× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το Φεστιβάλ της Ανεμώτιας από τον τόπο… για τον τόπο και τους ανθρώπους

Το «ΕρωτοΎφαντο…κρασί της Λέσβου» έγινε ωδή στη σύνδεση των ανθρώπων με την παραγωγή, την τέχνη, αλλά και μεταξύ τους

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/8/2024

Το Φεστιβάλ της Ανεμώτιας από τον τόπο… για τον τόπο και τους ανθρώπους
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Στις 16, 17 και 18 Αυγούστου, ο Σύλλογος Αμπελουργών Ανεμώτιας Λέσβου «ο Κάμπος» πραγματοποίησε το 8ο Φεστιβάλ Αμπελουργίας με την ιδιαίτερη ονομασία «ΕρωτοΎφαντο…κρασί της Λέσβου».
Ένα Φεστιβάλ με φαντασία, αμεσότητα, ειλικρίνεια, εξωστρέφεια και δικτύωση. Μια τριήμερη πολυθεματική πολιτιστική διαδρομή, που ανέδειξε την αμπελοοινική παράδοση της Λέσβου, μέσα από μία αδιάσπαστη ενότητα παραγωγής, τέχνης, πολιτισμού, συμμετοχικότητας, ανταλλαγής και αναζωογόνησης.


Παρουσιάσεις, γευσιγνωσίες κρασιών, δράσεις μαγειρικής, χωρική απόσταξη, βιωματικά εργαστήρια ύφανσης, εκθέσεις σύγχρονης φωτογραφίας, λαογραφικές εκθέσεις, περιηγήσεις, θέατρο, μουσική, χορός και η μεγάλη συναυλία με τους Μανώλη Φάμελλο, Στάθη Δρογώση και Οδυσσέα Τσάκαλο ήταν η αφορμή για να συναντηθούμε, να επικοινωνήσουμε και να συνδεθούμε υφαίνοντας «μεθυσμένα νήματα».
Ο φετινός τίτλος του Φεστιβάλ «ΕρωτοΎφαντο…κρασί της Λέσβου», τόνισε τη μαγεία και τη θελκτικότητα του λεσβιακού οίνου και μας κάλεσε να ανακαλύψουμε τη γοητεία της αμπελουργικής και οινοποιητικής τέχνης του νησιού μας και πως αυτή συμπράττει με άλλες παραδοσιακές τέχνες. Μέσα από αυτή την προσέγγιση αναδείχτηκαν οι παραδοσιακές τέχνες της αμπελουργίας, της οινοποίησης και της ύφανσης και το πώς αυτές αλληλεπιδρούν και αλληλοεμπνέονται.
Η οινοποίηση είναι μια μοναδική τέχνη που μεταμορφώνει το σταφύλι σε ένα ερωτικό ποτό που εκπροσωπεί τη γοητεία και την απόλαυση στην κοινή ανθρώπινη εμπειρία. Από την άλλη, η ύφανση είναι μια τέχνη εξίσου μοναδική, που μετατρέπει το μαλλί σε ζεστό και προστατευτικό ένδυμα, σε υφαντό γεμάτο ιστορία και παράδοση. Όπως το κρασί, έτσι και το υφαντό αντικατοπτρίζουν τη δεξιοτεχνία και την υπομονή του δημιουργού, τη βαθιά σύνδεση με τη φύση και τα υλικά της, αλλά κυρίως επισημαίνουν τη «Σύνδεση» των Ανθρώπων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Με αυτό το πνεύμα, το φετινό Φεστιβάλ Αμπελουργίας πραγματεύτηκε επίσης τη «Σύνδεση» των Ανθρώπων μέσα στην κοινωνία των πολιτών, στην ενασχόλησή τους με τα κοινά, τις παραδοσιακές τέχνες, τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και πώς αυτή μετουσιώνεται σε κοινό βίωμα, ενσυναίσθηση, αλληλοκατανόηση και βαθύτερες ανθρώπινες σχέσεις.
Όλα τα παραπάνω συνέθεσαν ένα ποιοτικό πρόγραμμα που έτυχε πολύ μεγάλης ανταπόκρισης τόσο από τα μέλη της τοπικής κοινωνίας, όσο και από συμπολίτες από ολόκληρη τη Λέσβο αλλά και πέρα από αυτή…Το Φεστιβάλ αποτέλεσε μια ποιοτική διέξοδο ανακούφισης, συμμετοχής και ψυχαγωγίας, για τον ντόπιο πληθυσμό και τους επισκέπτες του νησιού.


Σε έναν κόσμο που ο ρομαντισμός θεωρείται «ελάττωμα» και το «εγώ» τείνει να εξαφανίσει το «εμείς», οι εκδηλώσεις και ο γενικότερος χαρακτήρας του Φεστιβάλ ήταν μια μικρή υπενθύμιση όσων μπορούν να επιτευχθούν συλλογικά, με συνεργασία, και κατανόηση.
Το θετικό αποτύπωμα που άφησε το 8ο Φεστιβάλ Αμπελουργίας σε ολόκληρη τη Λέσβο και πέρα από αυτή, αφιερώνεται στους ανθρώπους που ενσυνείδητα προσφέρουν και διαχέουν έστω και ένα μικρό μέρος της ενέργειας και της γνώσης τους στην κοινότητα και στον τόπο τους, χωρίς να βαρυγκωμούν και να αναμένουν κάποιο αντάλλαγμα…
Το «8ο Φεστιβάλ Αμπελουργίας Ανεμώτιας 2024» συνδιοργάνωσε ο Σύλλογος Αμπελουργών Ανεμώτιας Λέσβου «ο Κάμπος» με το Δήμο Δυτικής Λέσβου – Αντιδημαρχία Πολιτισμού, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου – Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού και την Κοιν.Σ.Επ. Ηφαίστειο Ανεμώτιας Λέσβου.
Το Φεστιβάλ υποστήριξε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, η Κοινότητα Ανεμώτιας, ο Μορφωτικός Σύλλογος Ανεμωτισίων Αθήνας και ο Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως Σωτήρος Ανεμώτιας.
Χορηγοί Επικοινωνίας ΕΡΤ Αιγαίου, Στο Νησί (Κοιν.Σ.Επ. Ενημέρωση), Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (Ο.Λ.Σ.Α.) και Ένωση Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας Βορείου Αιγαίου «Συνέργεια».

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Οκτώ μήνες τώρα οι κτηνοτρόφοι ακούνε μόνο υποσχέσεις»

Ο δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας, ζήτησε την κατανόηση του κόσμου για την καθυστέρηση της παρέλασης και υπογράμμισε τον ειρηνικό χαρακτήρα της αγροτικής διαμαρτυρίας
«Οκτώ μήνες τώρα οι κτηνοτρόφοι ακούνε μόνο υποσχέσεις»
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Οι πρόγονοί μας δεν αγωνίστηκαν για τους επισήμους»

Δήλωση από τον Θωμά Μόσχο, εκπρόσωπο Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΛΑΣ, για τα παιδιά των κτηνοτρόφων στην εξέδρα των επισήμων και τον αγώνα των οικογενειών τους να παραμείνουν στη Λέσβο
«Οι πρόγονοί μας δεν αγωνίστηκαν για τους επισήμους»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο κόσμος περίμενε τον Στρατό, η κυβέρνηση τον απέσυρε!

Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης επέμεναν να ανέβουν στην εξέδρα των επισήμων, ενώ οι κτηνοτρόφοι ζητούσαν απαντήσεις για την επιβίωσή τους — Η Μυτιλήνη γιόρτασε την Απελευθέρωσή της χωρίς στρατιωτική παρέλαση
Ο κόσμος περίμενε τον Στρατό, η κυβέρνηση τον απέσυρε!
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η παρέλαση έγινε με ευθύνη Χριστόφα, η κυβέρνηση επέμενε να ανέβει στην εξέδρα

Μαθητές και πολιτικά τμήματα τίμησαν την απελευθέρωση της Μυτιλήνης, χωρίς τη συμμετοχή του στρατού, αφού το Υπουργείο απέσυρε την άδειά του – Οι κτηνοτρόφοι και τα παιδιά των κοπαδιών που θανατώθηκαν στη θέση των επισήμων, κοντά τους ο δήμαρχος.
Η παρέλαση έγινε με ευθύνη Χριστόφα, η κυβέρνηση επέμενε να ανέβει στην εξέδρα
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Θέλουμε τη ζωή μας πίσω», οι κτηνοτρόφοι στην εξέδρα, η αγωνία της Λέσβου σε πρώτο πλάνο

Οκτώ μήνες κρίσης έγιναν κραυγή διαμαρτυρίας στην προκυμαία – Η ένταση για την παρουσία των πολιτικών επισήμων, οι μαρτυρίες των παραγωγών και η παρέλαση με τους κτηνοτρόφους και τα παιδιά τους στη θέση των επισήμων
«Θέλουμε τη ζωή μας πίσω», οι κτηνοτρόφοι στην εξέδρα, η αγωνία της Λέσβου σε πρώτο πλάνο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αποσύρεται ο στρατός από την παρέλαση της Μυτιλήνης

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εντολή δόθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Δεν θα πραγματοποιηθεί η στρατιωτική παρέλαση, καθώς δεν αναγνωρίζεται η επισημότητά της
Αποσύρεται ο στρατός από την παρέλαση της Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεκίνησε η παρέλαση στη Μυτιλήνη, κτηνοτρόφοι και παιδιά στη θέση των επισήμων

Χωρίς πολιτικούς επισήμους στην εξέδρα, μετά την καθυστέρηση και την αντιπαράθεση – Μαζί με τους κτηνοτρόφους η δημοτική αρχή
Ξεκίνησε η παρέλαση στη Μυτιλήνη, κτηνοτρόφοι και παιδιά στη θέση των επισήμων
ΕΚΤΑΚΤΟ ΑΓΡΟΤΕΣ

Στον αέρα η παρέλαση στη Μυτιλήνη

Αδιέξοδο με την επιμονή των πολιτικών να ανέβουν στην εξέδρα. Οι κτηνοτρόφοι δέχονται να γίνει η παρέλαση με την παρουσία στρατιωτικών και του δημάρχου Μυτιλήνης
Στον αέρα η παρέλαση στη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Από τη μνήμη της Απελευθέρωσης στην ευθύνη για το αύριο

Μήνυμα του Δημάρχου Μυτιλήνης για τα 114 χρόνια από την Απελευθέρωση της πόλης – Τιμή στους αγωνιστές της ελευθερίας και στις γενιές που διαμόρφωσαν τη σημερινή Μυτιλήνη
Από τη μνήμη της Απελευθέρωσης στην ευθύνη για το αύριο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη τιμά την απελευθέρωση της

Πομπή από το παλαιό Δημαρχείο και επίσημη έπαρση της σημαίας στο Κάστρο Μυτιλήνης
Η Μυτιλήνη τιμά την απελευθέρωση της
ΕΛΛΑΔΑ

Εκδηλώσεις της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης για την απελευθέρωση της Λέσβου

Την Κυριακή 8 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίας Σοφίας, κατάθεση στεφάνου και συνεστίαση
Εκδηλώσεις της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης για την απελευθέρωση της Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Από την αγωνία των κτηνοτρόφων στη βία πίσω από τις κλειστές πόρτες

Οι καθυστερήσεις στις ενισχύσεις, η κινητοποίηση της 8ης Νοεμβρίου και τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στη Λέσβο στο επίκεντρο της εκπομπής «Τα παιδία παίζει», με τη Μαρία Χατζηγεωργίου, τον Θράσο Αβραάμ και τη Δέσποινα Φραντζή
Από την αγωνία των κτηνοτρόφων στη βία πίσω από τις κλειστές πόρτες