× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το Φεστιβάλ της Ανεμώτιας από τον τόπο… για τον τόπο και τους ανθρώπους

Το «ΕρωτοΎφαντο…κρασί της Λέσβου» έγινε ωδή στη σύνδεση των ανθρώπων με την παραγωγή, την τέχνη, αλλά και μεταξύ τους

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/8/2024

Το Φεστιβάλ της Ανεμώτιας από τον τόπο… για τον τόπο και τους ανθρώπους
' χρόνος ανάγνωσης

Στις 16, 17 και 18 Αυγούστου, ο Σύλλογος Αμπελουργών Ανεμώτιας Λέσβου «ο Κάμπος» πραγματοποίησε το 8ο Φεστιβάλ Αμπελουργίας με την ιδιαίτερη ονομασία «ΕρωτοΎφαντο…κρασί της Λέσβου».
Ένα Φεστιβάλ με φαντασία, αμεσότητα, ειλικρίνεια, εξωστρέφεια και δικτύωση. Μια τριήμερη πολυθεματική πολιτιστική διαδρομή, που ανέδειξε την αμπελοοινική παράδοση της Λέσβου, μέσα από μία αδιάσπαστη ενότητα παραγωγής, τέχνης, πολιτισμού, συμμετοχικότητας, ανταλλαγής και αναζωογόνησης.


Παρουσιάσεις, γευσιγνωσίες κρασιών, δράσεις μαγειρικής, χωρική απόσταξη, βιωματικά εργαστήρια ύφανσης, εκθέσεις σύγχρονης φωτογραφίας, λαογραφικές εκθέσεις, περιηγήσεις, θέατρο, μουσική, χορός και η μεγάλη συναυλία με τους Μανώλη Φάμελλο, Στάθη Δρογώση και Οδυσσέα Τσάκαλο ήταν η αφορμή για να συναντηθούμε, να επικοινωνήσουμε και να συνδεθούμε υφαίνοντας «μεθυσμένα νήματα».
Ο φετινός τίτλος του Φεστιβάλ «ΕρωτοΎφαντο…κρασί της Λέσβου», τόνισε τη μαγεία και τη θελκτικότητα του λεσβιακού οίνου και μας κάλεσε να ανακαλύψουμε τη γοητεία της αμπελουργικής και οινοποιητικής τέχνης του νησιού μας και πως αυτή συμπράττει με άλλες παραδοσιακές τέχνες. Μέσα από αυτή την προσέγγιση αναδείχτηκαν οι παραδοσιακές τέχνες της αμπελουργίας, της οινοποίησης και της ύφανσης και το πώς αυτές αλληλεπιδρούν και αλληλοεμπνέονται.
Η οινοποίηση είναι μια μοναδική τέχνη που μεταμορφώνει το σταφύλι σε ένα ερωτικό ποτό που εκπροσωπεί τη γοητεία και την απόλαυση στην κοινή ανθρώπινη εμπειρία. Από την άλλη, η ύφανση είναι μια τέχνη εξίσου μοναδική, που μετατρέπει το μαλλί σε ζεστό και προστατευτικό ένδυμα, σε υφαντό γεμάτο ιστορία και παράδοση. Όπως το κρασί, έτσι και το υφαντό αντικατοπτρίζουν τη δεξιοτεχνία και την υπομονή του δημιουργού, τη βαθιά σύνδεση με τη φύση και τα υλικά της, αλλά κυρίως επισημαίνουν τη «Σύνδεση» των Ανθρώπων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Με αυτό το πνεύμα, το φετινό Φεστιβάλ Αμπελουργίας πραγματεύτηκε επίσης τη «Σύνδεση» των Ανθρώπων μέσα στην κοινωνία των πολιτών, στην ενασχόλησή τους με τα κοινά, τις παραδοσιακές τέχνες, τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και πώς αυτή μετουσιώνεται σε κοινό βίωμα, ενσυναίσθηση, αλληλοκατανόηση και βαθύτερες ανθρώπινες σχέσεις.
Όλα τα παραπάνω συνέθεσαν ένα ποιοτικό πρόγραμμα που έτυχε πολύ μεγάλης ανταπόκρισης τόσο από τα μέλη της τοπικής κοινωνίας, όσο και από συμπολίτες από ολόκληρη τη Λέσβο αλλά και πέρα από αυτή…Το Φεστιβάλ αποτέλεσε μια ποιοτική διέξοδο ανακούφισης, συμμετοχής και ψυχαγωγίας, για τον ντόπιο πληθυσμό και τους επισκέπτες του νησιού.


Σε έναν κόσμο που ο ρομαντισμός θεωρείται «ελάττωμα» και το «εγώ» τείνει να εξαφανίσει το «εμείς», οι εκδηλώσεις και ο γενικότερος χαρακτήρας του Φεστιβάλ ήταν μια μικρή υπενθύμιση όσων μπορούν να επιτευχθούν συλλογικά, με συνεργασία, και κατανόηση.
Το θετικό αποτύπωμα που άφησε το 8ο Φεστιβάλ Αμπελουργίας σε ολόκληρη τη Λέσβο και πέρα από αυτή, αφιερώνεται στους ανθρώπους που ενσυνείδητα προσφέρουν και διαχέουν έστω και ένα μικρό μέρος της ενέργειας και της γνώσης τους στην κοινότητα και στον τόπο τους, χωρίς να βαρυγκωμούν και να αναμένουν κάποιο αντάλλαγμα…
Το «8ο Φεστιβάλ Αμπελουργίας Ανεμώτιας 2024» συνδιοργάνωσε ο Σύλλογος Αμπελουργών Ανεμώτιας Λέσβου «ο Κάμπος» με το Δήμο Δυτικής Λέσβου – Αντιδημαρχία Πολιτισμού, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου – Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού και την Κοιν.Σ.Επ. Ηφαίστειο Ανεμώτιας Λέσβου.
Το Φεστιβάλ υποστήριξε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, η Κοινότητα Ανεμώτιας, ο Μορφωτικός Σύλλογος Ανεμωτισίων Αθήνας και ο Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως Σωτήρος Ανεμώτιας.
Χορηγοί Επικοινωνίας ΕΡΤ Αιγαίου, Στο Νησί (Κοιν.Σ.Επ. Ενημέρωση), Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (Ο.Λ.Σ.Α.) και Ένωση Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας Βορείου Αιγαίου «Συνέργεια».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο καύσωνας υποχωρεί αλλά η ζέστη μένει

Έως 38 βαθμούς κελσίου θα δείξει το θερμόμετρο στη Λέσβο αυτή την εβδομάδα. Δροσίζει από την Παρασκευή 1η Αυγούστου με μελτέμια στο Αιγαίο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κάηκε απορριμματοφόρο της Δυτικής Λέσβου στη φωτιά του Σκαλοχωρίου

Η φωτιά σύμφωνα με μαρτυρίες ξεκίνησε σε χωράφι με ξερά χόρτα κοντά σε αποθήκη του Δήμου
ΧΩΡΙΑ

Φωτιά στο Σκαλοχώρι

Επιχειρούν δυνάμεις της πυροσβεστικής της Λέσβου και εναέρια μέσα. Το μέτωπο έχει περιοριστεί
ΒΙΒΛΙΟ

Στην παραλία Βατερών, παρέα με δανεικό βιβλίο

Μια πρωτότυπη ενέργεια από την Βιβλιοθήκη της Βρίσας. Τοποθετήθηκαν στην παραλία τρεις βιβλιοφωλιές ώστε οι λουόμενοι να περάσουν δημιουργικά το χρόνο τους
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Φωτογραφική διαδρομή στα στενά της Μυτιλήνης

Η έκθεση της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης με τίτλο «Η ΦΕΜ μέσα στην πόλη», θα διαρκέσει καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, από την 1η έως τις 31 του μήνα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Καλοκαιρινή περιήγηση στο Μουσείο του Σιγρίου και τα απολιθωμένα

Ξεχωριστή εμπειρία για όσους και όσες βρεθούν στο Μουσείο Φυσικής ιστορίας της Λέσβου με περιηγήσεις και παρουσιάσεις για όλες τις ηλικίες
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Φωτιά σε ξερά χόρτα στη Μυτιλήνη

Απέναντι από το εργοστάσιο της ΕΠΟΜ. Η πυρκαγιά περιορίστηκε γρήγορα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία
ΧΩΡΙΑ

Ένας μικρός άγγελος, επέστρεψε στον ουρανό

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια για την απώλεια της μικρής Χριστίνας από τη Γέρα που έδωσε γενναία μάχη με τον καρκίνο
ΕΛΛΑΔΑ

Σε πύρινο κλοιό πολλές περιοχές της χώρας

Οκτώ μεγάλες φωτιές σε εξέλιξη, διεθνής συνδρομή ζητά η Ελλάδα
ΓΕΥΣΗ

Γεύσεις και μουσική στη 4η Γιορτή Γκιουζλεμέ στα Μιστέγνα

Μεγάλη συμμετοχή και ένθερμο κλίμα στη γιορτή που τίμησε την τοπική κουζίνα και την πολιτιστική ταυτότητα της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Εθελοντική αιμοδοσία στο Σκαλοχώρι

Θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1η Αυγούστου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η καρδιά της Μυτιλήνης ξαναχτυπά στην παλιά Αγορά

Συνάντηση του Δημάρχου Παναγιώτη Χριστόφα με επιχειρηματίες και τον Εμπορικό Σύλλογο – Κοινές παρεμβάσεις για ένα πιο ελκυστικό εμπορικό περιβάλλον