγρίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Οι «ατασθαλίες» δεν δικαιολογούν το πάγωμα των αποζημιώσεων

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οφείλει να πληρώσει άμεσα τους κτηνοτρόφους της Λέσβου που έχασαν τα κοπάδια και το εισόδημά τους
Οι «ατασθαλίες» δεν δικαιολογούν το πάγωμα των αποζημιώσεων