× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ολοκληρώθηκαν οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις στο Μεσότοπο

Με επιτυχία από τον Σύλλογο Μεσοτοπιτών Λέσβου «Η Αναγέννηση»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/8/2024

Ολοκληρώθηκαν οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις στο Μεσότοπο
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Με ανακοίνωση του ο Σύλλογος Μεσοτοπιτών Λέσβου «Η Αναγέννηση» ευχαριστεί τους τοπικούς φορείς για τη συνδιοργάνωση και όλη την υποστήριξη των καλοκαιρινών εκδηλώσεων στο Μεσότοπο που ολοκληρώθηκαν με επιτυχία.

Στη συνέχεια η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περισσότερο όμως να ευχαριστήσουμε τον κόσμο απ' τον Μεσότοπο και τα γειτονικά χωριά που παραβρέθηκαν στις εκδηλώσεις δηλώνοντας την υποστήριξή του.

Οι δράσεις ξεκίνησαν στις 5 Αυγούστου με τους παιδικούς αγώνες ταχύτητας και άλμα εις μήκος στο γήπεδο του Αθλητικού Ομίλου Μεσοτόπου, όπου συμμετείχαν πλήθος παιδιών με ενθουσιασμό και χαρά. Λίγες μέρες αργότερα απονεμήθηκαν τα αντίστοιχα μετάλλια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 9 Αυγούστου παρουσιάσαμε μια λαογραφική εκδήλωση με τίτλο «Ντοπιολαλιές στη Νοτιοδυτική Λέσβο» (Παράκοιλα-Άγρα-Μεσότοπος-Ερεσός) στο αμφιθέατρο Μεσοτόπου.

Την εκδήλωση προλόγισε η κα Αγγελική Ράλλη, ομότιμη καθηγήτρια στο Τμ. Φιλολογίας του Παν/μίου Πατρών, η οποία μίλησε για τις διαλέκτους ως σημαντικό τμήμα της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και στη συνέχεια για τη Λεσβιακή διάλεκτο και τις ομοιότητες και διαφορές από χωριό σε χωριό. Στη συνέχεια οι επόμενοι ομιλητές, οι κα Νίκη Ταστάνη, φιλόλογος, διδάκτωρ Λαογραφίας, ερευνητής-συγγραφέας, κ. Γιάννης Κακαρώνης, συνταξιούχος ΟΤΕ, ερασιτέχνης γελοιογράφος-συγγραφέας η κα Ελισάβετ Δεμίρη, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, αντικαθιστώντας τον κ. Χαράλαμπο Δεμίρη και ο κ. Φώτης Βασίλογλου, συνταξιούχος δάσκαλος, ερευνητής-συγγραφέας μίλησαν για τη ντοπιολαλιά του χωριού τους, τις εκδόσεις των τοπικών λεξικών που έχουν γίνει ενώ στο τέλος ακούστηκε ζωντανά από εκπροσώπους η ντοπιολαλιά του κάθε χωριού. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν οι σύλλογοι «Αναγέννηση» και «Μεσότοπος».

Ταυτόχρονα παρουσιάστηκε έκθεση παλιάς φωτογραφίας με θέμα την καθημερινή ζωή των ανθρώπων του χωριού έξω από το στέκι νεολαίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τη Δευτέρα 12 Αυγούστου στις 20.00 μμ ο Υδρόμυλος Μαλλιόντας Μεσοτόπου μας υποδέχτηκε στην πρώτη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο χώρο.

Η αναπαλαίωση του Υδρόμυλου είναι ένα μακρόπνοο έργο-τόλμημα του Συλλόγου «Αναγέννηση» μαζί με τον Εξωραϊστικό Όμιλο «Μαλλιόντα», το οποίο βαίνει αισίως προς την ολοκλήρωσή του.

Στον ανοιχτό χώρο του, ο Μύλος μας υποδέχτηκε σε μια εκδήλωση με τίτλο «Του μύλου τα γυρίσματα - το ψωμί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με κεντρικό άξονα τον κύκλο σιτάρι, αλεύρι και ψωμί μπλέχτηκε σε ένα νοσταλγικό και δυναμικό συνάμα λαβύρινθο παραμυθιών, δρώμενων, τραγουδιών και μουσικής στη δροσερή κοιλάδα, δίπλα στο ποτάμι.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κώστας Μουτζούρης,

Ο πρώην κοινοτάρχης, κ. Λουκάς Κοντός, μίλησε για τη σημασία της σωστής διατροφής σήμερα αλλά και για τα περασμένα χρόνια όπου η βάση της διατροφής ήταν το σιτάρι.

Το παραμύθι «Το πιο γλυκό ψωμί» ζωντάνεψε ομάδα παιδιών ενώ ταυτόχρονα φουρνιζόταν στον ξυλόφουρνο ζυμωτό ψωμί που μοσψοβόλησε τον τόπο και όταν ψήθηκε μοιράστηκε στον κόσμο!

Ποίηση Μίλτου Σαχτούρη και Πάμπλο Νερούδα απαγγέλθηκαν από τις Ελευθερία Κωστάντη και Άντζελα Κοντού.

Στο μουσικό μέρος της βραδιάς η χορωδία του Συλλόγου «Αναγέννηση» υπό τη διεύθυνση του Βαγγέλη Σαραντίδη, η Ελένη Κασάπη τραγούδι-σαντούρι, η Αγγελική Βαλελή τραγούδι-κανονάκι, και η Νεανική Ορχήστρα του χωριού αποτελούμενη από τον Ηλία Καφετζή, τον Ορφέα Βουγιούκα και την Ελεάνα Κουρλή. Συνδιοργάνωση: Σύλλογος Μεσοτοπιτών «Η Αναγέννηση» κι ο Εξωραϊστικός Όμιλος «Μαλλιόντα».

Στην παραλία Ταβαρίου διεξήχθη το Τουρνουά Beach volley 2024 στις 13, 14, 15 & 16 Αυγούστου με μια μέρα παραπάνω φέτος και οι συμμετοχές και το ενδιαφέρον αυξάνονται γεωμετρικά. Συνδιοργανώνουν ο Σύλλογος «Αναγέννηση» και ο ΑΟΜ.

Οι εκδηλώσεις μας ολοκληρώθηκαν με τον πιο όμορφο τρόπο καθώς φέτος το γειτονιό έλαβε χώρα στο Κόκκινο Βουνάρι (Κότσ'νου β'νάρι). Στον γραφικό αυτόν λόφο πολλές γυναίκες αλλά και άντρες αναβίωσαν την ωραία συνήθεια του γειτονιού, απόλαυσαν την πανοραμική θέα όλου του χωριού, των γύρω λόφων και της θάλασσας. Εκεί έγινε και η κλήρωση του καλοκαιρινού λαχνού και τέλος δόθηκε η υπόσχεση για το ραντεβού το επόμενο καλοκαίρι.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Οκτώ μήνες τώρα οι κτηνοτρόφοι ακούνε μόνο υποσχέσεις»

Ο δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας, ζήτησε την κατανόηση του κόσμου για την καθυστέρηση της παρέλασης και υπογράμμισε τον ειρηνικό χαρακτήρα της αγροτικής διαμαρτυρίας
«Οκτώ μήνες τώρα οι κτηνοτρόφοι ακούνε μόνο υποσχέσεις»
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Οι πρόγονοί μας δεν αγωνίστηκαν για τους επισήμους»

Δήλωση από τον Θωμά Μόσχο, εκπρόσωπο Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΛΑΣ, για τα παιδιά των κτηνοτρόφων στην εξέδρα των επισήμων και τον αγώνα των οικογενειών τους να παραμείνουν στη Λέσβο
«Οι πρόγονοί μας δεν αγωνίστηκαν για τους επισήμους»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο κόσμος περίμενε τον Στρατό, η κυβέρνηση τον απέσυρε!

Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης επέμεναν να ανέβουν στην εξέδρα των επισήμων, ενώ οι κτηνοτρόφοι ζητούσαν απαντήσεις για την επιβίωσή τους — Η Μυτιλήνη γιόρτασε την Απελευθέρωσή της χωρίς στρατιωτική παρέλαση
Ο κόσμος περίμενε τον Στρατό, η κυβέρνηση τον απέσυρε!
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η παρέλαση έγινε με ευθύνη Χριστόφα, η κυβέρνηση επέμενε να ανέβει στην εξέδρα

Μαθητές και πολιτικά τμήματα τίμησαν την απελευθέρωση της Μυτιλήνης, χωρίς τη συμμετοχή του στρατού, αφού το Υπουργείο απέσυρε την άδειά του – Οι κτηνοτρόφοι και τα παιδιά των κοπαδιών που θανατώθηκαν στη θέση των επισήμων, κοντά τους ο δήμαρχος.
Η παρέλαση έγινε με ευθύνη Χριστόφα, η κυβέρνηση επέμενε να ανέβει στην εξέδρα
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Θέλουμε τη ζωή μας πίσω», οι κτηνοτρόφοι στην εξέδρα, η αγωνία της Λέσβου σε πρώτο πλάνο

Οκτώ μήνες κρίσης έγιναν κραυγή διαμαρτυρίας στην προκυμαία – Η ένταση για την παρουσία των πολιτικών επισήμων, οι μαρτυρίες των παραγωγών και η παρέλαση με τους κτηνοτρόφους και τα παιδιά τους στη θέση των επισήμων
«Θέλουμε τη ζωή μας πίσω», οι κτηνοτρόφοι στην εξέδρα, η αγωνία της Λέσβου σε πρώτο πλάνο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αποσύρεται ο στρατός από την παρέλαση της Μυτιλήνης

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εντολή δόθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Δεν θα πραγματοποιηθεί η στρατιωτική παρέλαση, καθώς δεν αναγνωρίζεται η επισημότητά της
Αποσύρεται ο στρατός από την παρέλαση της Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεκίνησε η παρέλαση στη Μυτιλήνη, κτηνοτρόφοι και παιδιά στη θέση των επισήμων

Χωρίς πολιτικούς επισήμους στην εξέδρα, μετά την καθυστέρηση και την αντιπαράθεση – Μαζί με τους κτηνοτρόφους η δημοτική αρχή
Ξεκίνησε η παρέλαση στη Μυτιλήνη, κτηνοτρόφοι και παιδιά στη θέση των επισήμων
ΕΚΤΑΚΤΟ ΑΓΡΟΤΕΣ

Στον αέρα η παρέλαση στη Μυτιλήνη

Αδιέξοδο με την επιμονή των πολιτικών να ανέβουν στην εξέδρα. Οι κτηνοτρόφοι δέχονται να γίνει η παρέλαση με την παρουσία στρατιωτικών και του δημάρχου Μυτιλήνης
Στον αέρα η παρέλαση στη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Από τη μνήμη της Απελευθέρωσης στην ευθύνη για το αύριο

Μήνυμα του Δημάρχου Μυτιλήνης για τα 114 χρόνια από την Απελευθέρωση της πόλης – Τιμή στους αγωνιστές της ελευθερίας και στις γενιές που διαμόρφωσαν τη σημερινή Μυτιλήνη
Από τη μνήμη της Απελευθέρωσης στην ευθύνη για το αύριο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη τιμά την απελευθέρωση της

Πομπή από το παλαιό Δημαρχείο και επίσημη έπαρση της σημαίας στο Κάστρο Μυτιλήνης
Η Μυτιλήνη τιμά την απελευθέρωση της
ΕΛΛΑΔΑ

Εκδηλώσεις της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης για την απελευθέρωση της Λέσβου

Την Κυριακή 8 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίας Σοφίας, κατάθεση στεφάνου και συνεστίαση
Εκδηλώσεις της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης για την απελευθέρωση της Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Από την αγωνία των κτηνοτρόφων στη βία πίσω από τις κλειστές πόρτες

Οι καθυστερήσεις στις ενισχύσεις, η κινητοποίηση της 8ης Νοεμβρίου και τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στη Λέσβο στο επίκεντρο της εκπομπής «Τα παιδία παίζει», με τη Μαρία Χατζηγεωργίου, τον Θράσο Αβραάμ και τη Δέσποινα Φραντζή
Από την αγωνία των κτηνοτρόφων στη βία πίσω από τις κλειστές πόρτες