× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Την ανάκληση των συγχωνεύσεων ζητά η Κομνηνάκα

Ερώτηση της βουλεύτριας Λέσβου του ΚΚΕ στον υπουργό Παιδείας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/8/2024

Την ανάκληση των συγχωνεύσεων ζητά η Κομνηνάκα
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Η βουλεύτρια Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα κατέθεσε ερώτηση στον υπουργό Παιδείας σύμφωνα με την οποία ζητά την ανάκληση της απόφασης της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου για τις συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων σε δημοτικά και νηπιαγωγεία της Λέσβου και Λήμνου.Την ερώτηση συνυπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Γιάννης Δελής και Μανώλης Συντυχάκης.

Αναλυτικά η κ.Κομνηνάκα στην ανακοίνωση της αναφέρει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στην κοινωνία της Λέσβου η απόφαση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΙΠΕ) Λέσβου για συγχωνεύσεις τμημάτων σε διάφορα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία του νησιού. Η απόφαση αυτή αφορά σχολεία όπως το Ειδικό Σχολείο Μυτιλήνης, το 9ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, το Δημοτικό Σχολείο Βαρειάς, το Δημοτικό Σχολείο Καλλονής, και το Δημοτικό Σχολείο Παναγιούδας, ενώ ακολούθησαν νέες ανακοινώσεις για το 10ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης και το 2ο Νηπιαγωγείο Πλωμαρίου. Η διαδικασία των ανακοινώσεων έχει δημιουργήσει ανασφάλεια σε εκπαιδευτικούς και γονείς, οι οποίοι ανησυχούν για ενδεχόμενες νέες συγχωνεύσεις λίγο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Η απόφαση της ΔΙΠΕ βασίζεται σε εγκυκλίους του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Κατσαρού, που καλούν τους διευθυντές των σχολικών μονάδων να συγκροτήσουν τα τμήματα με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα του μαθητικού δυναμικού. Ωστόσο, εκπαιδευτικοί και γονείς αντιδρούν έντονα, καθώς δεν λαμβάνονται υπόψη οι παραπεμπόμενοι μαθητές, ούτε οι αναμενόμενες εγγραφές του Σεπτεμβρίου, όπως αυτές έχουν δηλωθεί στην πλατφόρμα e-eggrafes.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Μυτιλήνης, καθώς και διάφοροι άλλοι τοπικοί φορείς, εκφράζουν την αντίθεσή τους στην απόφαση αυτή. Όπως αναφέρει ο ΣΕΠΕ Λέσβου, οι συγχωνεύσεις αυτές δεν λαμβάνουν υπόψη τη νομοθεσία που καθορίζει το χώρο ανά μαθητή στις αίθουσες, τις γνωματεύσεις του ΚΕΔΑΣΥ για ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, ούτε την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Η απόφαση της ΔΙΠΕ Λέσβου θεωρείται από πολλούς ως συνέχεια μιας ευρύτερης πολιτικής που υποβαθμίζει την εκπαίδευση, επιδιώκοντας να λειτουργούν τα σχολεία με ελάχιστους πόρους και προσωπικό. Η πρακτική αυτή, σύμφωνα με τους επικριτές, οδηγεί σε υπερπλήρεις αίθουσες που δεν πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφάλειας και υγιεινής, ενώ δεν λαμβάνονται επαρκή μέτρα για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, πανδημιών ή άλλων έκτακτων περιστάσεων.

Οι αντιδρώντες χαρακτηρίζουν το «νέο ψηφιακό σχολείο» που προωθείται ως ένα σχολείο που υποβαθμίζει τον παιδαγωγικό ρόλο των εκπαιδευτικών και αντιμετωπίζει τους μαθητές ως αριθμούς σε μια λογιστική εξίσωση, παραγνωρίζοντας τις ιδιαίτερες ανάγκες τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενόψει της κατάστασης αυτής, εγείρονται ερωτήματα προς τον Υπουργό Παιδείας σχετικά με τις ενέργειες που προτίθεται να λάβει για την ανάκληση της απόφασης αυτής, η οποία χαρακτηρίζεται ως απαράδεκτη από τους τοπικούς φορείς. Η κοινωνία της Λέσβου παραμένει σε αναβρασμό, αναμένοντας τις επόμενες κινήσεις της πολιτικής ηγεσίας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί ώστε να ανακληθεί η απαράδεκτη απόφαση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΙΠΕ) Λέσβου.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αναβαθμίστηκε η αυλή του 8ου Νηπιαγωγείου Μυτιλήνης

Η ανακαινισμένη αυλή του σχολείου παραδόθηκε στα παιδιά με νέο χλοοτάπητα, παιχνίδια και σύγχρονο εξοπλισμό, προσφέροντας έναν πιο ασφαλή και ευχάριστο χώρο για παιχνίδι και δημιουργική απασχόληση
Αναβαθμίστηκε η αυλή του 8ου Νηπιαγωγείου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Ερωτήματα για τις νέες διαγραμμίσεις σε Ίππειος και Πηγαδάκια

Συμπολίτης μας ζητά διευκρινίσεις για τα κριτήρια που εφαρμόστηκαν στις πρόσφατες κυκλοφοριακές παρεμβάσεις, επισημαίνοντας διαφορετική αντιμετώπιση σε δύο διασταυρώσεις του οδικού δικτύου της Λέσβου
Ερωτήματα για τις νέες διαγραμμίσεις σε Ίππειος και Πηγαδάκια
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στο Φαναράκι Λήμνου

Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούν στην περιοχή
Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στο Φαναράκι Λήμνου
ΧΩΡΙΑ

Νέος ασφαλτοστρωμένος δρόμος οδηγεί στον Χρούσο

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και ενισχύει τις μετακινήσεις
Νέος ασφαλτοστρωμένος δρόμος οδηγεί στον Χρούσο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή οι καθυστερήσεις του Κτηματολογίου που «παγώνουν» τις οικοδομικές άδειες

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Λέσβου Παναγιώτης Παρασκευαΐδης ζητά άμεσες λύσεις για την έκδοση πιστοποιητικών ιδιοκτησίας, κάνοντας λόγο για παράλυση της οικοδομικής δραστηριότητας στα νησιά
Στη Βουλή οι καθυστερήσεις του Κτηματολογίου που «παγώνουν» τις οικοδομικές άδειες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Γεώργα και Μουτζούρης στο ίδιο τραπέζι για τα μεγάλα έργα της Λήμνου

Στο επίκεντρο ο προσήνεμος μώλος της Μύρινας, η αναβάθμιση της Λεωφόρου Δημοκρατίας και η πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο της Ηφαιστίας
Γεώργα και Μουτζούρης στο ίδιο τραπέζι για τα μεγάλα έργα της Λήμνου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Τροφή με Νόημα» στον Πολιχνίτο

Ανοιχτή εκδήλωση το Σάββατο 13 Ιουνίου στο Πολύκεντρο Πολιχνίτου με επίκεντρο την κομποστοποίηση και τη βιώσιμη διατροφή και ομιλητή τον Ιωάννη Δασκαλούδη
«Τροφή με Νόημα» στον Πολιχνίτο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέα μόνιμη υπάλληλος ανέλαβε καθήκοντα στον Δήμο Μυτιλήνης

Συνεχίζεται η στελέχωση των δημοτικών υπηρεσιών μέσω της προκήρυξης 7Κ/2024 του ΑΣΕΠ, με 13 προσλήψεις μέχρι σήμερα
Νέα μόνιμη υπάλληλος ανέλαβε καθήκοντα στον Δήμο Μυτιλήνης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στη Λήμνο ο Μουτζούρης

Συναντήσεις για την Αυτοδιοίκηση, τα έργα υποδομής και την ενεργειακή μετάβαση
Στη Λήμνο ο Μουτζούρης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μεγαλοπρεπής υποδοχή των ιερών λειψάνων των Αγίων της Λέσβου

Στον ναό του Αγίου Θεράποντα Μυτιλήνης -Αναλυτικά το πρόγραμμα των λατρευτικών συνάξεων που θα κορυφωθούν το Σάββατο 13 Ιουνίου με την λιτανεία στην προκυμαία Μυτιλήνης
Μεγαλοπρεπής υποδοχή των ιερών λειψάνων των Αγίων της Λέσβου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Δουδωνής προτείνει συνταγματική θωράκιση των παραμεθόριων περιοχών

Παρέμβαση του βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ στην αναθεώρηση του Συντάγματος για ειδική προστασία και δυνατότητα περιορισμών στις μεταβιβάσεις ακινήτων
Ο Δουδωνής προτείνει συνταγματική θωράκιση των παραμεθόριων περιοχών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Διήμερη γιορτή μουσικής στο κέντρο της Μυτιλήνης

Φιλαρμονική, Ορχήστρα Νέων, χορωδίες και λυρικοί καλλιτέχνες ενώνουν τις δυνάμεις τους
Διήμερη γιορτή μουσικής στο κέντρο της Μυτιλήνης