× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο Ελληνικός τουρισμός στην εποχή της βραχυχρόνιας μίσθωσης

Περισσότερες από 1.000.000 κλίνες λειτούργησαν το πρώτο εξάμηνο του 2024

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/8/2024

Ο Ελληνικός τουρισμός στην εποχή της βραχυχρόνιας μίσθωσης

Συνεχής αύξηση της προσφοράς καταλυμάτων, που αντικατοπτρίζει τη δυναμική ανάπτυξης του κλάδου της βραχυχρόνιας μίσθωσης, παρατηρείται το πρώτο εξάμηνο στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το τελευταίο Στατιστικό Δελτίο του ΙΝΣΕΤΕ Intelligence, το Α’ εξάμηνο του 2024 παρατηρείται μια σαφής τάση σταθερής αύξησης στον αριθμό των καταλυμάτων του 2024 σε σύγκριση με το 2023.

Ωστόσο, η τάση αυτή επιβραδύνεται τον Ιούλιο, γεγονός που μπορεί να υποδηλώνει την κορύφωση της ζήτησης, Τον Ιούλιο του 2024, τα καταλύματα έφτασαν τις 232 χιλ., σημειώνοντας αύξηση κατά +20 χιλ. σε σχέση με τον Ιούλιο του 2023.

Η ανάλυση των στοιχείων για τον αριθμό των κλινών βραχυχρόνιας μίσθωσης μεταξύ 2023 και 2024 αποκαλύπτει μια σημαντική αύξηση κατά το Α’ εξάμηνο του του 2024. Από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούνιο, ο αριθμός των κλινών αυξανόταν σταθερά, φτάνοντας τον Ιούνιο σε επίπεδα κατά +85 χιλ. κλίνες υψηλότερα από τα αντίστοιχα του 2023.

Τον Ιούλιο του 2024, η αύξηση αυτή επιβραδύνθηκε, με το σύνολο των προσφερόμενων κλινών να ανέρχεται σε περισσότερες από 1 εκατ., σημειώνοντας μια αύξηση κατά +81 χιλ. σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2023. Αυτή η εξέλιξη υποδεικνύει ότι η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις διατηρήθηκε ισχυρή καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2024, με την κορύφωση να σημειώνεται τον Ιούλιο.

Η ανάλυση της πληρότητας των καταλυμάτων για το Α’ τρίμηνο 2024 δείχνει μια σταθερότητα σε σχέση με το Α’ τρίμηνο του 2023 παρά την αύξηση της προσφοράς καταλυμάτων και κλινών.

Αυτό υποδηλώνει αύξηση της ζήτησης παράλληλα με την προσφορά που αποτυπώνεται κατά  το Β’ τρίμηνο του 2024 όπου καταγράφεται υψηλότερη πληρότητα καταλυμάτων σε σύγκριση με το Β’ τρίμηνο του 2023.

Ειδικότερα τον Ιανουάριο, η πληρότητα διατηρήθηκε στο 12%, επαναλαμβάνοντας την ίδια απόδοση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Τον Φεβρουάριο, σημειώνεται μείωση της πληρότητας σε 10% (έναντι 13%) ενώ τον Μάρτιο η πληρότητα ανέρχεται σε 16% (έναντι 15%).

Τον Απρίλιο, η πληρότητα διαμορφώθηκε σε 23% (έναντι 24%) ενώ τον Μάιο ανήλθε σε 30% (έναντι 26%). Τον Ιούνιο η πληρότητα σε αυξήθηκε σε 40% έναντι 38% τον Ιούνιο του 2023.

Τον Ιούλιο, η πληρότητα διατηρήθηκε στο 52%, επαναλαμβάνοντας την ίδια απόδοση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

Η μέση διάρκεια παραμονής σε διανυκτερεύσεις την περίοδο Ιανουαρίου-Ιούλιου 2024, συγκρινόμενη με την αντίστοιχη του 2023, σημείωσε αύξηση μόνο τους δύο πρώτους μήνες ενώ τους υπόλοιπους καταγράφει μείωση. Ειδικότερα, τον Ιανουάριο του 2024, η μέση διάρκεια παραμονής ανήλθε σε 3,5 διανυκτερεύσεις (+6,8%), τον Φεβρουάριο ανήλθε στις 3,7 διανυκτερεύσεις (+32,6%).

Από τον Μάρτιο αρχίζει πτωτική τάση με 3,5 διανυκτερεύσεις τον Μάρτιο (-1,5%), 3,8 διανυκτερεύσεις τον Απρίλιο, 3,5 διανυκτερεύσεις τον Μάιο (-10,0%) ενώ τον Ιούνιο η μείωση
διαμορφώθηκε σε -5,0% με 3,8 διανυκτερεύσεις. Τέλος, τον Ιούλιο η μέση διάρκεια παραμονής διαμορφώθηκε σε 4,2 διανυκτερεύσεις  καταγράφοντας μείωση κατά -2,3%.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βόρειο Αιγαίο: Μείωση 62% στις αιτήσεις για το πρόγραμμα νέων αγροτών

Δεν «τσίμπησαν» οι νέοι στην εφάπαξ χρηματοδότηση των 40.000 ευρώ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ένα όραμα για τη γεωργία και τα τρόφιμα

Τα μηνύματα της ανακοίνωσης της ΕΕ για την ΚΑΠ μετά το 2027
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ενημέρωση για τον ψηφιακός μετασχηματισμός του γεωργικού τομέα

Την Δευτέρα 31 Μαρτίου από τις 11:00 το πρωί ως τις 14:00 μετά το μεσημέρι, στο Επιμελητήριο Λέσβου στη Μυτιλήνη
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΕΡΓΑΣΙΑ

61 θέσεις εποχικών Πυροσβεστών στη Λέσβο

Αναλυτικά οι θέσεις ανά κατηγορία και Δημοτική Ενότητα
ΕΛΛΑΔΑ

Εκτιμήσεις για πτώση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος τον Απρίλιο

Υψηλή η παραγωγή πράσινης ενέργειας τον Μάρτιο οδηγεί σε κάμψη τις χονδρικές τιμές
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ θα πληρώσουν 2,369 δις ευρώ

Ο «χάρτης» των καταβολών από 24 ως 28 Μαρτίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Τί συμβαίνει με τις αποζημιώσεις ελαιοπαραγωγών

Διαβάστε εδώ γιατί ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Στρατάκος απέκλεισε να δοθούν αποζημιώσεις στους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου για την απώλεια εισοδήματος της περιόδου 2024 - 2025 από το κονδύλι των 142,7 εκατ. ευρώ του Μέτρου 23
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Επιτυχόντες αλλά αδιόριστοι…

Το Ελληνικό δημόσιο έκανε ένα γραπτό διαγωνισμό αλλά αρνείται να προσλάβει όσους κρίθηκαν άξιοι να εργαστούν στις υπηρεσίες του
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι εκπαιδευτικοί ενάντια στις συνδικαλιστικές διώξεις

Νέα παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 21 Μαρτίου από την ΕΛΜΕ Λέσβου στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Με διεθνή διαγωνισμό τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης

Μετά το 2027 αναμένεται να δούμε την εφαρμογή τους
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ